GA TERUG
Voorzetlensimplantatie
Open Dag op zaterdag 29 juni Open Dag op zaterdag 29 juni
Kom naar de Open Dag Ooglaseren op zaterdag 29 juni. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht op weekdagen voor een gratis quicktest. Meld u hieronder aan of neem contact op via 088 - 9000 500.Kom naar de Open Dag Ooglaseren op zaterdag 29 juni. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht op weekdagen voor een gratis quicktest. Meld u hieronder aan of neem contact op via 088 - 9000 500.Meer weten
Open Dag op zaterdag 29 juni Open Dag op zaterdag 29 juni
Geïnteresseerd in Ooglaseren of Cosmetische Chirurgie? Meld je aan voor de Open Dag op zaterdag 29 juni.Geïnteresseerd in Ooglaseren of Cosmetische Chirurgie? Meld je aan voor de Open Dag op zaterdag 29 juni.Meer weten

Toon submenu

Voorzetlensimplantatie

Hebt u een sterke oogafwijking, dan is ooglaseren voor u waarschijnlijk minder geschikt en adviseren we een voorzetlensimplantatie. Daarbij implanteren we een extra lens in uw oog. Een soort contactlens. Deze lens blijft permanent zitten en gaat een leven lang mee. De voorzetlenslens kan er wel uit: de behandeling is helemaal omkeerbaar.
Voorzetlens iets voor u?

Een voorzetlens of contactlensimplantatie is iets voor u als u om scherp te zien bent aangewezen op een bril of contactlenzen, en als u niet in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling. Het is vooral een goede keus bij middelzware tot zware bijziendheid of verziendheid: het corrigeert van -8.00 tot ruim -20.00 en van +2.00 tot +14 dioptrie.

Voorzetlensimplantatie stap voor stap

 1. Uw oog is voor de behandeling verdoofd door een prikje, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de verdoving goed is ingewerkt. Omdat het helemaal verdoofd is, kunt u het oog niet meer bewegen.
 2. U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een sneetje in uw hoornvlies. De grootte varieert van 5 à 6 mm tot maar 3,2 mm. Door dat sneetje schuift hij de kunstmatige lens op zijn plek.
 3. De oogarts maakt de lens vast aan uw iris of het regenboogvlies.
 4. Krijgt u een Artisan-lens, dan wordt het sneetje in uw hoornvlies gehecht. Bij andere lenzen is het sneetje zo klein dat hechten niet hoeft.
 5. Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.

Bij een voorzetlensimplantatie behandelen we altijd één oog per keer. Zodra dat hersteld is, kunt u terugkomen voor het andere oog. Dat kan al na een week.

Drie soorten voorzetlenzen

Wij gebruiken meestal een van deze drie types voorzetlenzen. Elk heeft zijn eigen kenmerken.

 • Artisan-lens
  De Artisan-lens is gemaakt van perspex en heeft een doorsnede van 5 à 6 mm. Deze lens wordt vastgemaakt aan het regenboogvlies. Daarna wordt het sneetje gehecht.
 • Artiflex-lens
  De Artiflex-lens is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Opthec. Hier bestaan verschillende types van. Wij gebruiken vaak de Artiflex Torische lens. Voor het implanteren van deze lens is een sneetje nodig van maar 3,2 mm. Dat hoeft niet gehecht te worden. Binnen een paar uur is uw zicht al goed.
 • ICL (Implantable Contact Lens)
  De ICL is gemaakt van collageen-acrylaat en is heel dun en flexibel. De lens wordt opgerold en door een sneetje van slechts 2,5 à 3 mm in uw oog gebracht. De ICL komt achter uw pupil. Het sneetje hoeft niet gehecht te worden en na een dag is het zicht al behoorlijk goed.

Herstel na een voorzetlensimplantatie

Na een voorzetlensimplantatie moet u 4 weken oogdruppels gebruiken om uw behandelde oog te beschermen. In principe kunt u binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel. Door de behandeling van 1 oog per keer kunt u wel een tijdelijke onbalans ervaren.

Resultaat en risico's

Het resultaat van een lensimplantatie is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een voorzetlensimplantatie nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt. Er is ook een kleine kans dat de correctie u niet bevalt. De contactlenzen kunnen dan weer verwijderd worden.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij voorzetlensimplantatie kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. Bekijk alle risico's.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Behandel video - Voorzetlensimplantatie

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.