Assisteer mij
Assisteer mij

KNO

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Evenwichtstoornissen

Tekst a|A     Contrast +|--

Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie binnen over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen inneemt. Die informatie is afkomstig uit de volgende deelsystemen:
Het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan ligt in het rotsbeen en vormt met het slakkenhuis het binnenoor (in de afbeelding licht blauw gekleurd). Het evenwichtsorgaan bestaat uit een labyrint dat drie halfcirkelvormige kanalen bevat en gevoelig is voor veranderingen van de stand van het hoofd.

  - Bewegen - duizeligheid-1.jpg   - Bewegen - duizeligheid-2.jpg

De ogen

Als men de ogen sluit is lopen of stilstaan moeilijker.

Het gevoel in de spieren en pezen

Signalen uit de benen en de nek geven informatie over de stand van het lichaam en de stand van het hoofd ten opzichte van het lichaam.

Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren in het lichaam, zodat iemand zijn houding kan aanpassen en zijn evenwicht bewaart. Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen, waar het bewustzijn zetelt.

Wat is duizeligheid?

Indien verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen in de grote hersenen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is in feite de ervaring van een gevoel dat niet gemeten kan worden.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.