Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Heupslijtage en heupprothese

Behandelingstraject
6

Resultaat & nazorg na een heupoperatie

Bergman Clinics biedt haar cliënten de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg. In dit kader heeft Bergman Clinics ervoor gekozen om cliënten die in aanmerking komen voor een heupprothese te behandelen volgens de Rapid Recovery methode. Een team van specialisten werkt er samen met u gericht aan dat u zo snel mogelijk weer op de been bent.

Rapid Recovery methode

Bij Rapid Recovery staan kwaliteit van zorg, cliëntveiligheid en actieve deelname en de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt centraal. Pas als het voor u veilig en verantwoord is de kliniek te verlaten gaat u naar huis om daar verder te werken aan uw herstel.

Om bovenstaande te bereiken gaat Rapid Recovery uit van de filosofie dat de impact die de ingreep op uw lichaam en geest heeft, zoveel mogelijk geminimaliseerd moet worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door u goed voor te bereiden op wat u tijdens en na de ingreep te wachten staat en een snelle start van de mobilisatie, met zo min mogelijk pijn, direct na de heupoperatie. Met name deze snelle mobilisatie blijkt voor een beter en sneller herstel te zorgen.

Herstelperiode

Omdat de herstelperiode erg belangrijk is voor het resultaat van de heupoperatie, verwachten we u regelmatig op controle. We kijken dan hoe het gaat met uw herstel, en hoe we u daar verder bij kunnen helpen. Ook kunnen we zo tijdig eventuele complicaties ontdekken en behandelen. Ook zijn we altijd bereikbaar voor uw vragen.

De dag na uw operatie maken we ter controle een foto van uw heup en prikken we wat bloed. U leert ook hoe u zelf Fraxiparine kunt injecteren, een middel tegen trombose.

Controles op de polikliniek

Twee tot drie weken na uw operatie komt u op controle. De pleister kan van uw wond en eventuele nietjes of een hechting kunnen eruit. Zes à twaalf weken na de operatie heeft u nog een afspraak met uw heupspecialist. U bespreekt dan bijvoorbeeld de pijn, het gebruik van de krukken en hoe u dat af kunt bouwen. Na zes maanden tot een jaar bent u als het goed is helemaal hersteld en geniet u van uw nieuwe bewegingsvrijheid.

Overige controles en onderhoud

Door sterk verbeterde slijtvastheid van moderne kunstheupen zijn verdere controles op de polikliniek niet per se nodig. Toch raden we u aan om elke vijf jaar op controle te komen. Heeft u eenmaal een prothese, dan raden we u aan om elke vijf jaar op controle te komen. Het kan zijn dat een deel van de prothese in de loop der tijd wat los raakt of de prothese na 10 tot 20 jaar aan vervanging toe is. Mocht een onderdeel van de prothese versleten zijn, dan kunnen we dat ook vervangen zonder dat de hele prothese eruit hoeft. Ook kunt u altijd contact opnemen als u vragen heeft over uw heup, ongeacht de reden. U kunt altijd langskomen voor een controle of een röntgenonderzoek. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen als u weer klachten krijgt.

Mogelijke complicaties bij een heupprothese

Bij elke operatie is er een kleine kans op complicaties. Uw arts informeert u hier vooraf goed over. De meeste complicaties bij heupprotheses zijn te voorkomen door een goede operatietechniek en door rustig de tijd te nemen voor uw herstel. Lees meer over de mogelijke complicaties bij een heupoperatie. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Het lijkt of mijn geopereerde been na de operatie langer is, kan dit kloppen?

Het is vrij gebruikelijk dat u na het plaatsen van een heupprothese het gevoel heeft dat uw been langer is geworden, terwijl dit objectief niet het geval is. Drie maanden na de operatie zullen wij nogmaals een meting doen en een diagnose stellen, omdat de heup zich dan ‘gezet’ heeft en gewenning is opgetreden. Bij meting blijkt de beenlengte dan gewoonlijk niet relevant te verschillen met de andere zijde. In een uitzonderlijk geval moet het been wat langer gemaakt worden om een stabiele heup te bereiken. in dat geval is soms een hieltje of zooltje onder het andere been een goede oplossing.

