De behandeling van urine-incontinentie

Behandelingstraject

Behandelen zonder operatie

Bij urine-incontinentie zijn verschillende behandelingen mogelijk. De behandelmethode is afhankelijk van het type en de ernst van de incontinentie. Op basis van de uitkomsten van het gynaecologisch onderzoek stellen we samen met u een behandelplan op.

Voor vrouwen met lichte stressincontinentie of aandrang -incontinentie is bekkenfysiotherapie vaak de beste oplossing. Ook medicijnen kunnen helpen de urine-incontinentie te verminderen. Voor vrouwen met aandrang-incontinentie bij wie medicijnen en bekkentherapie onvoldoende helpen, kan botuline-toxine of neurostimulatie (PTNS) uitkomst bieden.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie helpt de bekkenbodemspieren sterk te maken en ze beter te gebruiken. Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten leren u deze spieren te herkennen en te trainen. De bekkenbodem en de spieren er omheen kunnen daardoor weer beter samenwerken. Dit kan lichte incontinentie verhelpen en is een goede en duurzame oplossing zonder nadelige effecten.

Botuline-toxine

Botuline-toxine wordt gebruikt voor behandeling bij aandrang-incontinentie. Dit 'wondermiddel' tegen rimpels is een natuurlijke medicinale stof van de bacterie Clostridium botalinum. Deze bacterie komt overal ter wereld voor in de grond en in water. Als botuline-toxine in de blaasspier wordt gespoten, raakt de spier verlamd. Hierdoor neemt de samentrekking van de blaas af. Ook de aandrang om te plassen vermindert, waardoor u minder vaak naar het toilet hoeft. Botuline-toxine is in zeer kleine hoeveelheden een veilig middel. De behandeling is effectief bij ongeveer 80% van de patiënten.

PTNS - neurostimulatie

PTNS of perifere neurostimulatie wordt gebruikt voor de behandeling van aandrang-incontinentie. De behandeling kan ook zinvol zijn als u extreem vaak of kleine beetjes plast, zowel overdag als ’s nachts. Neurostimulatie kan eveneens helpen bij pijn in het kleine bekken, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Ook onvermogen om te plassen of helemaal uit te plassen kan een reden zijn om PTNS toe te passen. Hierbij worden de zenuwen van de blaas geprikkeld, waardoor ongewenste samentrekkingen van de blaas worden gestopt en de normale blaasfunctie herstelt. Meer informatie over PTNS vindt u bij de vergelijking van alle behandelingen tegen urine-incontinentie.

Medicatie

Bij aandrang-incontinentie kunnen een aantal medicijnen urineverlies verminderen. De geneesmiddelen zorgen ervoor dat u minder vaak hoeft te plassen en minder vaak urine verliest. Wel kunnen deze medicijnen bepaalde bijwerkingen geven, zoals bijvoorbeeld een droge mond. Onze specialisten bespreken met u de mogelijkheden van medicatie.

Wanneer een operatie?

Heeft u matige tot ernstige stress-incontinentie, dan is een operatieve ingreep vaak effectiever bekkenfysiotherapie. 

Vragen

Ik heb last van stress-incontinentie. Moet ik geopereerd worden?

Dat hangt onder andere af van uw leeftijd en de ernst van het urineverlies. Aan de hand daarvan bepalen we welke behandeling voor u het beste is. Meestal is voor vrouwen met lichte stress-incontinentie bekkenbodemfysiotherapie de beste oplossing. Bij vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is een operatie effectiever. 85% van de vrouwen is daarna geheel klachtenvrij tegen 53% die alleen fysiotherapie krijgt. Zie voor meer informatie het onderzoek naar het effect van fysiotherapie en een operatie bij matige tot ernstige stress-incontinentie. Een derde optie is het inspuiten van gel (Bulkamid® ) in de plasbuis. Dit is een poliklinische behandeling, waarna u direct weer naar huis mag. 66% van de vrouwen is na een jaar klachtenvrij en 90 % is tevereden. 

Ik zie op tegen een operatie. Kan ik toch behandeld worden?

Als een operatie voor u de beste oplossing is maar u daar tegen opziet, kunt u ook voor een bulking behandeling (Bulkamid®) of bekkenfysiotherapie kiezen. Als u voor bekkenfysiotherapie kiest is het belangrijk is wel dat u ook daarna gemotiveerd blijft om oefeningen te doen. Van de vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is 53% na fysiotherapie klachtenvrij.

Is een operatie altijd noodzakelijk?

Vrouwen met lichte stress- en/of aandrang-incontinentie hebben vaak het meeste baat bij een behandeling zonder operatie, zoals bekkenbodemfysiotherapie of medicatie.

Moet ik onder narcose tijdens de operatie?

In het algemeen vindt de operatieve behandeling van stress-incontinentie plaats onder een algehele narcose van ongeveer 20 minuten. Verdoving met een ruggenprik is ook mogelijk.

Op welke wijze wordt stressincontinentie behandeld?

