Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Evenwichtstoornissen

Behandelingstraject
5

Intra Tympanale Injectie

Menière

Menière is een vorm van draaiduizeligheid. Er is sprake van een niet goed werkend binnenoor waardoor er klachten ontstaan van het gehoor, duizeligheid (vertigo) en oorsuizen en/of bijgeluiden (tinnitus).

Waarschijnlijk is er een toegenomen productie van het binnenoorvloeistof of een afgenomen resorptie (endolymfatische hydrops) waardoor er drukopbouw en scheuren ontstaan in het membraan. Dit kan aanvallen uitlokken.

   - Bewegen - intra-tympanale-injectie-1.jpg            - Bewegen - intra-tympanale-injectie-2.jpg

 

Plotsdoofheid (Sudden deafness)

De oorzaak is nog onbekend. Mogelijk is deze aandoening een gevolg van (virale) infectie, verslechtering in de doorbloeding van het binnenoor en/of lekkage van het binnenoorvloeistof.

De behandeling van Menière en plotsdoofheid

De injectie is gericht op het verminderen van aanvallen van draaiduizeligheid (Menière) of het verbeteren van het gehoor (plotsdoofheid).

De precieze werking van een Intra Tympanale Injectie, met dexamethason is niet helemaal duidelijk.


Er lijkt, na 30 seconden, sprake te zijn van een toename van de doorbloeding van het binnenoor. Verder lijken er herstelfuncties in de vloeistof van de endolymfe te zijn. Ook blijkt er een remming van ontstekingsreacties, overgevoeligheidsreacties en afweerreacties.

Menière

Het effect kan tijdelijk zijn, ongeveer 8 tot 12 weken. Daarom is herhaling bij Menière vaak nodig. Dit kan geen kwaad. Om deze reden kan gekozen worden voor een trommelvliesbuisje welke gedurende 6-8 maanden in het trommelvlies blijft zitten. De medicatie kan dan via het buisje makkelijk in het oor geïnjecteerd worden.

Plotsdoofheid

De behandeling kan bestaan uit een aantal injecties binnen enkele weken.

 

Planning van de behandeling

De behandeling vindt plaats op de afdeling dagverpleging. Mogelijk is er van tevoren al een trommelvliesbuisje bij u geplaatst.

Let op: U mag op het moment dat u de injectie krijgt geen oorontsteking hebben. Dit zal, op de dag van de behandeling, vooraf microscopisch gecontroleerd worden.

De behandeling Intra Tympanale injectie

Bij een Intra Tympanale Injectie komt de vloeistof (Dexamethason) terecht in het middenoor. Van daaruit verspreidt de vloeistof zich naar het evenwichtsorgaan en slakkenhuis waar het werkzaam is.

Indien u een trommelvliesbuisje heeft, zal via het buisje met een dun naaldje de vloeistof worden ingespoten. U hoeft dan niet verdoofd te worden.

Indien u geen trommelvliesbuisje heeft, zal het trommelvlies vooraf verdoofd worden met een vloeistof of een crème. Daarna zetten wij een prikje in het verdoofde trommelvlies waarna de vloeistof in het middenoor wordt gespoten.

  - Bewegen - intra-tympanale-injectie-3.jpg

 

De ingespoten vloeistof kan een beetje prikken. Om ervoor te zorgen dat de vloeistof in het middenoor blijft, ligt u 30 minuten, met het behandelde ingespoten oor omhoog. Ook moet u zo stil mogelijk liggen, niet praten en zo min mogelijk slikken.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.