Hoe kan ik de wond het beste verzorgen?

U moet erop letten dat het wondgebied schoon en droog blijft. De huid rond de wond kan enige tijd rood en/of geïrriteerd zijn, dit neemt af nadat de hechtingen en/of krammen verwijderd zijn.

Hoe lang duurt het herstel van een heupoperatie?

De meeste pijnklachten na een heupoperatie worden steeds minder en zijn na twaalf weken verdwenen. Heeft u andere klachten of neemt de pijn juist flink toe, kijk dan bij de informatie over complicaties en neem indien nodig contact met ons op voor overleg.

Hoe verlopen de controles na de heupoperatie?

De herstelperiode is erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van de heupoperatie. Wij verwachten u dan ook regelmatig op controle. Samen met u bekijken we hoe het herstel verloopt en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Tijdens de controles kunnen eventuele complicaties worden ontdekt en behandeld. 

Ik heb nog pijn na de heupoperatie, is dat normaal?

Ja, het kan normaal zijn dat u in de eerste weken na de heupoperatie nog pijn heeft. De wond zelf en het gehele geopereerde gebied kunnen gevoelig zijn. In het kapsel rondom de nieuwe heup kan littekenweefsel ontstaan. Dit herstelt zich ongeveer net zo snel als het litteken aan de buitenkant van uw heup. Ook is er in de heup zelf veel veranderd en moeten de spieren en pezen daaraan wennen. Uw oefeningen helpen daarbij.

Mijn been is dik na de operatie, hoe lang blijft dit zo?

Zwelling van het been is na de operatie heel gewoon, u zult merken dat dit de eerste weken na de operatie vermindert. Goed oefenen is belangrijk om de zwelling te verminderen. Ook zal de zwelling verminderen als u geregeld uw been omhoog legt.

Wanneer start ik met fysiotherapie na de heupoperatie?

U start met fysiotherapie in het zorghotel en direct na thuiskomst. De vervolgafspraak zal plaatsvinden twee weken nadat u geopereerd bent. Dan zullen ook de hechtingen worden verwijderd.

Wat kan ik na de heupoperatie verwachten?

De dag na uw operatie zal er (ter controle) een foto worden gemaakt van uw heup. Tevens prikken we wat bloed en leren we u hoe u zelf Fraxiparine kunt injecteren. Dit is een middel tegen trombose. Daarnaast  komt u twee tot drie weken na de heupoperatie op controle. De pleister kan van uw wond en eventuele nietjes of een hechting kunnen eruit. Zes à twaalf weken na de operatie heeft u nog een afspraak met uw heupspecialist. Na zes maanden tot een jaar bent u als het goed is helemaal hersteld en geniet u van uw nieuwe bewegingsvrijheid.

Wat zijn de gevolgen van een infectie van de heupprothese?

Als de infectie van de heupprothese binnen zes weken na de operatie optreedt en direct wordt behandeld met uitgebreid spoelen van de heup en het geven van antibiotica, kan de prothese worden behouden. Indien een langere termijn verstrijkt, moet de prothese meestal worden verwijderd om later na volledige genezing van de infectie weer een nieuwe heupprothese te implanteren. Een geïnfecteerde prothese vereist vaak meerdere operaties om de botvlakken vrij van bacteriën te krijgen. Wanneer uiteindelijk opnieuw een heupprothese geplaatst wordt, zal gedurende ongeveer een half jaar een combinatie van antibiotica gegeven worden om de nieuwe prothese te beschermen.

Zijn verdere controles op de polikliniek noodzakelijk?

Verdere controles op de polikliniek zijn niet per se nodig. Dit komt doordat de slijtvastheid van moderne kunstheupen aanzienlijk is verbeterd. Wij raden u desondanks om na een heupoperatie iedere vijf jaar langs te komen voor controle. 

 

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon alle items


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.