Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Evenwichtstoornissen

Behandelingstraject
3

Onderzoek en diagnose evenwichtsstoornissen

Het evenwichtsonderzoek

Bij het evenwichtsonderzoek wordt gekeken of in beide oren het evenwichtsorgaan goed functioneren. Ook wordt onderzocht of de delen van de hersenen die met het evenwicht te maken hebben geen afwijkingen vertonen.

Het onderzoek bestaat uit een aantal testen waarbij de oogbewegingen worden geregistreerd. De oogbewegingen geven informatie over het functioneren van het evenwichtsstelsel. Mogelijke afwijkingen in het oogbewegingspatroon kunnen met het onderzoek vastgesteld worden.
Om de oogbewegingen te kunnen registreren krijgt u een speciale donkere bril op met ingebouwde infraroodcamera. U voelt niets aan uw ogen tijdens de registratie.

 - Bewegen - duizeligheid-3.jpg

Voorbereiding thuis voor het evenwichtsonderzoek

Het evenwichtssysteem is een zeer gevoelig systeem. Om het onderzoek goed te laten verlopen zijn er een aantal instructies die u moet opvolgen.

 • 48 uur van te voren stoppen met het gebruik van medicijnen tegen duizeligheid, slaapproblemen en misselijkheid. Andere medicatie mag normaal worden ingenomen.
 • 48 uur van te voren stoppen met het gebruik van alcohol.
 • Op de dag van het onderzoek mag u niet roken.
 • Op de dag van het onderzoek mag u geen koffie of thee meer gebruiken. Een licht ontbijt of lunch is geen bezwaar.
 • U mag geen mascara of andere oog make-up op hebben tijdens het onderzoek.


De testen van het evenwichtsonderzoek

Algemene testen

Bij het begin van het evenwichtsonderzoek worden er een aantal algemene evenwichts- en neurologische testen gedaan. Ook wordt uw bloeddruk gemeten in een staande, zittende en liggende houding.

Spontane oogbewegingen

Met een infraroodbril wordt gezocht naar abnormale bewegingen die zich ter hoogte van de ogen zouden voordoen in rusttoestand.

Positie- en positioneringstests

De ogen worden geobserveerd terwijl uw hoofd of het lichaam in verschillende posities worden gebracht om zo houdingsgebonden evenwichtsklachten na te gaan.

Calorisch onderzoek

Bij dit onderzoek worden de evenwichtsorganen afzonderlijk onderzocht. Terwijl u op een onderzoeksbank ligt, wordt in beide gehoorgangen een kleine afgemeten hoeveelheid water ingebracht (koud en warm water) om de functie van het evenwichtsorgaan te meten.

Gedurende 3 minuten na het spoelen worden de bewegingen van de ogen geregistreerd. Bij dit onderzoek wordt het evenwichtssysteem geprikkeld. Sommige mensen worden hierdoor duizelig, anderen niet. De duizeligheid verdwijnt over het algemeen na een paar minuten. Enkelen worden misselijk, maar dit komt zelden voor.

 Locatie

Het onderzoek wordt verricht op onze locatie in Hilversum en wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Het onderzoek duurt ongeveer 45-60 minuten. De consulent plant het onderzoek met u.

Punten van aandacht

 • Het onderzoek is pijnloos.
 • Het uitspoelen van de gehoorgangen met koud en warm water kan duizeligheid veroorzaken.
 • Na afloop van het onderzoek kunt u doorgaans zonder enig ongemak naar huis gaan. Geadviseerd wordt om een begeleider mee te nemen in verband met mogelijke tijdelijk verergerde duizeligheid.
 • Het is belangrijk dat u de instructies ter voorbereiding op het onderzoek opvolgt.
 • De uitslag van het onderzoek krijgt u niet direct, maar bij de volgende afspraak bij de kno-arts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.