Assisteer mij
Assisteer mij

Maag & Darm

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Darmaandoeningen bij darmklachten

Tekst a|A     Contrast +|--

Veel mensen hebben last van buikpijn, waarbij een opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree herkenbare klachten zijn. In de gehele weg die het voedsel aflegt ontstaan er soms problemen die deze buikpijn kunnen veroorzaken. Om deze oorzaken op te sporen kan een darmonderzoek ofwel coloscopie worden uitgevoerd bij Bergman Clinics.
Darmklachten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben en zowel acuut als chronisch van aard zijn. Mogelijke oorzaken van darmklachten zijn:

Voedselallergie

Problemen in de dunne darm kunnen komen van allergie voor een bepaalde stof, bijvoorbeeld een eiwit ofwel gluten. Die komt voor in  rogge, tarwe, gerst, haver, kamut, spelt en triticale. Het darmslijmvlies verliest door contact met het gluten haar darmvlokken, met als gevolg dat voedingsstoffen slechter kunnen worden opgenomen en voedingstekorten ontstaan. Deze glutenallergie heet darmspruw of coeliakie en uit zich meestal in diarree, vettige ontlasting en vermagering.

Dikkedarmpoliepen en darmkanker

Dikkedarmpoliepen zijn gelukkig meestal goedaardig en worden vaak bij toeval in de darm ontdekt. Een poliep is een uitstulping van het slijmvlies. Slechts bij een klein percentage van alle poliepen, vooral bij adenomen, treden op de lange duur kwaadaardige veranderingen op. Pas nadat een poliep na verwijdering uit de darm is onderzocht, wordt duidelijk of het gaat om een adenoom of een ‘gewone' poliep. Daarom worden alle poliepen die bij een dikkedarmonderzoek worden gevonden, verwijderd. Dat vermindert de kans op darmkanker.

Uit onderzoek blijkt dat darmkanker steeds vaker voorkomt, het is dus zinvol om in een vroegtijdig stadium tekenen van darmkanker op te sporen om dit met meer succes te kunnen behandelen. De beste methode om darmkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen is het uitvoeren van een coloscopie. Bergman Clinics biedt de mogelijkheid een uitgebreid darmonderzoek te laten uitvoeren. U heeft hiervoor wel een medische indicatie nodig. De verwijzing voor de medische indicatie verkrijgt u bij uw huisarts of medisch specialist. Het darmonderzoek valt onder de basiszorg en wordt vergoedt door uw zorgverzekeraar. Bergman Clinics beschikt op locatie over een modern endoscopiecentrum voor maag- en darmonderzoek.

Chronische ontstekingen aan de darmen

Zowel in de dunne als in de dikke darm kunnen chronische ontstekingen optreden. Om nog onbekende oorzaken ontstaan in de darmen zweren, die soms groter worden. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen voornamelijk voor in de overgang van de dikke naar de dunne darm, maar kan in het gehele darmstelsel voor komen. Beide ziektebeelden beginnen vooral op jonge leeftijd. De verschijnselen zijn: buikpijn, diarree, algehele malaise, misselijkheid, gewichtsverlies en soms koorts.

Prikkelbare darm syndroom (pds)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening van het spijsverteringskanaal waarbij de darmen niet goed werken. Ook zijn de darmen van mensen met PDS gevoeliger voor (pijn)prikkels. PDS komt veel voor. Minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS, maar wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben. Maar liefst 75% hiervan is vrouw.

PDS-klachten verschillen van persoon tot persoon. Zelfs bij één persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Perioden met en zonder klachten kunnen elkaar ook afwisselen. Het meest kenmerkende symptoom van Prikkelbare Darm Syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. PDS gaat vaak gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon. Een deel van de PDS-patiënten heeft met name last van verstopping, anderen hebben vooral last van diarree. Klik hier voor meer informatie over PDS.

Obstipatie en overige darmklachten

Een veel voorkomende darmklacht is verstopping, ookwel obstipatie genoemd. De ontlasting komt minder dan drie keer per week of alleen door hard persen tot stand. De meest voorkomende oorzaken zijn te weinig voedingsvezels gebruiken en te weinig vocht drinken. Ook diarree is bij veel mensen bekend en wordt vaak veroorzaakt door met bacteriën of parasieten besmet voedsel. Bijvoorbeeld tijdens vakantiereizen. Er zijn veel andere aandoeningen die diarree geven. Mocht u een lang aanhoudende diarree hebben, dan is het raadzaam dat u zich door een arts laat onderzoeken.Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.