Vrouw

Informatie Coronavirus

Vanaf begin mei breiden wij onze zorg weer stap voor stap uit. We doen dit volgens de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM. Veel afspraken zijn nog telefonisch. Hiermee waarborgen we de 1.5 meter afstand in de kliniek. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen.

Blaas- en bekkenbodemklachten

"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

De behandeling van urine-incontinentie

Tekst a|A     Contrast +|--

Urine-incontinentie is goed te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met:

  • Bekkenfysiotherapie,
  • Medicatie
  • Een minimaal invasieve gynaecologische ingreep

 
Om te bepalen wat voor u de beste behandeling is, brengen onze specialisten eerst uw klachten in kaart en doen zij gynaecologisch onderzoek. Hebt u last van een verzakking of van ontlastingsverlies, dan onderzoeken ze dat ook. Op basis van de uitkomsten stellen ze samen met u een behandelplan op.

Urine-incontinentie heeft invloed op uw sociale contacten en kan uw bewegingsvrijheid ernstig beperken. Veel effectiever dan incontinentiemateriaal is een behandeling die de oorzaak van urine-incontinentie aanpakt. Die oorzaak kan heel eenvoudig zijn, maar soms ook heel gecompliceerd. Onze specialisten beginnen een behandeling dan ook altijd met een uitgebreide diagnose.

Fysiotherapie, medicatie of operatie

Afhankelijk van de mate van urine-incontinentie bepalen onze specialisten welke behandeling voor u het meest effectief is.  

Vrouwen met lichte stress- en/of aandrang-incontinentie hebben vaak het meeste baat bij een behandeling zonder operatie, zoals bekkenbodemfysiotherapie of medicatie. Bij aandrangs-incontinentie kunnen medicijnen ook helpen. Voor vrouwen met aandrang-incontinentie bij wie medicijnen en bekkentherapie onvoldoende helpen, kan botuline-toxine (Botox®) of neurostimulatie (PTNS) uitkomst bieden. Lees meer over het behandelen zonder operatie.

Stressincontinentie kan effectief behandeld worden met een operatie waarbij de gynaecoloog opereert via een zo klein mogelijke snede. Dit is een eenvoudige operatie met minimale tijd in de kliniek en een korte hersteltijd. De chirurg plaatst hierbij een kunststof bandje onder de urinebuis. Lees meer over de mogelijkheden van operatie bij urine-incontinentie.

Vergelijking

Mogelijkebehandeling
bij urine-incontinentie
Fysiotherapie Botox® PTNSMedicatieOperatie:
retropubische methode
Operatie:
Single Incision Methode®
Type incontinentie Stressincontinentie
Aandrang-incontinentie
Aandrang-incontinentie Aandrang-incontinentie Aandrang-incontinentie Stressincontinentie Stressincontinentie
Behandeltijd - - 30 minuten - 30 minuten 10 minuten
Frequentie van de behandeling - - 1x per week, later minder frequent - Eenmalig  Eenmalig
Aantal behandelingen - - 12x achter elkaar, bij goed resultaat daarna om de paar weken - 1

 1

Te verwachten resultaat 56% van de cliënten is tevreden tot zeer tevreden Effectief bij ongeveer 80% van de cliënten - - 98% verbetering en 88% grote verbetering, 99% tevreden 2% nog een zeer geringe incontinentie 98% verbetering en 88% grote verbetering, 99% tevreden 2% nog een zeer geringe incontinentie
Mogelijke bijwerkingen Geen Geen Huidinfectie, milde pijnklachten, geen verbetering van de blaasklachten, ongemakkelijk gevoel in onderbeen, lichte trillingen of soms een scherpe pijn in onderbeen Afhankelijk van het medicijn, bijvoorbeeld droge mond, droge ogen, obstipatie, hartkloppingen Bloedverlies, bloederige afscheiding, bloeduitstorting,
aandrang,
trombose, beschadigde
urinebuis of blaas,
nabloeding,
blaasontsteking, vaginale schimmelinfectie, last van hechtingen 
Bloedverlies, bloederige afscheiding, bloeduitstorting,
aandrang,
trombose, beschadigde
urinebuis of blaas,
nabloeding,
blaasontsteking, vaginale schimmelinfectie, last van hechtingen
Kans op complicaties Geen Geen Minimaal Afhankelijk van het medicijn 2-6% kans op beschadigde
urinebuis of blaas
 2-6% kans op beschadigde
urinebuis of blaas
Hersteltijd  Geen Geen Geen  Geen  2 tot 4 weken 2 tot 4 weken
Wanneer geschikt  Lichte klachten  - Voor vrouwen zonder pacemaker, zwangerschap of kinderwens - Bij matige en ernstige klachten. Niet bij zwangerschap of kinderwens Bij matige en ernstige klachten. Niet bij zwangerschap of kinderwens

Veelgestelde vragen

Ik heb last van stress-incontinentie. Moet ik geopereerd worden?

