Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Behandelingstraject
1

Oorzaken, klachten & symptomen

Klachten/symptomen bij carpaal tunnel syndroom

De klachten worden veroorzaakt door beknelling van de zenuw, die daardoor gedeeltelijke uitval vertoont. Meestal bestaan de klachten aanvankelijk uit een tintelend gevoel in de handpalm en de vingers en dan vooral het verzorgingsgebied van de zenuw. Dit is de palmzijde van de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Vaak treden de klachten het eerst ’s nachts op en wordt men daardoor wakker. Het ‘wapperen’ van de aangedane arm geeft dan enige verlichting. Ook overdag kunnen deze klachten echter optreden tijdens fietsen, autorijden of computeren. De tintelingen kunnen uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder. Sommige patiënten klagen ook wel over krachtsverlies. Uiteindelijk kan zelfs de spiermassa van de duimmuis zichtbaar slinken, en ontstaat er de zogenaamde ‘apenhand’. In Nederland komt het carpaal tunnel syndroom 15 keer zo vaak bij vrouwen dan bij mannen voor. Het carpaal tunnel syndroom kan aan beide handen voorkomen.

Oorzaak van carpaal tunnel syndroom

De carpale tunnel is zeer nauw en de zenuw is erg gevoelig voor druk. Zodra er dus een volume toename (door welke oorzaak dan ook) optreedt in de carpale tunnel, kunnen gemakkelijk CTS klachten ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn: zwelling van de bekleding van de pezen door reuma of door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, in de overgang of bij een te langzaam werkende schildklier. Ook kunnen de peesscheden zwellen door irritatie zoals na forse handenarbeid of door een benige afwijking in de tunnel (bijvoorbeeld na een breuk). CTS komt vaker voor bij diabetes mellitus (suikerziekte).

Risicofactoren op het werk die kunnen leiden tot het ontstaan van CTS-klachten zijn: hoog-repeterend (kort-cyclisch) werk, krachtsuitoefening, hand-armtrillingen en ongunstige werkhoudingen. Het carpale tunnel syndroom komt bij ongeveer 10% van de volwassen vrouwen voor, meestal tussen de 40 en de 60 jaar. Minder dan 1% van de volwassen mannen heeft er last van. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.