Ontlastingsverlies

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen ontlastingsverlies

De oorzaak van ontlastingsverlies kan een slecht functionerende sluitspier zijn, maar ook een weinig gevoelige endeldarm en/of een darmverzakking. Vrouwen hebben het gevoel dat zij bij aandrang nauwelijks de ontlasting kunnen ophouden en dat zij moeten rennen om tijdig het toilet te bereiken. Daarnaast verliezen sommige vrouwen ontlasting zonder dat zij aandrang voelen. Vrouwen met deze klachten vinden het ook vaak moeilijk om winden op te houden. Deze klachten kunnen samenhangen met afwijkingen en slecht functioneren van de bekkenbodem. Hieronder een kort overzicht van mogelijke oorzaken:

Beschadiging van de sluitspier

Een beschadiging van de sluitspier van de anus kan ongewenst ontlastingsverlies bij vrouwen veroorzaken. Bij vrouwen kan deze schade ontstaan tijdens een bevalling en dan vooral een bevalling waarbij een verlostang is gebruikt. Daarnaast kan er ook een beschadiging aan de sluitspier ontstaan tijdens operaties aan anus of endeldarm zoals bij de verwijdering van aambeien of het herstellen van een fissuur van de anus.

Schade aan het zenuwstelsel

Een beschadiging aan de zenuwen die de anale spieren aansturen of die het gevoel van aandrang (voor ontlasting) regelen kan een mogelijke oorzaak zijn van ongewenst ontlastingsverlies. Zenuwletsel kan bijvoorbeeld optreden door een bevalling, door ernstig of langdurig persen tijdens het ontlasten, door suikerziekte (diabetes mellitus), ziektes van het ruggenmerg of Multiple Sclerose.

Verzwakte bekkenbodemspieren

Een bekkenbodemspier die verzwakt is, kan een oorzaak zijn van ongewenst ontlastingsverlies. Deze spierverzwakking treedt vooral op latere leeftijd op. Ontlastingsverlies ontstaat dan doordat de spieren verzwakken en de organen in de bekkenbodem onvoldoende steun bieden.

Verminderde elasticiteit van de endeldarm

Een verminderde elasticiteit van de endeldarm kan de tijd verkorten die vrouwen krijgen om het ontlasten uit te stellen bij aandrang. Soms is dit maar een minuut en dan lukt het vaak niet om het toilet op tijd te bereiken. Deze verminderde elasticiteit kan er ook voor zorgen dat ongewenst ontlastingsverlies optreedt na bijvoorbeeld een operatie of bestraling.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!