Dat hangt onder andere af van uw leeftijd en de ernst van het urineverlies. Aan de hand daarvan bepalen we welke behandeling voor u het beste is. Meestal is voor vrouwen met lichte stress-incontinentie bekkenbodemfysiotherapie de beste oplossing. Bij vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is een operatie effectiever. 85% van de vrouwen is daarna geheel klachtenvrij tegen 53% die alleen fysiotherapie krijgt. Zie voor meer informatie het onderzoek naar het effect van fysiotherapie en een operatie bij matige tot ernstige stress-incontinentie.

Ik zie op tegen een operatie. Kan ik toch behandeld worden?

Als een operatie voor u de beste oplossing is maar u daar tegen opziet, kunt u ook voor bekkenfysiotherapie kiezen. Belangrijk is wel dat u ook daarna gemotiveerd blijft om oefeningen te doen. Van de vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is 53% na fysiotherapie klachtenvrij. 

Moet ik onder narcose tijdens de operatie?

In het algemeen vindt de operatieve behandeling van stress-incontinentie plaats onder een algehele narcose van ongeveer 20 minuten. Verdoving met een ruggenprik is ook mogelijk.

Wat is de kans op complicaties bij een operatie met midurethrale sling?

De kans op complicaties bij een midurethrale sling operatie is relatief klein. Er is een klein risico dat het bandje bloot komt te liggen in de vagina. Hierdoor kunnen u en uw partner pijn hebben tijdens het vrijen. Hiervoor kan een medische behandeling nodig zijn of verwijdering van het bandje. Er is ook een klein risico dat het materiaal kan eroderen in andere organen, zoals de blaas of de urinebuis. Dit kan onder andere pijn geven.

Wat is het verschil tussen de incontinentiebandjes 'retropubisch' en 'single incision'?

Afhankelijk van de exacte operatiewijze heeft het incontinentiebandje een bepaalde naam. Bij de retropubisch-ingreep worden er twee drie sneetjes gemaakt: een van ongeveer één centimeter onder de urinebuis en twee kleine sneetjes van ongeveer vijf millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt een kunststof bandje van één centimeter breed onder de urinebuis gebracht.

Bij de Single Incision Ingreep ® wordt het bandje via een sneetje in de vagina in het bekken geplaatst en heeft u geen wondjes in de huid. Binnen korte tijd vergroeit met bandje met het weefsel eromheen. Na de operatie heeft u alleen een klein wondje in de vagina, wat met oplosbare hechtingen wordt gesloten.

 

Wat is het verschil tussen een matje tegen verzakking en een bandje tegen stress-incontinentie?

Het plaatsen van een vaginaal matje tegen verzakking is een hele andere operatie dan het plaatsen van het incontinentiebandje. Het bandje tegen stress-incontinentie is al vanaf 1996 in gebruik en de ervaring leert dat het bandje goed door het lichaam wordt verdragen. Dit maakt het plaatsen van een incontinentiebandje tot de voorkeursbehandeling van stress-incontinentie. Bergman Clinics heeft heel veel ervaring met het plaatsen van een incontinentiebandje.

Wat zijn de risico’s van een operatie?

De risico’s van een ingreep met een incontinentiebandje zijn gelijk aan die van alle bekkenoperaties. Bij alle operaties kan iets mis gaan of kan uw lichaam anders reageren dan gewenst. Complicaties komen niet vaak voor maar als ze voorkomen, is het belangrijk dat we er direct wat aan doen. Daarom informeren wij u voor uw behandeling uitgebreid over de mogelijke risico’s. Na de operatie zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Welke operatie is het beste?

Als de urine-incontinentie niet het gevolg is van een vaginale verzakking, is een midurethrale sling-operatie vaak de beste oplossing. Dit is een relatief kleine ingreep, waarbij de urinebuis een draagband krijgt (midurethrale sling) die zonder spanning via de vagina wordt aangebracht. Meer dan 90% van de vrouwen met dagelijks urine-incontinentie heeft geen last meer van incontinentie na deze midurethrale sling-ingreep.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

Bekken fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering voor 9 behandelingen (1 keer in hele leven) vergoed.

Houdt u in deze situatie rekening met uw eigen risico.

Bent u verwezen voor een andere klacht, en is urine incontinentie niet de hoofdklacht of heeft u al eerder 9 behandelingen gehad? Dan kan vergoeding plaatsvinden via uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor uw polisvoorwaarden.

Heeft u geen vergoeding vanuit de basis verzekering of aanvullende verzekering? Dan komen de kosten van de behandelingen voor uw eigen rekening.

Wordt de behandeling vergoed?

Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. Uw behandeling wordt daarom gewoon 100% vergoed na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. Uiteraard dient u wel rekening te houden met uw eigen risico. Meer informatie over vergoedingen vindt u bij Afspraken met alle zorgverzekeraars.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.