Amsterdam
Hogehilweg 21 (5e etage)
1101 CB Amsterdam
Veel mensen hebben last van bloed bij de ontlasting, buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree. In de gehele weg die het voedsel aflegt ontstaan er soms problemen die deze klachten kunnen veroorzaken. Om deze oorzaken op te sporen kan een darmonderzoek ofwel coloscopie worden uitgevoerd bij Bergman Clinics.
Darmklachten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben en zowel acuut als chronisch van aard zijn. Mogelijke oorzaken van darmklachten zijn:
Dikkedarmpoliepen zijn gelukkig meestal goedaardig en worden vaak bij toeval in de darm ontdekt. Een poliep is een uitstulping van het slijmvlies. Slechts bij een klein percentage van alle poliepen, vooral bij adenomen, treden op de lange duur kwaadaardige veranderingen op. Omdat we niet goed kunnen voorspellen welke poliep en welk adenoom uitgroeit tot darmkanker worden alle poliepen die bij een dikkedarmonderzoek worden gevonden, verwijderd. Dat vermindert de kans op darmkanker.
Uit onderzoek blijkt dat darmkanker steeds vaker voorkomt, het is dus zinvol om in een vroegtijdig stadium tekenen van darmkanker op te sporen om dit met meer succes te kunnen behandelen. Dit is ook de reden dat het bevolkingsonderzoek darmkanker sinds 2014 is gestart. De beste methode om darmkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen is het uitvoeren van een coloscopie. Bergman Clinics biedt de mogelijkheid een darmonderzoek te laten uitvoeren. U heeft hiervoor wel een medische indicatie nodig. De verwijzing voor de medische indicatie verkrijgt u bij uw huisarts of medisch specialist. Het darmonderzoek valt onder de basiszorg en wordt vergoedt door uw zorgverzekeraar. Bergman Clinics beschikt over een modern endoscopiecentrum voor maag- en darmonderzoek.
Zowel in de dunne als in de dikke darm kunnen chronische ontstekingen optreden. Om nog onbekende oorzaken ontstaan in de darmen zweren, die soms groter worden. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen voornamelijk voor in de overgang van de dikke naar de dunne darm, maar kan in het gehele darmstelsel voor komen. Beide ziektebeelden beginnen vooral op jonge leeftijd. De verschijnselen zijn: buikpijn, diarree, bloed bij de ontlasting, algehele malaise, gewichtsverlies en soms koorts.
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening van het spijsverteringskanaal waarbij de darmen niet goed werken. Ook zijn de darmen van mensen met PDS gevoeliger voor (pijn)prikkels. PDS komt veel voor. Minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS, maar wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben. Maar liefst 75% hiervan is vrouw.
PDS-klachten verschillen van persoon tot persoon. Zelfs bij één persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Perioden met en zonder klachten kunnen elkaar ook afwisselen. Het meest kenmerkende symptoom van Prikkelbare Darm Syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. PDS gaat vaak gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon. Een deel van de PDS-patiënten heeft met name last van verstopping, anderen hebben vooral last van diarree. Klik hier voor meer informatie over PDS.
Een veel voorkomende darmklacht is verstopping, ookwel obstipatie genoemd. De ontlasting komt minder dan drie keer per week of alleen door hard persen tot stand. De meest voorkomende oorzaken zijn te weinig voedingsvezels gebruiken en te weinig vocht drinken. Ook diarree is bij veel mensen bekend en wordt vaak veroorzaakt door met bacteriën of parasieten besmet voedsel. Bijvoorbeeld tijdens vakantiereizen. Er zijn veel andere aandoeningen die diarree geven. Mocht u een lang aanhoudende diarree hebben, dan is het raadzaam dat u zich door een arts laat onderzoeken.
Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.
Bekijk toegangstijdenBij welke vestigingen kan ik terecht?
Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.