Urine-incontinentie
Verliest u wel eens urine als u lacht, hoest of niest? Of bij lichamelijke inspanning zoals bij sporten, tillen of opstaan uit een stoel? Ongewild urineverlies komt veel voor bij vrouwen boven de dertig jaar. Maar liefst één op de vier vrouwen in deze leeftijd heeft in meer of mindere mate last van urine-incontinentie.
Voor veel van hen is incontinentie nog altijd een taboe. Ze durven er uit schaamte niet over te praten en zoeken geen hulp. Dat is jammer, want er zijn goede behandelmogelijkheden voor ongewild urineverlies.
Wat is urine-incontinentie
Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Dat kan bij drukverhoging zoals inspanning plaatsvinden, zogenaamde stressincontinentie, maar ook bij sterke aandrang, zogenaamde aandrangs-incontinentie of urge incontinentie.
Klachten bij urine-incontinentie
Verliest u ongewild urine als u lacht, hoest of niest of bij lichamelijke inspanning, zoals sporten, tillen of bij het opstaan uit een stoel? Voelt u soms een onverwachte sterke aandrang om te plassen, zodat u het (bijna) niet kunt ophouden tot u het toilet bereikt? Heeft u moeite om het plassen uit te stellen? Dan heeft u mogelijk last van urine-incontinentie.
Rol bekkenbodem
De bekkenbodem zorgt ervoor dat de urinebuis ondersteund wordt bij inspanning, zodat er geen urine uit de blaas loopt. Verslapt de bekkenbodem door bijvoorbeeld een bevalling of een operatie, dan wordt de urinebuis niet meer goed ondersteund en kan er bij het plotseling aanspannen van de buikspieren, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij lachen of niezen, ongewild urineverlies optreden. Dit kan variëren van enkele druppels tot scheutjes tot soms de hele plas. Incontinentie kan voor ongemakkelijke situaties zorgen en verschillende klachten geven.
Behandeling is mogelijk!
Veel vrouwen met urine-incontinentie passen hun levensstijl aan om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Vermijdt u bepaalde activiteiten of drinkt u minder om ongelukjes te voorkomen? Gaat u vaker naar het toilet of beslist u op grond van de sanitaire voorzieningen of u meegaat met een uitje? Blijf er niet mee rondlopen, maar bespreek u probleem met een specialist. Een adequate behandeling helpt u weer van het leven te genieten. Uw specialist kan u helpen de beste behandeling te vinden.
Bij Bergman Clinics in goede handen
Bergman Clinics | Vrouw is gespecialiseerd in de behandeling van urine-incontinentie bij vrouwen. Ons team van gynaecologen, urologen en bekkenbodemfysiotherapeuten kijkt samen met u naar de beste oplossing voor uw probleem.
Eerlijk over resultaat bij incontinentie
De kwaliteit van onze behandelingen bepaalt uw kwaliteit van leven. Daarom zijn we eerlijk over de resultaten die u kunt verwachten. We kijken niet alleen naar de medische resultaten, maar ook naar de resultaten bij u thuis in het dagelijks leven. Deze resultaten meten we met behulp van medische kwaliteitsrapportages en ervaringen van onze cliënten via PROM’s (Patient Reported Outcome Measures) en cliënttevredenheidsonderzoek.
Uit deze onderzoeken komen de volgende resultaten:
- Na de operatie ervaart 98% van de vrouwen met ongewenst urineverlies een verbetering
- Na de operatie ervaart 88% van de vrouwen met ongewenst urineverlies een verbetering die veel beter of heel veel beter is
- 99% van de cliënten is tevreden over het resultaat van de behandeling
- 95% van alle cliënten die een operatie voor ongewenst urineverlies heeft ondergaan, beveelt Bergman Clinics aan
- Cliënten beoordelen de medische deskundigheid van de arts met een 8,5