De behandeling
Indien je kortdurend en/of milde klachten hebt, kan in eerste instantie volstaan worden met het aanpassen van uw activiteiten, ontstekingsremmende middelen (NSAID’s) en het dragen van een nachtspalk of tape waarmee de arm recht gehouden wordt terwijl je slaapt. Ook moet je zo min mogelijk op de gebogen elleboog leunen. Deze behandeling wordt over het algemeen maximaal 3 maanden uitgeprobeerd. Naar schatting reageert de helft van de cliënten hier goed op.
Bij langdurige en/of ernstigere klachten of wanneer de spalktherapie onvoldoende helpt kan er een operatie verricht worden. Er zijn diverse technieken mogelijk. De gekozen techniek hangt van een aantal factoren af, maar meestal vindt er eerst een simpele decompressie plaats. Hierbij worden alle structuren die de beklemming veroorzaken (of kunnen veroorzaken) losgemaakt. De zenuw blijft hierna gewoon in het benige kanaal ter hoogte van de elleboog liggen. Soms is het nodig om de zenuw te verplaatsen in een nieuw kanaal van onderhuids vetweefsel of spierweefsel rond de elleboog. Dit is nodig als je al eens eerder geopereerd bent en nog klachten heeft of als de zenuw uit het benige kanaal kan glippen tijdens buigen en strekken van de elleboog.
Cubitale tunnel release
Het is mogelijk dat je een tijd een nachtspalk hebt gedragen en dit niet heeft geholpen of je hebt langdurige of ernstige klachten waardoor er direct voor een operatieve ingreep is gekozen. Dan kan er gekozen voor cubitale tunnel release.
Operatietechniek
De ingreep wordt onder narcose of regionale verdoving van alleen de arm verricht. Er wordt een incisie gemaakt aan de binnenzijde van de elleboog. Alle vliezen, banden en spieren die de zenuw kunnen beklemmen worden losgemaakt. Meestal blijft de zenuw in zijn tunnel ter hoogte van de elleboog liggen. Als je eerder hieraan bent geopereerd maar de klachten zijn gebleven of de zenuw kan uit het tunneltje ter hoogte van de elleboog glippen tijdens buigen en strekken, dan moet de zenuw verplaatst worden. Er wordt dan een nieuwe tunnel gemaakt van onderhuids vetweefsel of spierweefsel waar de zenuw in komt te liggen. De huid wordt gesloten met oplosbaar hechtmateriaal en je krijgt een drukverband.
Voor- en nadelen van de ingreep
De voordelen van de ingreep zijn een grote kans op het verdwijnen van de klachten vooral als deze voor de ingreep mild en kortdurend aanwezig waren. Het nadeel van de ingreep is de kans op restklachten en letsel van huidzenuwtakjes ter hoogte van de elleboog.
Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.