Samen beslissen

Over grote beslissingen denk je goed na, bijvoorbeeld over waar je wilt wonen of wat voor werk je wilt doen. Over welke zorg of behandeling we nodig hebben, denken we vaak minder goed na.

Zelf nadenken over wat voor zorg je wilt is belangrijk. Want je leven kan door een behandeling erg veranderen. Goede zorg begint met een goed gesprek tussen jou en de hulpverlener. Vertel wat jij belangrijk vindt. Dan krijg je zorg die beter bij jou past.


In een goed gesprek stel je vragen aan de dokter of behandelaar. En luister je goed naar de antwoorden. Alles wat jullie elkaar vertellen is even belangrijk. De dokter, verpleegkundige of therapeut werkt samen met jou. Hij of zij wil weten wat jij wilt en belangrijk vindt. Tijdens een goed gesprek kiezen jullie samen voor de zorg of ondersteuning die bij jou past.

Op deze pagina vind je een aantal tips die je kunt gebruiken voor, tijdens en na het gesprek dat je hebt op een van onze klinieken.

Vóór het gesprek

Schrijf vragen over je ziekte of klachten op

Schrijf op waar je je zorgen over maakt. En schrijf op wat je wilt weten. De volgende vragen kun je bijvoorbeeld stellen:
• Welke keuzes heb ik?
• Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
• Wat gebeurt er als we niks doen?

Denk na over wat jij belangrijk vindt in je dagelijks leven

Welke dingen wil je graag blijven doen? Welke dingen moet je blijven doen? Zijn er onderzoeken, medicijnen of behandelingen die je niet wilt? Bereid je gesprek voor op deze websites.

mijnkwaliteitvanleven.nl
Vul deze online vragenlijst in. Zo wordt duidelijk wat voor jou belangrijk is. De website maakt voor jou een overzicht. Hiermee kan je een gesprek met onze medisch specialist voorbereiden.

watertoedoet.info
Deze website helpt jou bij het beantwoorden van vier vragen:
• Vraag 1. Wat is voor mij belangrijk in het leven?
• Vraag 2. Wat is NU voor mij belangrijk in het leven?
• Vraag 3. Wat wil ik kunnen doen?
• Vraag 4. Wat heb ik nodig om dit te kunnen doen?
Als je de antwoorden weet, weet je wat jij belangrijk vindt in je leven. Dat maakt gesprekken met de medisch specialist en mensen om je heen makkelijker.

Tijdens het gesprek

Neem als het kan iemand mee naar het gesprek. Met z'n tweeën hoor je altijd meer dan alleen.

Vertel wat jij belangrijk vindt

Jouw ideeën over je behandeling en jouw leven zijn belangrijk. Net zo belangrijk als de ideeën van de medisch specialist. Of de huisarts. Of de fysiotherapeut. Wees daarom open en eerlijk over wat je wilt.

Stel al je vragen

Weet je niet goed wat je moet vragen aan de medisch specialist? Stel dan in ieder geval de 3 goede vragen:
1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
2. Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden?
3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Vraag om meer uitleg of meer tijd

Vraag de medisch specialist om een samenvatting aan het eind van het gesprek. Of vat zelf samen wat je gehoord hebt. Zo weet je of alles duidelijk is. En vraag gerust om meer bedenktijd. Je hoeft vaak niet meteen te beslissen.

Na het gesprek

Vertel hoe het gaat

Veranderen je omstandigheden? Is de behandeling zwaarder, of juist minder zwaar dan je had verwacht? Of is er iets in je situatie veranderd?

Ga dan opnieuw met elkaar in gesprek om te kijken wat er anders kan. Wees dus niet bang om te vragen om een nieuwe afspraak.

Meer informatie vind je via Begineengoedgesprek.nl

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.