Dokters in Dialoog | Bekkenbodemklachten en urogynaecologie

30 aug. 2023

Gynaecoloog Karlijn Schweitzer vertelt in deze podcast over bekkenbodemklachten en urogynaecologie, zoals blaas-, verzakking- en ontlastingsklachten.

In deze aflevering gaat gynaecoloog Karlijn Schweitzer in gesprek met huisarts Femke van Gennip over bekkenbodemklachten en urogynaecologie. De bekkenbodemklachten zijn in te delen in drie groepen: blaas-, verzakking-, en ontlastingsklachten. Zowel jonge als oudere vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen. Hoe kijkt de cliënt tegen deze klachten aan, hoe wordt een verzakking behandeld binnen Bergman Clinics en hoe kan de samenwerking omtrent gynaecologische zorg tussen huisarts en specialisten nog verder verbeteren?

Daarnaast wordt er gesproken over de behandeling van decubitus door een ring, wanneer verwijs je iemand door naar een uroloog of gynaecoloog, en de twee vormen van incontinentie; stressincontinentie, ook wel urineverlies bij drukverhogende momenten, veelvoorkomend onder jongere vrouwen, en continentie bij aandrang, wat vooral voorkomt bij oudere vrouwen.

Tevens wordt er gesproken over de oorzaken van blaasontsteking en hoe wordt vaginale atrofie na de overgang behandeld? Wat is de rol van de bekkenfysiotherapeut en hoe wordt er in de kliniek samengewerkt met de bekkenfysiotherapeut?

Na het luisteren van de podcast nog meer willen weten over bekkenbodemklachten en wat Bergman Clinics kan betekenen? Lees meer over blaasklachten, verzakking, ontlastingsklachtenbekkenbodemschade.

Femke van Gennip is huisarts en ook afgestudeerd in de biomedische wetenschappen. Sinds 2021 is ze mede-praktijkhouder in een in 2022 geheel vernieuwde huisartspraktijk in Doorn. Femke van Gennip vindt het belangrijk dat haar patiënten zich gehoord voelen en om laagdrempelig te zijn. Ze zet zich met hart en ziel voor hen in.

Karlijn Schweitzer is gynaecoloog met aandachtgebied urogynaecologie en tevens ook medisch directeur van de divisie Vrouw. Ze is werkzaam in Bilthoven, Den Bosch en Hilversum. Meer informatie over Karlijn Schweitzer lees je hier.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!