Maag & Darm

Informatie Coronavirus

Vanaf begin mei breiden wij onze zorg weer stap voor stap uit. We doen dit volgens de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM. Veel afspraken zijn nog telefonisch. Hiermee waarborgen we de 1.5 meter afstand in de kliniek. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen.

Otto van Walbeek- 52, coloscopie bij darmonderzoek

"Dankzij de goeie begeleiding viel het darmonderzoek enorm mee"

Maagonderzoek (gastroscopie)

"De arts vertelde precies wat er ging gebeuren. Dat stelde me gerust."

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Tekst a|A     Contrast +|--

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening van het spijsverterings-kanaal waarbij de darmen niet goed werken. Ook zijn de darmen van mensen met PDS gevoeliger voor (pijn)prikkels. PDS komt veel voor. Minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS, maar wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben. Maar liefst 75% hiervan is vrouw.

Symptomen

PDS-klachten verschillen van persoon tot persoon. Zelfs bij één persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Perioden met en zonder klachten kunnen elkaar ook afwisselen.

Het meest kenmerkende symptoom van Prikkelbare Darm Syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. PDS gaat vaak gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon. Een deel van de PDS-patiënten heeft last van verstopping, anderen hebben last van diarree. Daarnaast hebben veel mensen ook last van andere maagdarmklachten zoals  gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, zuurbranden, slikklachten of een brok in de keel. Bovendien kunnen er ook klachten voorkomen buiten die van het maagdarmkanaal. Denk daarbij aan vermoeidheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, problemen met plassen, onregelmatige menstruatie en pijn bij of na seksuele gemeenschap.

Oorzaken

Een stoornis in de functie van het maagdarmkanaal veroorzaakt de klachten. Daarnaast speelt een verstoorde wisselwerking tussen hersenen en darmen een rol. Bij PDS-patiënten zijn de verschijnselen chronisch. Waardoor de stoornis precies ontstaat is nog niet bekend. Factoren die kunnen samenhangen met oorzaken van PDS zijn onder andere bewegings-stoornissen in het maagdarmkanaal, verkeerde voeding, voedselallergieën /intoleranties, psychosociale factoren, verstoring in de hormoonhuishouding, stress en erfelijkheid.

Behandeling

Er bestaat geen behandeling voor PDS die voor iedereen werkt. Veel PDS-patiënten hebben baat bij aanpassing van de voeding en het volgen van bepaalde leefregels. Soms worden er ook medicijnen voorgeschreven. Onze MDL artsen, internisten, diëtist en gezondheidspsychologen werken nauw met elkaar samen om u te begeleiden tijdens het proces. Doel is om een gedragsverandering teweeg te brengen om minder fysieke klachten te hebben.

Meer informatie of een afspraak maken

Wilt u meer informatie over het behandelen van het prikkelbare darm syndroom? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 088 9000 500.
U kunt ook een afspraak maken bij de maag- darm- leverspecialist. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.