Assisteer mij
Assisteer mij

Bewegen

Je hebt maar één rechterheup

Kies je voor een ziekenhuis of een focuskliniek?

Heupslijtage en heupprothese

Tekst a|A     Contrast +|--

Heeft u klachten aan uw heup, zoals pijn of stroef bewegen? Een oorzaak van deze pijn kan een versleten heup zijn. U voelt dat het gewricht stijver wordt. Ook bij het opstaan doet het pijn (de zogenaamde startpijn).
Lopen, traplopen en bukken worden voor u steeds moeilijker. Deze klachten nemen toe als de slijtage verergert.

Slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) is de meest voorkomende oorzaak van beschadiging van het heupgewricht. De medische term voor heupslijtage is coxartrose. Op basis van een lichamelijk onderzoek, het aanhoren van uw klachten en röntgenfoto’s kan uw orthopedisch chirurg een definitieve diagnose stellen.

 

Artrose van het heupgewricht

Artrose ontstaat wanneer de belasting van het heupgewricht groter is dan de belastbaarheid. Tijdens dit proces wordt kraakbeenweefsel van de heup langzaam afgebroken. De schade is onomkeerbaar omdat het lichaam geen nieuw kraakbeen aanmaakt. Helaas is dit een onderdeel van het verouderingsproces. Uiteindelijk wrijven de botten (heupkop en kom) tegen elkaar zonder tussenliggende beschermlaag waardoor de oppervlakken van het heupgewricht groter worden en vervormen. Dit leidt weer tot ontstekingen en parallel aan de progressieve vervorming van het heupgewricht, toenemende spierspanning, bewegingsbeperkingen, zwelling en pijn.

Aantasting van het heupgewricht

De aantasting van de kraakbeenlaag tussen de heupkop en de heupkom treedt op bij het ouder worden. Het kraakbeen kan zo beschadigd raken dat het niet langer als glijlaag en een “schokdemper” werkt. De beschadiging van het kraakbeen van de heup zal in de loop van de tijd versneld optreden bij overgewicht of het beoefenen van contactsporten.

 
                    klik op de afbeelding om te vergroten

 


                     klik op de afbeelding om te vergroten


Klachten bij heupslijtage

Veel voorkomende heupklachten zijn:

 • Pijn, vaak in de lies maar ook in bil en bovenbeen
 • Startpijn, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel
 • Stijfheid, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed komen
 • Niet ver kunnen lopen

Vaak passen mensen met heupklachten hun manier van bewegen aan. Dit kan weer andere klachten geven zoals spierpijn of rugpijn.

Overbelasting heup

Klachten die door sporters aangeduid worden als heupklachten zijn over het algemeen klachten die aangegeven worden aan de zijkant van het bovenbeen. Pijn aan de zijkant van de heup wordt bijna altijd veroorzaakt door een overbelasting of verminderde kwaliteit van de pezen verbonden aan de heup draaiende spieren (ook wel genoemd: gluteus medius tendinopathie). Op deze locatie bevindt zich ook een slijmbeurs. Deze structuren kunnen overbelast raken waardoor er een soort van ontstekingsreactie kan ontstaan, die pijn veroorzaakt in rust en die toeneemt tijdens belasten.

Heupdysplasie

Heupslijtage kan ook ontstaan door heupdysplasie. Dit is een misvorming van de heupkom die vanaf de geboorte aanwezig is. Bij een heupdysplasie is er sprake van een ondiepe kom met als gevolg dat de heupkop niet voldoende overkapt wordt. Hierdoor ontstaat aan de bovenkant van het gewricht een te grote kracht op het kraakbeen waardoor het eerder slijt. Lees meer over heupdysplasie. 

Eerlijk over resultaat

We zijn eerlijk over de resultaten die u kunt verwachten. We kijken niet alleen naar de medische resultaten, maar ook naar uw ervaringen in het dagelijks leven. Die meten we met behulp van medische kwaliteitsrapportages en cliënttevredenheidsonderzoek.

Enkele resultaten van deze onderzoeken:

 • Na de operatie ervaart 90% van onze cliënten een duidelijke verbetering
 • De cliënten beoordelen de medische deskundigheid van onze artsen met 8,8
 • Bergman Clinics | Bewegen scoort onder cliënten (de PROM’s) maar liefst 93% beter dan het landelijk gemiddelde.

Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
 • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.