Stressincontinentie kan effectief behandeld worden met een operatie, waarbij de gynaecoloog opereert via een zo klein mogelijke snede. Dit is een eenvoudige operatie met minimale tijd in de kliniek en een korte hersteltijd. De chirurg plaatst hierbij een kunststof bandje onder de urinebuis.
Een alternatief voor een operatie is een Bulkamid® behandeling. Bij deze behandeling wordt poliklinisch via een dunne camera gel (Bulkamid®) in de wand van de plasbuis ingespoten. Na deze behandeling mag u direct naar huis en mag u vrijwel alles meteen weer doen.

Wat is de kans op complicaties bij een operatie met midurethrale sling?

De kans op complicaties bij een midurethrale sling operatie is relatief klein. Er is een klein risico dat het bandje bloot komt te liggen in de vagina. Hierdoor kunnen u en uw partner pijn hebben tijdens het vrijen. Hiervoor kan een medische behandeling nodig zijn of verwijdering van het bandje. Er is ook een klein risico dat het materiaal kan eroderen in andere organen, zoals de blaas of de urinebuis. Dit kan onder andere pijn geven.

Wat is het verschil tussen de incontinentiebandjes 'retropubisch' en 'single incision'?

Afhankelijk van de exacte operatiewijze heeft het incontinentiebandje een bepaalde naam. Bij de retropubisch-ingreep worden er twee drie sneetjes gemaakt: een van ongeveer één centimeter onder de urinebuis en twee kleine sneetjes van ongeveer vijf millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt een kunststof bandje van één centimeter breed onder de urinebuis gebracht.

Bij de Single Incision Ingreep ® wordt het bandje via een sneetje in de vagina in het bekken geplaatst en heeft u geen wondjes in de huid. Binnen korte tijd vergroeit met bandje met het weefsel eromheen. Na de operatie heeft u alleen een klein wondje in de vagina, wat met oplosbare hechtingen wordt gesloten.

 

Wat is het verschil tussen een matje tegen verzakking en een bandje tegen stress-incontinentie?

Het plaatsen van een vaginaal matje tegen verzakking is een hele andere operatie dan het plaatsen van het incontinentiebandje. Het bandje tegen stress-incontinentie is al vanaf 1996 in gebruik en de ervaring leert dat het bandje goed door het lichaam wordt verdragen. Dit maakt het plaatsen van een incontinentiebandje tot de voorkeursbehandeling van stress-incontinentie. Bergman Clinics heeft heel veel ervaring met het plaatsen van een incontinentiebandje.

Wat wordt verstaan onder urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is het gevolg van een beschadiging van het bindweefsel onder de plasbuis of beschadiging en/of verslapping van de spieren. 

Wat zijn de meest voorkomende vormen van urine-incontinentie?

Van alle vormen incontinentie komt stress-incontinentie het meeste voor. Daarnaast is ''aandrang of 'urge-incontinentie'' een vorm van urine-continentie, waarbij er een plotselinge, hevige aandrang is om te plassen. Tot slot heeft een aantal vrouwen zowel ongewild urineverlies als aandrang tijdens inspanning. We noemen dit 'gemengde incontinentie'.

Wat zijn de oorzaken van urine-incontinentie?

Urine-incontinentie kan het gevolg zijn van:
- Zwangerschap en bevalling;
- De menopauze;
- Een moeizame stoelgang;
- Operaties in het gebied van de blaas, zoals een plasbuisoperatie of een verwijdering van de baarmoeder;
- Verzakking.

Wat zijn de risico’s van een operatie?

De risico’s van een ingreep met een incontinentiebandje zijn gelijk aan die van alle bekkenoperaties. Bij alle operaties kan iets mis gaan of kan uw lichaam anders reageren dan gewenst. Complicaties komen niet vaak voor maar als ze voorkomen, is het belangrijk dat we er direct wat aan doen. Daarom informeren wij u voor uw behandeling uitgebreid over de mogelijke risico’s. Na de operatie zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Welke operatie is het beste?

Als de urine-incontinentie niet het gevolg is van een vaginale verzakking, is een midurethrale sling-operatie vaak de beste oplossing. Dit is een relatief kleine ingreep, waarbij de urinebuis een draagband krijgt (midurethrale sling) die zonder spanning via de vagina wordt aangebracht. Meer dan 90% van de vrouwen met dagelijks urine-incontinentie heeft geen last meer van incontinentie na deze midurethrale sling-ingreep.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

Bekken fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering voor 9 behandelingen (1 keer in hele leven) vergoed.

Houdt u in deze situatie rekening met uw eigen risico.

Bent u verwezen voor een andere klacht, en is urine incontinentie niet de hoofdklacht of heeft u al eerder 9 behandelingen gehad? Dan kan vergoeding plaatsvinden via uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor uw polisvoorwaarden.

Heeft u geen vergoeding vanuit de basis verzekering of aanvullende verzekering? Dan komen de kosten van de behandelingen voor uw eigen rekening.

Wordt de behandeling vergoed?

Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. Jouw behandeling wordt daarom gewoon 100% vergoed na verwijzing door je huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. Meer informatie over vergoedingen vind je hier. Uiteraard dien je wel rekening te houden met je eigen risico. Wil je meer weten over het wettelijk eigen risico en de DBC systematiek in Nederland? Kijk dan eens op onze pagina over eigen risico.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Voor het inplannen van een eerste afpraak na een doorverwijzing door uw huisarts adviseren we je om in te loggen op mijnbergmanclinics.nl (via de knop Verwijsnummer). 

Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl