Voorzetlensimplantatie

Heeft u een sterke oogafwijking, dan is ooglaseren voor u waarschijnlijk minder geschikt en adviseren we een voorzetlensimplantatie. Daarbij implanteren we een extra lens in uw oog. Een soort contactlens. Deze lens blijft permanent zitten en gaat een leven lang mee. De voorzetlenslens kan er wel uit: de behandeling is helemaal omkeerbaar.


Behandelingstraject:


Memira by Bergman Clinics is het label voor refractiechirurgie (ooglaseren & lensimplantaten)

Ga voor meer informatie of het maken van een afspraak naar onze website.

Ga direct naar: 
Over de voorzetlens-behandeling
Herstel na een voorzetlens-behandeling
Is een voorzetlens-behandeling iets voor u?
Resultaat en risico's
Contact / maak een afspraak

 Over de voorzetlens-behandeling

Bergman Clinics gebruikt meestal deze drie types voorzetlenzen. Elk type lens heeft zijn eigen kenmerken.

1. ICL (Implantable Contact Lens)
De ICL is gemaakt van collageen-acrylaat en is heel dun en flexibel. De lens wordt opgerold en door een sneetje van slechts 2,5 à 3 mm in uw oog gebracht. De ICL komt achter uw pupil (in uw achterste oogkamer). Het sneetje hoeft niet gehecht te worden en na een dag is het zicht al behoorlijk goed.

2. Artisan-lens
De Artisan-lens is gemaakt van perspex en heeft een doorsnede van 5 à 6 mm. Deze lens wordt geplaatst in uw voorste oogkamer en vastgemaakt aan het regenboogvlies. Daarna wordt het sneetje gehecht. Met een Artisan lensimplantatie behandeling wordt altijd één sterkte gecorrigeerd.

3. Artiflex-lens
De Artiflex-lens is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Ophtec. Hier bestaan verschillende types van. Wij gebruiken vaak de Artiflex Torische lens. Deze lens wordt geplaatst in uw voorste oogkamer. Voor het implanteren van deze lens is een sneetje nodig van maar 3,2 mm. Dat hoeft niet gehecht te worden. Binnen een paar uur is uw zicht al goed. Met een Artiflex lensimplantatie behandeling wordt altijd één sterkte gecorrigeerd.

Vanaf ongeveer 45 jaar kunnen uw ogen minder accommoderen, waardoor er een toenemende behoefte aan een leesbril ontstaat. Dit staat los van de lensimplantatie behandeling en is een normaal gevolg van het verouderingsproces van het oog.

De voorzetlens-behandeling stap voor stap

Uw oog is voor de behandeling verdoofd door een prikje, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de verdoving goed is ingewerkt. Omdat het helemaal verdoofd is, kunt u het oog niet meer bewegen.

1. U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een sneetje in uw hoornvlies. De grootte varieert van 5 à 6 mm tot maar 3,2 mm. Door dat sneetje schuift de arts de kunstmatige lens op zijn plek.
2. De oogarts maakt de lens vast aan uw iris of het regenboogvlies.
3. Krijgt u een Artisan-lens, dan wordt het sneetje in uw hoornvlies gehecht. Bij andere lenzen is het sneetje zo klein dat hechten niet hoeft.
4. Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.

Bij een voorzetlensimplantatie behandelen we altijd één oog per keer. Zodra dat hersteld is, kunt u terugkomen voor het andere oog. Dat kan al na een week.

  - Ogen - proces-plaatsing-icl-lens-verticaal-def.png

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Bij welke afwijkingen wordt de voorzetlensbehandeling uitgevoerd?

Heeft u een sterke oogafwijking, dan is ooglaseren voor u waarschijnlijk minder geschikt en adviseren we – indien uw ogen hiervoor geschikt zijn - een voorzetlensimplantatie. Voorzetlenzen worden geplaatst bij personen met bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -24, verziendheid (slecht zicht dichtbij) tot +14 en bij cilinderafwijkingen tot 6 Dioptrie. De lens blijft permanent zitten tot er bijvoorbeeld staar ontstaat waarbij de eigen ooglens wordt vervangen.

De voorzetlenslens kan er wel uit: de behandeling is omkeerbaar. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Hoe gaat de ICL implantatie precies?

