Oorzaak & symptomen terugkerende blaasontsteking
Een blaasontsteking is eigenlijk een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. In de meeste gevallen kan antibiotica uitkomst bieden, maar bij terugkerende blaasontsteking doet de medicatie zijn werk niet en komt de blaasontsteking keer op keer terug. Het is dan van belang om de oorzaken van de blaasontsteking op te sporen. Een blaasontsteking kan erg hardnekkig zijn en lijkt soms nauwelijks te reageren op antibiotica. Veel vrouwen blijven onnodig rondlopen met deze klachten.
Blaasontsteking, een veel gehoorde klacht bij vrouwen
Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In de vruchtbare leeftijd, van 20 tot 50 jaar, komen infecties aan de urinewegen zelfs 50 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen hebben onder andere een kortere plasbuis dan mannen, waardoor bacteriën vanuit de darmen en rond de plasbuis gemakkelijker in de blaas terecht kunnen komen. .
Wat zijn de symptomen bij blaasontsteking?
Het belangrijkste kenmerk van terugkerende blaasontsteking is uiteraard dat deze meerdere keren terugkomt. De meeste vrouwen kennen de verschijnselen en klachten van een blaasontsteking. Bijvoorbeeld hinderlijke aandrang om te plassen en plassen met kleine beetjes. Het plassen kan pijn doen of het plassen geeft een branderig gevoel.
Bij een wat heftigere blaasontsteking klagen vrouwen over pijn in de onderbuik, pijn boven het schaambeen of pijn in de onderrug. Andere verschijnselen zijn troebele urine en soms is er bloed zichtbaar in de urine. Bij een blaasontsteking hebben vrouwen geen koorts, hooguit wat verhoging.
De huisarts weet meestal wel raad met deze klachten en zal een antibioticakuur voorschrijven. Deze kuur bestrijdt de bacteriën in de blaas en in de meeste gevallen zullen de klachten verdwijnen. Als de klachten blijven terugkomen is het belangrijk om de mogelijke oorzaak van de ontsteking op de sporen. De huisarts zal u doorverwijzen naar een medisch specialist.