De kans op complicaties is erg klein. Merkt u toch dat er iets niet naar wens gaat of hebt u vragen, neem dan contact met ons op via onze 24/7 bereikbaarheidsdienst. Er is 24 uur per dag een chirurg beschikbaar. Het telefoonnummer krijgt u van ons mee na uw behandeling.
Mogelijke complicaties
Nabloeding of infectie
Bij elke operatie is er een kleine kans dat er een nabloeding ontstaat of dat er een infectie optreed. U krijgt tijdens de operatie al antibiotica, waardoor de kans op een infectie zeer klein is.
Tijdelijk meer of minder gevoel in de tepels
De tepels kunnen na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn. Dit kan blijvend zijn maar meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Borstvoeding wordt in principe niet belemmerd.
Verstoord herstel littekens
Soms herstellen de littekens na een borstvergroting niet optimaal. Littekens die niet fraai genezen, kunnen chirurgisch worden gecorrigeerd. Is dit bij u het geval, bespreek dan met uw plastisch chirurg wat uw opties zijn.
Kapselvorming
Een borstprothese is lichaamsvreemd materiaal. Het lichaam reageert daarop door er een laagje bindweefsel omheen te maken. Bij sommige vrouwen kan dat bindweefsel samentrekken en verschrompelen. Hierdoor kan de borst hard aanvoelen, pijn gaan doen of van vorm veranderen. Dit heet kapselvorming. Mocht zich bij u toch een kapsel vormen, dan kan een extra operatie nodig zijn om het kapsel weg te halen en de prothese te vervangen.
Verschuiven of draaien van een prothese
Er is een hele kleine kans dat protheses verschuiven of draaien. Bij ronde protheses merkt u van het draaien niets. Bij anatomisch gevormde protheses kan dit de vorm van de borst beïnvloeden.
Wisselen of verwijderen van borstprothesen
Het is mogelijk om later een borstimplantaat weg te laten halen of te laten vervangen, bijvoorbeeld aan het einde van de levensduur van de protheses. Moderne protheses gaan vaak minstens 10 à 15 jaar mee, vaak ook langer.
Er kunnen ook andere redenen zijn voor het willen wisselen of verwijderen van een prothese, al komen die zelden voor:
- Het verschuiven van een prothese
- Het veranderen van het volume of de veerkracht van de huid van de borst
- Als uw wensen veranderen en u liever een andere maat prothese hebt
- Als u liever geen implantaten meer hebt
- Bij een lekkende of gescheurde prothese
Op de behandelpagina over het verwijderen of wisselen van borstprothesen leest u hier meer over.