De behandeling gaat als volgt:

 • Bij ICL implantatie wordt doorgaans druppelverdoving gehanteerd. Ook kunnen vaak beide ogen op een dag worden behandeld.
 • U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een sneetje in uw hoornvlies van 3 mm.
 • Door dat sneetje schuift de arts de kunstmatige lens op zijn plek.
 • Na een laatste controle krijgt u een beschermend kapje over het oog.
 • Indien zo met u besproken behandelen we direct daarna het andere oog
 • Enkele uren na de ingreep wordt uw oogdruk gecontroleerd

Hoe gaat een Artisan/Artiflex implantatie precies?

 • Bij Artisan/Artiflex implantaties wordt meestal een prikje bij het oog gegeven en wordt een oog per keer behandeld.
 • U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een sneetje in uw hoornvlies. De grootte varieert van 5 à 6 mm tot maar 3,2 mm.
 • Door dat sneetje schuift de arts de kunstmatige lens op zijn plek.
 • De oogarts maakt de lens vast aan uw iris of het regenboogvlies.
 • Krijgt u een Artisan-lens, dan wordt het sneetje in uw hoornvlies gehecht. Bij Artiflex lenzen is het sneetje zo klein dat hechten niet hoeft.
 • Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.
 • Uw pupil blijft enkele dagen verwijd
 • Bij een Artisan / Artiflex behandelen we altijd één oog per keer. Zodra dat hersteld is, kunt u terugkomen voor het andere oog. Dat kan al na een week.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe lang duurt een voorzetlens operatie?

Het plaatsen van een voorzetlens ongeveer 15 minuten per oog. In totaal bent u op de behandeldag ongeveer 2-5 uur in de kliniek.

Is de voorzetlensimplantatie veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De voorzetlensimplantatie wordt al sinds 1980 uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij lensimplantaties kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Is het plaatsen van een voorzetlens pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

Nee, het plaatsen van een voorzetlens is niet pijnlijk. Uw oog is tijdens de behandeling geheel verdoofd. Na de behandeling heeft u ook geen last van irritatie of pijn. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en na ongeveer 6 weken is het zicht stabiel. Om uw behandelde ogen te beschermen moet u vier weken oogdruppels gebruiken.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na een voorzetlens behandeling?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een voorzetlens-behandeling. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na een a twee dagen alweer zelf rijden en werken. Sporten kunt u na een week hervatten, al duurt dit bij Artisan/Artiflex soms wat langer.

Wat kost de voorzetlensimplantatie?

Bekijk hier de prijs van de implantatie van voorzetlenzen.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Wat zijn voorzetlenzen?

Een voorzetlens is een extra lens die in uw oog wordt geïmplanteerd. Voor uw eigen ooglens.

Eigenlijk als een soort contactlens. Een voorzetlenslens kan er wel altijd weer uitgehaald worden: de behandeling is dus omkeerbaar.

Welk type voorzetlenzen gebruikt Bergman Clinics?

Bergman Clinics gebruikt meestal deze drie types voorzetlenzen. Elk type lens heeft zijn eigen kenmerken.

 • ICL (Implantable Contact Lens)

De ICL is gemaakt van collageen-acrylaat en is heel dun en flexibel. De lens wordt opgerold en door een sneetje van slechts 2,5 à 3 mm in uw oog gebracht. De ICL komt achter uw pupil (in uw achterste oogkamer). Het sneetje hoeft niet gehecht te worden en binnen een dag is het zicht al goed.

 • Artisan-lens

De Artisan-lens is gemaakt van perspex en heeft een doorsnede van 5 à 6 mm. Deze lens wordt geplaatst in uw voorste oogkamer en vastgemaakt aan het regenboogvlies. Daarna wordt het sneetje gehecht. Met een Artisan lensimplantatie behandeling wordt altijd één sterkte gecorrigeerd.

 • Artiflex-lens

De Artiflex-lens is gemaakt van perspex en siliconen. Deze lens wordt geplaatst in uw voorste oogkamer. De lens wordt opgevouwen ingebracht via een sneetje van 3,2 mm. Dat hoeft niet gehecht te worden. De lens wordt vastgezet aan de iris. Binnen enkele dagen is uw zicht al goed.

Welke lens gebruikt wordt, bepaalt de oogarts in overleg met u.

Vanaf ongeveer 45 jaar kunnen uw ogen minder accommoderen, waardoor er een toenemende behoefte aan een leesbril ontstaat. Dit staat los van de lensimplantatie behandeling en is een normaal gevolg van het verouderingsproces van het oog.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items

Maak een afspraak
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!