Cubitaal tunnel syndroom

Het cubitaal tunnel syndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw aan de binnenzijde van de elleboog (nervus ulnaris).


Behandelingstraject:


Zenuwen geven elektrische signalen door. Ze zorgen onder andere voor gevoel in de huid en de bewegingen van onze spieren. Het gevoel in de hand en de bewegingen van de hand worden door drie belangrijke zenuwen verzorgd. Eén van deze zenuwen is de nervus ulnaris. Door deze zenuw kunt u onder andere uw vingers spreiden en sluiten en hij verzorgd het gevoel in de pinkzijde van uw hand. Ter hoogte van de elleboog bevindt zich een benig kanaal waarin de zenuw loopt van de bovenarm naar de onderarm. In de volksmond wordt dit gebied ook wel het “telefoonbotje” genoemd. Bij het stoten van het telefoonbotje gaat er een felle, elektrische pijnscheut vanaf de elleboog richting de pinkzijde van de hand. Het kanaaltje wordt bedekt door diverse spieren, vliezen en banden. Deze structuren kunnen de zenuw allemaal beklemmen.

In veel gevallen is de oorzaak van de aandoening niet duidelijk. Langdurig achter elkaar buigen van de elleboog, tijdens onze slaap bijvoorbeeld en langdurig steunen op elleboog zorgen ervoor dat de zenuw oprekt en dit kan de klachten veroorzaken. Het is dan ook beter om dit niet te doen als u klachten van dit syndroom hebt. De zenuw ligt bovendien erg oppervlakkig ter hoogte van de elleboog en is daardoor ook meer vatbaar voor druk. Daarnaast kan een ondiepe tunnel ervoor zorgen dat de zenuw makkelijk uit de tunnel glipt bij het buigen en strekken. Bij een klein aantal patiënten is een breuk van de elleboog de oorzaak.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!