Behandelen zonder operatie
Bij urine-incontinentie zijn verschillende behandelingen mogelijk. De behandelmethode is afhankelijk van het type en de ernst van de incontinentie. Op basis van de uitkomsten van het gynaecologisch onderzoek stellen we samen met u een behandelplan op.
Voor vrouwen met lichte stressincontinentie of aandrang -incontinentie is bekkenfysiotherapie vaak de beste oplossing. Ook medicijnen kunnen helpen de urine-incontinentie te verminderen. Voor vrouwen met aandrang-incontinentie bij wie medicijnen en bekkentherapie onvoldoende helpen, kan botuline-toxine of neurostimulatie (PTNS) uitkomst bieden.
Bekkenfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie helpt de bekkenbodemspieren sterk te maken en ze beter te gebruiken. Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten leren u deze spieren te herkennen en te trainen. De bekkenbodem en de spieren er omheen kunnen daardoor weer beter samenwerken. Dit kan lichte incontinentie verhelpen en is een goede en duurzame oplossing zonder nadelige effecten.
Botuline-toxine
Botuline-toxine wordt gebruikt voor behandeling bij aandrang-incontinentie. Dit 'wondermiddel' tegen rimpels is een natuurlijke medicinale stof van de bacterie Clostridium botalinum. Deze bacterie komt overal ter wereld voor in de grond en in water. Als botuline-toxine in de blaasspier wordt gespoten, raakt de spier verlamd. Hierdoor neemt de samentrekking van de blaas af. Ook de aandrang om te plassen vermindert, waardoor u minder vaak naar het toilet hoeft. Botuline-toxine is in zeer kleine hoeveelheden een veilig middel. De behandeling is effectief bij ongeveer 80% van de patiënten.
PTNS - neurostimulatie
PTNS of perifere neurostimulatie wordt gebruikt voor de behandeling van aandrang-incontinentie. De behandeling kan ook zinvol zijn als u extreem vaak of kleine beetjes plast, zowel overdag als ’s nachts. Neurostimulatie kan eveneens helpen bij pijn in het kleine bekken, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Ook onvermogen om te plassen of helemaal uit te plassen kan een reden zijn om PTNS toe te passen. Hierbij worden de zenuwen van de blaas geprikkeld, waardoor ongewenste samentrekkingen van de blaas worden gestopt en de normale blaasfunctie herstelt. Meer informatie over PTNS vindt u bij de vergelijking van alle behandelingen tegen urine-incontinentie.
Medicatie
Bij aandrang-incontinentie kunnen een aantal medicijnen urineverlies verminderen. De geneesmiddelen zorgen ervoor dat u minder vaak hoeft te plassen en minder vaak urine verliest. Wel kunnen deze medicijnen bepaalde bijwerkingen geven, zoals bijvoorbeeld een droge mond. Onze specialisten bespreken met u de mogelijkheden van medicatie.
Wanneer een operatie?
Heeft u matige tot ernstige stress-incontinentie, dan is een operatieve ingreep vaak effectiever bekkenfysiotherapie.