Ontlastingsverlies

Behandelingstraject
4

Behandeling ontlastingsverlies

Veel vrouwen blijven uit schaamte rondlopen met ontlastingsklachten. Dat is onnodig, want voor de meeste vrouwen bestaan hiervoor effectieve behandelmogelijkheden. De behandeling van uw klachten hangt uiteraard af van de oorzaak van uw probleem.

De behandeling bestaat in eerste instantie uit bekkenfysiotherapie en voedingsadviezen eventueel aangevuld met extra vezels. Het spoelen van de endeldarm (klysma) kan een goede oplossing zijn om voor de rest van de dag verzekerd te zijn dat ontlastingsverlies niet meer op zal treden zodat u weer onbezorgd op pad kunt. In sommige situaties kan het gebruik van een anale tampon of een operatie de beste oplossing zijn. Bij ernstig verlies van ontlasting, dat niet goed te behandelen is, kan soms een stoma (kunstmatige uitgang) een oplossing zijn.

Voedingsadvies

In eerste instantie kan de arts adviezen geven over voeding. Veranderingen in uw dieet, bijvoorbeeld een vezelrijk dieet, kunnen mogelijk constipatie en diarree voorkomen.

Bekkenfysiotherapie

Daarnaast kan de arts bekkenfysiotherapie voorstellen. De bekkenfysiotherapeut leert u met behulp van de zogeheten ‘rectale ballontraining’ de controle over uw sluitspier terug te krijgen. Rectale ballontraining wordt toegepast bij vrouwen met de volgende klachten.

  • verlies van vullinggevoel in het laatste stuk van de darm (=endeldarm)
  • te lage of te hoge sluitdruk van de anus
  • krachtsverlies van de sluitspier
  • onvolledig ontlasten (de ontlasting komt niet in een keer, maar in meerdere keren)
  • ontlastingsverlies of obstipatie

De ballon bestaat uit een langgerekt ballonnetje dat gekoppeld is aan een slangetje met een kraantje, waarop weer een injectiespuit aangesloten is. Door de ballon te vullen wordt ontlasting nagebootst. Ballontherapie wordt gegeven door een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Er werken gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten bij onze kliniek, maar wij kunnen u ook verwijzen naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt.

Medicatie

De arts schrijft u misschien medicijnen voor die de ontlasting iets vaster maken zodat het wel lukt om de ontlasting op te houden. Ook kan het zijn dat er medicijnen worden voorgeschreven die het mogelijk maken het ontlasten iets langer uit te stellen.

Spoelen van de endeldarm

Bij sommige vrouwen kan het spoelen van de endeldarm een goede oplossing zijn. Na de spoeling bent u er voor de rest van de dag van verzekerd dat ontlastingsverlies niet meer optreedt. Dit betekent dat u onbezorgd op pad kunt. Dit kan voor sommige vrouwen al een zeer sterke verbetering zijn van de kwaliteit van leven.

Operatieve ingreep

Als andere behandelmethoden geen goede resultaten opleveren, kan het zijn dat de arts een operatieve ingreep voorstelt. Er zijn verschillende chirurgische ingrepen mogelijk voor de behandeling van ongewenst ontlastingsverlies. Een voorbeeld is een operatie die erop gericht is de sluitspier te herstellen of een inwendige verzakking van de endeldarm op te heffen.

In het geval van een operatieve ingreep verwijzen wij u voor een opname door naar één van de samenwerkende academische ziekenhuizen ( UMC Utrecht, AMC Amsterdam, VU medisch centrum). In veel gevallen wordt u door uw eigen gynaecoloog geopereerd. Soms vragen wij een gespecialiseerde chirurg de ingreep uit te voeren.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.