Zwelling in de onderbuik

Behandelingstraject
3

Onderzoek & diagnose zwelling in de onderbuik

Onderzoek myomen

Na een zorgvuldig vraaggesprek waarbij de gynaecoloog zal informeren naar uw klachten, maar ook vragen zal stellen over uw voorgeschiedenis (operaties, bevallingen), uw familie en uw algemene gezondheid, zal de arts u lichamelijk onderzoeken. Als er bij u mogelijk sprake is van myomen, zal de arts eerst het normale gynaecologische onderzoek doen. Tijdens dit onderzoek zit u in een zogenaamde gynaecologische stoel, met uw benen in steunen. Het onderzoek wordt verricht door de gynaecoloog, samen met de consulent.

De gynaecoloog gebruikt een speculum, de ‘eendenbek’, om uw baarmoedermond te kunnen bekijken. Soms is de plaats van de baarmoedermond veranderd door een myoom. Door middel van vaginaal toucher (inwendig onderzoek met twee vingers) onderzoekt de gynaecoloog de grootte van uw baarmoeder. Het is mogelijk dat uw baarmoeder vergroot is en een onregelmatig  buitenoppervlak heeft. In extreme gevallen is het mogelijk de baarmoeder met myomen door de buikwand heen te voelen. Dit kunt u zelf ook voelen, vooral als u al het idee hebt dat uw buik dikker is geworden.

Naast dit gynaecologisch onderzoek kan het noodzakelijk zijn, een aantal vervolgonderzoeken uit te voeren.

Bloedonderzoek
Als u vanwege de myomen veel bloed verliest tijdens uw menstruatie, is het mogelijk dat u bloedarmoede hebt. Het hemoglobinegehalte (Hb) van uw bloed dat de hoeveelheid ijzer weergeeft, is dan te laag. De arts controleert daarom het ijzergehalte van uw bloed door bloed bij u af te nemen.

Echoscopisch onderzoek
De plaats en de grootte van de myomen kan de arts onderzoeken door middel van echoscopie. Hiermee is het mogelijk myomen te zien, met een grootte vanaf een halve centimeter. Een echoscoop maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven. Dit onderzoek kan bij een volle blaas uitwendig plaatsvinden via de buikwand, en bij een lege blaas inwendig, via de schede. Op een beeldscherm kan de arts de myomen bekijken en opmeten. De arts bekijkt ook of er tekenen van verkalking of afsterving van baarmoederweefsel is.

Watercontrastechoscopie (waterecho)
Als er onduidelijkheid is over de precieze locatie van een myoom kan de arts een waterecho van uw buik maken. Bij dit onderzoek komt er via een klein slangetje een beetje water in uw baarmoeder. Via de echoscoop kleurt dit water zwart op het beeldscherm, waardoor de gynaecoloog eventuele uitpuilende myomen kan zien.

Hysteroscopie
Hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. Bij dit onderzoek kijkt de gynaecoloog met een camera in de baarmoeder. De arts brengt een hysteroscoop, een dun slangetje met daarop de camera, via de vagina in de baarmoeder. De beelden die de camera vastlegt, ziet de gynaecoloog op een beeldscherm. Op die manier onderzoekt de arts of er in het baarmoederhalskanaal en aan de binnenkant van de baarmoeder myomen aanwezig zijn. Dit type onderzoek is nodig als de gynaecoloog bij u een geheel of gedeeltelijk in de baarmoederholte gelegen myoom vermoedt.

Lees meer: Behandeling myomenOnderzoek ovariumcyste

Na een zorgvuldig vraaggesprek waarbij de gynaecoloog zal informeren naar uw klachten, maar ook vragen zal stellen over uw voorgeschiedenis (operaties, bevallingen), uw familie en uw algemene gezondheid, zal er bij u lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Voor het diagnosticeren van ovariumcystes vindt als eerste het normale gynaecologische onderzoek plaats. Hiervoor zit u in een zogenaamde gynaecologische stoel. De gynaecoloog onderzoekt u samen met de consulent.

De gynaecoloog voelt eerst via uw buikwand de grootte van uw eierstokken. Door middel van vaginaal toucher (inwendig onderzoek met twee vingers) onderzoekt de gynaecoloog de positie en grootte van uw eierstokken. Vervolgens bekijkt de arts via de vagina met behulp van een speculum, een ‘eendenbek’, uw baarmoedermond en eierstokken.

Naast dit gynaecologisch onderzoek kan het noodzakelijk zijn, een aantal vervolgonderzoeken uit te voeren:
 
Echoscopisch onderzoek
De plaats en de grootte van de eierstokken kan de gynaecoloog beoordelen door middel van een echoscopie. Een echoscoop maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven. Dit onderzoek kan bij een volle blaas uitwendig plaatsvinden via de buikwand, en bij een lege blaas inwendig, via de   schede. De eierstokken en eventuele cysten worden zichtbaar op een beeldscherm en daardoor is  het mogelijk de grootte en het aantal te bepalen. De arts zal ook bekijken in welke eierstok de cyste zich bevindt (de linker of de rechter), en of er tussenschotjes of andere structuren in de cyste zijn. Op basis van de echo schat de gynaecoloog in of de cyste goedaardig of kwaadaardig is.

Bloedonderzoek
Het kan nodig zijn om aan de hand van bloedonderzoek na te gaan of een cyste goedaardig of kwaadaardig is. Na het onderzoek zal de gynaecoloog de uitslag en het behandelplan met u bespreken. Soms is een ovariumcyste kwaadaardig. De gynaecoloog schat het risico op kwaadaardigheid in op basis van de anamnese (vragen over uw klachten en uw omstandigheden), een echo en soms bloedonderzoek. Bij twijfel stelt de gynaecoloog u altijd voor om de eierstok te verwijderen.

Lees meer: Behandeling overiumcyste

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.