Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening van het spijsverterings-kanaal waarbij de darmen niet goed werken. Ook zijn de darmen van mensen met PDS gevoeliger voor (pijn)prikkels. PDS komt veel voor. Minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS, maar wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben. Maar liefst 75% hiervan is vrouw.

Symptomen

PDS-klachten verschillen van persoon tot persoon. Zelfs bij één persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Perioden met en zonder klachten kunnen elkaar ook afwisselen.

Het meest kenmerkende symptoom van Prikkelbare Darm Syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. PDS gaat vaak gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon. Een deel van de PDS-patiënten heeft last van verstopping, anderen hebben last van diarree. Daarnaast hebben veel mensen ook last van andere maagdarmklachten zoals  gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, zuurbranden, slikklachten of een brok in de keel. Bovendien kunnen er ook klachten voorkomen buiten die van het maagdarmkanaal. Denk daarbij aan vermoeidheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, problemen met plassen, onregelmatige menstruatie en pijn bij of na seksuele gemeenschap.

Oorzaken

Een stoornis in de functie van het maagdarmkanaal veroorzaakt de klachten. Daarnaast speelt een verstoorde wisselwerking tussen hersenen en darmen een rol. Bij PDS-patiënten zijn de verschijnselen chronisch. Waardoor de stoornis precies ontstaat is nog niet bekend. Factoren die kunnen samenhangen met oorzaken van PDS zijn onder andere bewegings-stoornissen in het maagdarmkanaal, verkeerde voeding, voedselallergieën /intoleranties, psychosociale factoren, verstoring in de hormoonhuishouding, stress en erfelijkheid.

Behandeling

Er bestaat geen behandeling voor PDS die voor iedereen werkt. Veel PDS-patiënten hebben baat bij aanpassing van de voeding en het volgen van bepaalde leefregels. Soms worden er ook medicijnen voorgeschreven. In overleg zal gekeken worden welke behandeling het beste bij u past.

Meer informatie of een afspraak maken

Wilt u meer informatie over het behandelen van het prikkelbare darm syndroom? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 088 9000 500.
U kunt ook een afspraak maken bij de maag- darm- leverspecialist. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.