Overactieve blaas

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen van een overactieve blaas

Het eerste symptoom van een overactieve blaas is het niet kunnen uitstellen van de aandrang om te plassen. Andere klachten bestaan uit een combinatie van plots optredende aandrang om te plassen, heel vaak moeten plassen (soms gaan vrouwen wel 15 keer per dag naar het toilet en meerdere malen per nacht uit bed om te plassen) en het plassen van kleine beetjes. Bij één op de drie vrouwen treedt ook ongewenst urineverlies op.

Een overactieve blaas

De oorzaak van een overactieve blaas bij vrouwen is soms snel te achterhalen, maar soms niet eenduidig vast te stellen. Gedegen en uitgebreid onderzoek naar de oorzaken is dan ook zeer belangrijk. De oorzaak van een overactieve blaas kan liggen in het slecht functioneren van:

  • de bekkenbodem, soms is een verzakking de oorzaak van overactieve blaasklachten. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts daar onderzoek naar doen;
  • de blaas;
  • het centrale zenuwstelsel;
  • De bekkenbodemspier, en dan met name als de spier te hoog gespannen is, kan bij vrouwen de oorzaak zijn van een overactieve blaas. Als tijdens het plassen de bekkenbodemspier aanspant, moet de blaas harder werken en kan deze op den duur overprikkeld raken. De blaas gaat dan steeds sneller reageren op vulling waardoor vrouwen vaker aandrang voelen en vaker moeten plassen. De blaas kan zo overprikkeld raken dat vrouwen steeds minder tijd krijgen om het toilet te bereiken. In dat geval kan er ongewenst urinverlies optreden.

Blaasafwijkingen bij overactieve blaas

De meest voorkomende oorzaak van een overactieve blaas is de aanwezigheid van een blaasontsteking. Iedere vrouw heeft wel eens een blaasontsteking gehad en weet hoe prikkelbaar de blaas dan kan zijn. Bij Bergman Clinics | Vrouw controleren wij bij vrouwen altijd of er een blaasontsteking aanwezig is. Afwijkingen in de blaas zelf kunnen ook overactiviteit van de blaas geven. Onze artsen zullen in bepaalde gevallen voorstellen om met een dunne camera in de blaas te kijken (een cystoscopie).

Gebruik van prikkelende middelen

Alcohol, cafeïne en drugs kunnen een prikkelende werking hebben op de blaas. Hierdoor kunnen ook klachten van een overactieve blaas optreden. Bepaalde medicijnen (zoals plaspillen) kunnen daarnaast de oorzaak zijn van vaak plassen. Neem daarom altijd een lijst van uw medicijngebruik mee naar het eerste bezoek.

Verstoring van zenuwbanen

Afwijkingen van het zenuwstelsel, zowel in het ruggenmerg als in de hersenen, kunnen soms een overactieve blaas veroorzaken.

Psychische factoren

Iedereen kent het wel, stress voor een examen en wat gebeurt er dan? U moet vaker plassen. Stressvolle momenten in het dagelijks leven kunnen dus ook de klachten van een overactieve blaas veroorzaken. Sommige vrouwen hebben daarnaast de gewoonte aangenomen om heel veel te drinken. Dat geeft uiteraard veel vaker een aandrang om te plassen. Maar ook problemen bij zindelijkheidstraining (verkeerd aangeleerd gedrag) of negatieve seksuele ervaringen (verhoogt de spanning in de bekkenbodem) kunnen de oorzaak zijn van een overactieve blaas.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.