Samen beslissen

Over grote beslissingen denk je goed na, bijvoorbeeld over waar je wilt wonen of wat voor werk je wilt doen. Over welke zorg of behandeling we nodig hebben, denken we vaak minder goed na.

Zelf nadenken over wat voor zorg je wilt is belangrijk. Want je leven kan door een behandeling erg veranderen. Goede zorg begint met een goed gesprek tussen jou en de hulpverlener. Vertel wat jij belangrijk vindt. Dan krijg je zorg die beter bij jou past.


In een goed gesprek stel je vragen aan de dokter of behandelaar. En luister je goed naar de antwoorden. Alles wat jullie elkaar vertellen is even belangrijk. De dokter, verpleegkundige of therapeut werkt samen met jou. Hij of zij wil weten wat jij wilt en belangrijk vindt. Tijdens een goed gesprek kiezen jullie samen voor de zorg of ondersteuning die bij jou past.

Op deze pagina vind je een aantal tips die je kunt gebruiken voor, tijdens en na het gesprek dat je hebt op een van onze klinieken.

Vóór het gesprek

Schrijf vragen over je ziekte of klachten op

Schrijf op waar je je zorgen over maakt. En schrijf op wat je wilt weten. De volgende vragen kun je bijvoorbeeld stellen:
• Welke keuzes heb ik?
• Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
• Wat gebeurt er als we niks doen?

Denk na over wat jij belangrijk vindt in je dagelijks leven

Welke dingen wil je graag blijven doen? Welke dingen moet je blijven doen? Zijn er onderzoeken, medicijnen of behandelingen die je niet wilt? Bereid je gesprek voor op deze websites.

mijnkwaliteitvanleven.nl
Vul deze online vragenlijst in. Zo wordt duidelijk wat voor jou belangrijk is. De website maakt voor jou een overzicht. Hiermee kan je een gesprek met onze medisch specialist voorbereiden.

watertoedoet.info
Deze website helpt jou bij het beantwoorden van vier vragen:
• Vraag 1. Wat is voor mij belangrijk in het leven?
• Vraag 2. Wat is NU voor mij belangrijk in het leven?
• Vraag 3. Wat wil ik kunnen doen?
• Vraag 4. Wat heb ik nodig om dit te kunnen doen?
Als je de antwoorden weet, weet je wat jij belangrijk vindt in je leven. Dat maakt gesprekken met de medisch specialist en mensen om je heen makkelijker.

Tijdens het gesprek

Zeg aan het begin van het gesprek dat je het op wilt nemen. Dan kan je het gesprek altijd terugluisteren. Zo weet je zeker dat je niets mist.

Vertel wat jij belangrijk vindt

Jouw ideeën over je behandeling en jouw leven zijn belangrijk. Net zo belangrijk als de ideeën van de medisch specialist. Of de huisarts. Of de fysiotherapeut. Wees daarom open en eerlijk over wat je wilt.

Stel al je vragen

Weet je niet goed wat je moet vragen aan de medisch speciliast? Stel dan in ieder geval de 3 goede vragen:
1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
2. Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden?
3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Vraag om meer uitleg of meer tijd

Vraag de medisch specialist om een samenvatting aan het eind van het gesprek. Of vat zelf samen wat je gehoord hebt. Zo weet je of alles duidelijk is. En vraag gerust om meer bedenktijd. Je hoeft vaak niet meteen te beslissen.

Na het gesprek

Kijk in je online medisch dossier

Iedereen heeft een online medisch dossier. Dat is een map op een beveiligde website waarin de medisch specialist al jouw gegevens opschrijft. Steeds vaker kun je zelf je dossier bekijken op een besloten website. Je kunt dan zien wat er is afgesproken over de behandeling. Ook staat erin welke medicijnen je gebruikt en wat de resultaten zijn van onderzoeken.

Vertel hoe het gaat

Veranderen je omstandigheden? Is de behandeling zwaarder, of juist minder zwaar dan je had verwacht? Of is er iets in je situatie veranderd?

Ga dan opnieuw met elkaar in gesprek om te kijken wat er anders kan. Wees dus niet bang om te vragen om een nieuwe afspraak.

Meer informatie vind je via Begineengoedgesprek.nl

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!