Brunelli- of 3LT-procedure

Behandelingstraject
4

Behandeling en operatie

Behandeling

Tot een paar maanden na het ongeval kan het SL-bandje nog met een botankertje worden hersteld. Mocht er onvoldoende van het SL-bandje over zijn om het te kunnen hechten, dan wordt het bandje op een andere manier ‘nagemaakt’, namelijk door middel van een Brunelli procedure. Het bootvormig polsbotje en het maanvormig polsbotje worden in de juiste stand gezet. Het kapotte SL-bandje wordt nagebootst door een deel van een van de pols buigpezen door het bootvormig botje te halen en aan het polskapsel en het maanvormig botje vast te zetten.

Zodra er bij jou artrose is opgetreden heeft het geen zin meer om een Brunelli procedure te verrichten. Je zult na de ingreep pijnklachten houden omdat de pijn door de artrose veroorzaakt wordt en niet alleen door de standsafwijking van de polsbotjes. In dat geval praten we over een SLAC-wrist, ofwel Scapho Lunaire Advanced Collaps (vrij vertaald ‘verder gevorderde ineenstorting van het bootvormig/maanvormig botje’ en is er een andere behandeling mogelijk/nodig (SLAC-wrist).

Operatietechniek

Voor deze ingreep wordt u halve of een hele dag (afhankelijk van de verdovingsmethode) opgenomen in de kliniek. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose of regionale verdoving van de arm. Er wordt een licht gebogen incisie op de handrug, een incisie bij de basis van de duimmuis en twee korte dwarse incisies op de onderarm gemaakt. Via deze sneden wordt een stuk van de pols buigpees door een gat in het bootvormig polsbotje van onder naar boven gehaald en daar gehecht aan het kapsel. Vervolgens wordt de pees met een botanker bevestigd op het maanvormig botje. Soms kiest de handchirurg ervoor om met 1 of 2 tijdelijke stalen pennetjes alles stevig bij elkaar te houden.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.