Menopauze, overgang (overgangsklachten)

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen overgangsklachten

De overgang is een normaal en natuurlijk proces in het leven van iedere vrouw waarin de vruchtbare fase wordt afgesloten. Er zijn vrouwen die weinig of geen klachten ondervinden van deze overgangsperiode. Maar bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten die het dagelijks leven flink kunnen verstoren. De overgang begint in de meeste gevallen met een verandering in het menstruatiepatroon. Door de verandering in de rijping van de eicellen ontstaan wisselende oestrogeenspiegels. Uiteindelijk stopt de rijping helemaal, waardoor de oestrogeenproductie definitief daalt.

De veranderingen in de oestrogeenspiegels kunnen klachten veroorzaken als onregelmatig bloedverlies. Ook kan de menstruatie heviger zijn dan gewoonlijk, doordat de rijping van de eicellen langer duurt. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies ook langer gestimuleerd om door te groeien en wordt er tijdens de menstruatie een dikkere laag baarmoederslijmvlies afgestoten. Naast de verandering in het menstruatie patroon kan deze periode ook gepaard gaan met opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, minder zin in seks en soms ook pijn bij geslachtsgemeenschap. Deze symptomen zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar ze kunnen de kwaliteit van leven zeer nadelig beïnvloeden.

Typische overgangsverschijnselen

Opvliegers
Opvliegers (flushes of vapeurs) is het meest gehoorde verschijnsel tijdens de overgang. Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van intense warmte, wat gepaard kan gaan met rood worden, overmatig transpireren en een koortsig gevoel. Opvliegers kunnen ook worden opgewekt door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er zelden last van, anderen de gehele dag door. De duur van een opvlieger varieert van een paar seconden of minuten tot een kwartier of halfuur. Vooral in gezelschap kan dit erg vervelend zijn.

Nachtelijk transpireren
Opvliegers kunnen ‘s nachts optreden met flinke transpiratieaanvallen. Deze klachten kunnen dermate slaapproblemen veroorzaken dat chronische moeheid en/of prikkelbaarheid ontstaan.

Pijn bij het vrijen
Een klacht die vele vrouwen moeilijk bespreekbaar vinden is pijn bij het vrijen. Tijdens de overgangsperiode kan er als gevolg van een veranderende hormoonhuishouding een droge schede, ofwel vaginale droogheid ontstaan. Een droge schede is een probleem waar iedere vrouw mee te maken kan krijgen en aanleiding kan zijn tot pijnlijke geslachtsgemeenschap, vervelende ontstekingen en jeuk.

Urineverlies en blaasontstekingen
Ook ongewild urineverlies is een veel voorkomende klacht, evenals terugkerende blaasontstekingen. Urineverlies kan in de overgangsperiode optreden of toenemen, maar is een klacht die in iedere fase van het leven kan voorkomen. Urineverlies ontstaat doordat de elasticiteit van de plasbuis vermindert, de plasbuis kan beweeglijker worden, waardoor deze minder goed afsluit.

Blaasontstekingen kunnen ontstaan doordat het weefsel verslapt, de conditie van het weefsel achteruit gaat en het slijmvlies dunner wordt. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën makkelijker vanuit de anus naar de plasbuis “doorsluipen” en daar steeds weer terugkerende infecties veroorzaken.

Niet-typische overgangsklachten

“Niet typische” overgangsklachten zijn klachten die niet duidelijk samenhangen met de verandering van de hormoonspiegels, maar nog al eens tijdens de overgang voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, gewichtstoename, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Klachten kunnen mogelijk veroorzaakt worden door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode. Behalve de lichamelijke veranderingen is soms ook het afscheid van een vruchtbaar leven moeilijk te aanvaarden.

Ook kunnen veranderingen in de leefsituatie u uit uw evenwicht brengen. Als u slecht slaapt ten gevolge van opvliegers, kan het gevolg zijn dat u eventuele problemen minder goed aankunt. Dit kan leiden tot psychische klachten zoals neerslachtigheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst, concentratie- en geheugenverlies.

Botontkalking (osteoporose)
Bij vrouwen in de overgang kan er sneller botontkalking optreden. Dit wordt ook wel osteoporose genoemd. Bij botontkalking is er sprake van het brozer of poreuzer worden van het bot waardoor de botten minder stevig zijn. Ook de structuur (de opbouw) van het bot verandert. Tot het 35ste jaar zijn de aanmaak en afbraak van de botten met elkaar in evenwicht. Daarna wordt langzamerhand meer bot afgebroken dan aangemaakt. Het  hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de botstofwisseling. Door het wegvallen
van de oestrogeenproductie in de overgang, verdwijnt het evenwicht tussen botaanmaak en botopbouw. Daarom treedt bij vrouwen vanaf de overgang een versnelling van de botafbraak op.

Vrouwen verliezen tijdens het leven 40-50% van hun botmassa, waardoor 1 op de 4 vrouwen ouder dan 50 jaar osteoporose krijgt. Van het begin van de overgang tot drie jaar na de menopauze, treedt er circa 16% botverlies op en daarna gaat dit met één tot twee procent per jaar verder. Een grotere breekbaarheid van de botten is het gevolg. Dit risico is overigens groter bij vrouwen die te vroeg in de overgang komen, een tengere bouw hebben, weinig beweging nemen, roken of drinken. Ook vrouwen die lang last hebben gehad van anorexia en vrouwen bij wie osteoporose in de familie voorkomt, lopen een grotere kans op osteoporose.

Om botbreuken te voorkomen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de botten in optimale conditie zijn, voordat de overgang begint. Die optimale conditie wordt bereikt door voldoende lichaamsbeweging en voldoende inname van kalk. Over het algemeen is een dagelijkse hoeveelheid van 800 tot 1200 mg voldoende. Calcium (kalk) komt voor in melk, bladgroenten, citrusvruchten, graanproducten en bonen. De periode na de overgangsjaren
en de menopauze.

Na de overgangsjaren kan een gebrek aan het hormoon oestrogeen de volgende verschijnselen veroorzaken:

  • droger worden van slijmvliezen van ogen, mond, vagina en urinewegen
  • droger worden van de huid

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Voor het inplannen van een eerste afpraak na een doorverwijzing door uw huisarts adviseren we je om in te loggen op mijnbergmanclinics.nl (via de knop Verwijsnummer). 

Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl