Bewegen

Je hebt maar één rechterheup

Kies je voor een ziekenhuis of een focuskliniek?

Heupslijtage en heupprothese

Tekst a|A     Contrast +|--

Heeft u klachten aan uw heup, zoals pijn of stroef bewegen? Een oorzaak van deze pijn kan een versleten heup zijn. U voelt dat het gewricht stijver wordt. Ook bij het opstaan doet het pijn (de zogenaamde startpijn). Lopen, traplopen en bukken worden voor u steeds moeilijker. Deze klachten nemen toe als de slijtage verergert.

Slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) is de meest voorkomende oorzaak van beschadiging van het heupgewricht. De medische term voor heupslijtage is coxartrose. Op basis van een lichamelijk onderzoek, het aanhoren van uw klachten en röntgenfoto’s kan uw orthopedisch chirurg een definitieve diagnose stellen.
Artrose van het heupgewricht

Artrose ontstaat wanneer de belasting van het heupgewricht groter is dan de belastbaarheid. Tijdens dit proces wordt kraakbeenweefsel van de heup langzaam afgebroken. De schade is onomkeerbaar omdat het lichaam geen nieuw kraakbeen aanmaakt. Helaas is dit een onderdeel van het verouderingsproces. Uiteindelijk wrijven de botten (heupkop en kom) tegen elkaar zonder tussenliggende beschermlaag waardoor de oppervlakken van het heupgewricht groter worden en vervormen. Dit leidt weer tot ontstekingen en parallel aan de progressieve vervorming van het heupgewricht, toenemende spierspanning, bewegingsbeperkingen, zwelling en pijn.

Aantasting van het heupgewricht

De aantasting van de kraakbeenlaag tussen de heupkop en de heupkom treedt op bij het ouder worden. Het kraakbeen kan zo beschadigd raken dat het niet langer als glijlaag en een “schokdemper” werkt. De beschadiging van het kraakbeen van de heup zal in de loop van de tijd versneld optreden bij overgewicht of het beoefenen van contactsporten.

 
                    klik op de afbeelding om te vergroten

 


                     klik op de afbeelding om te vergroten


Klachten bij heupslijtage

Veel voorkomende heupklachten zijn:

 • Pijn, vaak in de lies maar ook in bil en bovenbeen
 • Startpijn, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel
 • Stijfheid, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed komen
 • Niet ver kunnen lopen

Vaak passen mensen met heupklachten hun manier van bewegen aan. Dit kan weer andere klachten geven zoals spierpijn of rugpijn.

Overbelasting heup

Klachten die door sporters aangeduid worden als heupklachten zijn over het algemeen klachten die aangegeven worden aan de zijkant van het bovenbeen. Pijn aan de zijkant van de heup wordt bijna altijd veroorzaakt door een overbelasting of verminderde kwaliteit van de pezen verbonden aan de heup draaiende spieren (ook wel genoemd: gluteus medius tendinopathie). Op deze locatie bevindt zich ook een slijmbeurs. Deze structuren kunnen overbelast raken waardoor er een soort van ontstekingsreactie kan ontstaan, die pijn veroorzaakt in rust en die toeneemt tijdens belasten.

Heupdysplasie

Heupslijtage kan ook ontstaan door heupdysplasie. Dit is een misvorming van de heupkom die vanaf de geboorte aanwezig is. Bij een heupdysplasie is er sprake van een ondiepe kom met als gevolg dat de heupkop niet voldoende overkapt wordt. Hierdoor ontstaat aan de bovenkant van het gewricht een te grote kracht op het kraakbeen waardoor het eerder slijt. Lees meer over heupdysplasie. 

Eerlijk over resultaat

We zijn eerlijk over de resultaten die u kunt verwachten. We kijken niet alleen naar de medische resultaten, maar ook naar uw ervaringen in het dagelijks leven. Die meten we met behulp van medische kwaliteitsrapportages en cliënttevredenheidsonderzoek.

Enkele resultaten van deze onderzoeken:

 • Na de operatie ervaart 90% van onze cliënten een duidelijke verbetering
 • De cliënten beoordelen de medische deskundigheid van onze artsen met 8,8
 • Bergman Clinics | Bewegen scoort onder cliënten (de PROM’s) maar liefst 93% beter dan het landelijk gemiddelde.

Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
 • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
 • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
 • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.