Reuma

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen

Klachten

Bij de klassieke reumatoïde arthritis zijn gewrichten vaak langdurig ontstoken. Dit zorgt voor veel pijn, spierzwakte en stijfheid en grote vermoeidheid. Het is een grillige aandoening. Perioden waarin de ziekte actief is, worden afgewisseld door rustiger fasen met minder of geen ontstekingen. Op den duur kan het leiden tot beschadiging van bot en kraakbeen en zelfs tot vergroeiïngen. Alle gewrichten in het lichaam kunnen aangedaan zijn (meestal symmetrisch). Het meest bekend zijn heupen en knieën, mede vanwege de grote aantallen operaties die verricht worden, waarbij deze gewrichten vervangen worden door kunstgewrichten. Voor klassieke reumatoïde arthritis zijn echter de ontstekingen van de kleine hand- en voetgewrichten veel typischer. Wanneer de handen en polsen aangedaan zijn vallen de dikke, ontstoken knokkels het meest op, die uiteindelijk kunnen resulteren in een typische scheefstand richting de pink, als het ontstekingsproces niet tijdig geremd of gestopt wordt.

Oorzaak

De oorzaak van reumatoïde artritis (RA) is onbekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem (immuunsysteem) een belangrijke rol speelt. In de gewrichten van reumatoïde artritis patiënten treft men flinke hoeveelheden ontstekingscellen (o.a. T-cellen) aan, zonder dat er een bacterie of ander micro-organisme aanwezig is die dit kan veroorzaken. Ook produceert het lichaam veel antistoffen (antilichamen) en ontstekingsmediatoren (cytokines). Bij reumatoïde artritis is het niet duidelijk waarom de ontsteking in het gewricht optreedt. Men veronderstelt dat het een onnodige reactie van het lichaam is, die de ontsteking veroorzaakt. En die dus geen genezende, maar juist een schadelijke werking heeft. Gesuggereerd is dat het immuunsysteem van patiënten de lichaamseigen weefsels niet goed kan onderscheiden van de lichaamsvreemde weefsels. Daarom noemt men reumatoïde artritis ook wel een auto-immuunziekte: de afweerreactie is dan op lichaamseigen weefsels gericht, die daardoor beschadigd raken.


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.