Door een aantal adviezen in acht te nemen, kunt u zelf al werken aan de gezondheid van uw darmen.
Goede voeding
Het is belangrijk om gevarieerd te eten, zodat u alle voedingsstoffen binnen krijgt die u nodig heeft. Zorg er ook voor dat uw voedsel vezelrijk is. Het streven is om dagelijks 30 (voor vrouwen) tot 40 gram (voor mannen) vezels te eten. Voedingsvezels zijn onontbeerlijk voor het gezond houden van de darmen. In combinatie met voldoende vocht zorgen ze voor een soepele ontlasting en een vlotte stoelgang. Ook bij diarree kunt u het beste gewoon een vezelrijke voeding gebruiken. Producten waar veel voedingsvezels inzitten, zijn: volkorenbrood, volkoren pasta (macaroni, spaghetti), zilvervliesrijst, fruit en groenten.
Voldoende drinken
Het is belangrijk dat u dagelijks minstens 1,5 liter drinkt. Bij een vezelverrijkte voeding is het drinken van minimaal 2 liter aanbevolen. Bij diarree is het zaak extra veel te drinken: liefst 2 tot 3 liter per dag. Anders bestaat er de kans op uitdroging.
Gewicht
Overgewicht of juist te mager zijn kan complicaties geven aan uw darmen. Een gezond gewicht is belangrijk voor een goed functionerend maagdarmkanaal. Raadpleeg een diëtist om u te helpen.
Bewegen
Alle lichaamsprocessen, dus ook de spijsvertering profiteren van lichaamsbeweging en ontspanning. Te veel stress belast het lichaam enorm, waardoor eerder problemen optreden. Meer bewegen stimuleert en verbetert de darmfunctie en bevordert de spijsvertering. Bovendien is lichaamsbeweging ontspannend voor lichaam en geest.
Roken en alcohol
Tabak en alcohol bevatten prikkelende stoffen die een zware tol eisen van uw maagdarmkanaal. Veel alcohol kan de slijmvliesbekleding van de spijsverteringsstelsel irriteren en op den duur ontstekingen geven. Ook de lever kan daarvan ziek worden. Bovendien geeft het een verhoogde kans op het ontstaan van bepaalde soorten kanker. Matig zijn met alcohol is dan ook het beste. Roken is slecht en dat weet iedereen. Dat roken het maagslijmvlies irriteert, is minder bekend.
Medicijnen
Let op de bijwerkingen van medicijnen. Sommige ontstekingsremmers zoals NSAIDS ( ibuprofen, diclofenac en naproxen) kunnen het maagdarmkanaal beschadigen. Als u nare bijwerkingen van medicijnen krijgt, bespreek dit dan met uw arts. Wellicht is er een ander middel dat u beter verdraagt of dat minder schadelijk is voor het maagdarmkanaal.