Vrouw

Blaas- en bekkenbodemklachten

"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Met 'Mijn Bergman Clinics' goed voorbereid en inzage in uw medisch dossier

Met 'Mijn Bergman Clinics' krijgt u de juiste informatie op het juiste moment. Voor, tijdens én na de behandeling.

Behandeling bij overactieve blaas

Tekst a|A     Contrast +|--

De behandeling van een overactieve blaas bestaat meestal uit gespecialiseerde bekkenfysiotherapie (blaas- en bekkenbodemtraining) in combinatie met medicijnen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat het aantal keren dat u moet plassen afneemt, dat het volume dat u per keer plast groter wordt en het urineverlies dat soms gepaard gaat bij deze klachten, afneemt. Als deze behandelingen onvoldoende helpen dan kunnen wij zenuwstimulatie (PTNS) toepassen of het inspuiten van Botox ® in de blaasspier. Een operatie is bij deze klachten zelden noodzakelijk.

Blaastraining en medicatie

De oorzaak van een overactieve blaas ligt vaak in slecht plasgedrag en verkeerd gebruik van de bekkenbodemspier. Om die reden kiezen wij vaak als eerste voor een behandeling met bekkenfysiotherapie (blaastraining) en eventueel een tijdelijke ondersteuning met medicatie.

De medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de klachten minder worden. Deze medicijnen hebben 2 weken nodig om goed te werken, maar vaak heeft u er al eerder profijt van. De blaastraining is er om de controle over uw blaas en bekkenbodem weer terug te krijgen. De medicijnen kunnen helaas bij een aantal vrouwen bijwerkingen (zoals bijvoorbeeld een droge mond en een moeizame stoelgang) geven. Dit is vooraf niet te voorspellen. De meeste vrouwen ervaren de bijwerkingen van de medicatie als mild en zijn blij met het effect dat het heeft op de blaas. Daarnaast worden veel bijwerkingen minder naarmate u het medicijn langer gebruikt.

Als bekkenfysiotherapie en medicatie niet voldoende helpen dan kunnen wij ook andere behandelingen inzetten. Zo passen wij bij Bergman Clinics | Vrouw, volgens de nieuwe inzichten zenuwstimulatie toe, de zogenaamde PTNS behandeling, en behandelen we met Botox ® injecties.

Zenuwstimulatie door PTNS

Was vroeger een operatie de logische vervolgstap, tegenwoordig zijn er minder ingrijpende en ook succesvolle behandelingen mogelijk. Bergman Clinics | Vrouw kan blaasklachten ook op een simpele manier behandelen. Onder andere door elektrische stimulatie (neuromodulatie) via de PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation). Via een dun naaldje in de huid bij de enkel wordt een zenuw daar geprikkeld. Deze zenuw komt uit hetzelfde deel van de rug als waar de blaaszenuwen vandaan komen. De blaaszenuw wordt door deze behandeling afgeremd waardoor de blaas minder overactief is. Doel van deze behandeling is dus om de blaas minder ‘overactief’ te laten reageren.

Botox behandeling

Sinds een aantal jaren wordt ook Botox ® gebruikt om een overactieve blaas te behandelen. Botox ® wordt dus niet alleen gebruikt tegen rimpels, maar is ook voor de blaas toepasbaar. Het is namelijk een spierverslapper en het remt daardoor, gedurende een periode van zes tot negen maanden, de blaasactiviteit.

De Botox ® wordt ingespoten in de wand van de blaas via een dunne camera welke in de blaas wordt gebracht. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft na deze behandeling moeite om de blaas goed leeg te plassen. Uw arts bij Bergman Clinics | Vrouw bespreekt met u wat de gevolgen daarvan zijn. Bij ernstige klachten wegen de nadelen van een behandeling met Botox ® echter niet op tegen de klachten die een overactieve blaas geeft.

Operatieve ingreep

Als succes uitblijft bij alle andere behandelingen kan bij sommige vrouwen een operatieve ingreep uitkomst bieden. De blaas wordt dan groter gemaakt door er een stuk darmwand in te hechten. Met de komst van de Botox ® behandeling is deze ingrijpende behandeling niet meer nodig. Wel kan het zijn dat een blaasverzakking mede de oorzaak is voor een overprikkelende blaas. In dat geval kan eventueel een plastiek, hersteltechniek, worden uitgevoerd waarbij de blaas min of meer weer wordt ‘opgehangen’.

Heeft u na het lezen van de informatie op de website nog vragen over blaasklachten en de mogelijke behandelingen bij Bergman Clinics, bel dan gerust op: 088 9000 500.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.