Dokters in Dialoog | Maag & Darm
MDL-arts Meike Hirdes vertelt in deze aflevering over reflux, maag- en darmklachten.
In deze aflevering gaat MDL-arts Meike Hirdes in gesprek met huisarts Femke van Gennip over reflux-, maag- en darmklachten.
Veelvoorkomende symptomen van reflux gerelateerde klachten zijn een brandend gevoel retrosternaal en is houding afhankelijk, bijvoorbeeld bij platliggen, bukken, in de tuin werken. Minder typische klachten die ook een andere oorzaak kunnen hebben, maar ook refluxgerelateerd kunnen zijn, zijn opboeren, misselijkheid, arytenoïden onsteking vanuit verwijzing KNO-arts, globusgevoel en braken. Risicofactoren zijn overgewicht, hogere leeftijd, vrouwelijk geslacht, lagere sociaal economische klasse, roken, alcohol en NSAID gebruik.
Wanneer is het moment voor de huisarts om door te verwijzen voor een gastroscopie bij refluxklachten en wanneer start je met een proefperiode PPI? Welke verschillende PPI's zijn er, welke dosering wordt er aangehouden en wanneer is het gebruik van PPI het meest effectief? En wat doe je bij recidiverende klachten?
Een tijd geleden kwamen PPI's, de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld, negatief in het nieuws. Wat is de status nu?
Bij 40% van de populatie komt een hernia diafragmatica, breukje in het middenrif, voor, maar niet iedereen heeft er last van . Hoe wordt deze diagnose vastgesteld en welke behandelingen horen hierbij? Worden operaties nog steeds uitgevoerd?
Barrett-slokdarm, veroorzaakt door een ontsteking van de slokdarm, wordt vastgesteld met een gastroscopie. Aan de hand van de Los Angeles classificatie wordt de gradatie van de ontsteking vastgesteld en de daarbij behorende behandelmethoden. Belangrijk is om verder onderzoek te doen als men een significant Barrett-slijmvlies heeft en slokdarmkanker te voorkomen.
De keuzehulp 'maagklachten' is een e-learning ontwikkeld met MDL-artsen en huisartsen voor de patiënt. Er wordt uitgelegd wat een gastroscopie is, wat zijn maagklachten en hoe ontstaan deze, en wat de uitkomsten kunnen zijn van gastroscopie. Er is groot onderzoek gedaan naar mensen die de keuzehulp hebben gevolgd of niet en minder dan 40% wilt de gastroscopie nog ondergaan. In het kader van het leveren van zinnige zorg een goed hulpmiddel.
Hoe wordt de diagnose van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) vastgesteld en hoe wordt er onderscheid gemaakt tussen PDS, IBS (ziekte van crohn), IBD (colitis) en coeliakie? Welke typen zijn er van het Prikkelbare Darm Syndroom en wat is de best passende behandeling van PDS-C (obstipatie gerelateerde PDS)?
Het is belangrijk om goede voorlichting te geven aan de patiënt en stil te staan bij de herkomst van de klachten. Het is een hinderlijke, maar onschuldige aandoening. Het komt vaak bij jonge mensen voor, maar er zijn gelukkig veel behandelmethodes. Goed om met de patiënt een persoonlijk behandelplan op te stellen en de patiënt hierin ook autonomie te geven. Ook is hiervoor een keuzehulp, de 'PDS keuzehulp', waar veel uitleg wordt gegeven en mogelijke behandelopties worden gepresenteerd.
Nog meer willen weten na het luisteren van de podcast? Lees meer over gastroscopie, coloscopie en darmaandoeningen bij Bergman Clinics.
Femke van Gennip is huisarts en ook afgestudeerd in de biomedische wetenschappen. Sinds 2021 is ze mede-praktijkhouder in een in 2022 geheel vernieuwde huisartspraktijk in Doorn. Femke van Gennip vindt het belangrijk dat haar patiënten zich gehoord voelen en om laagdrempelig te zijn. Ze zet zich met hart en ziel voor hen in.
Meike Hirdes is sinds 5 jaar MDL-arts en zowel werkzaam bij Bergman Clinics in Bilthoven als in het UMC Utrecht. Ze is gespecialiseerd in reflux-, maag- en darmproblematiek.