Heupslijtage en heupprothese

Behandelingstraject
5

De behandeling heupslijtage (heupprothese)

Heeft u eenmaal heupklachten, dan gaan ze niet vanzelf meer over. Kraakbeen heeft geen bloedvaten of zenuwen en is daardoor één van de moeilijkst te repareren weefsels van het lichaam. Soms kunnen uw klachten wel verminderen door anders te gaan bewegen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van uw activiteiten, af te vallen, gericht te trainen en fysiotherapie. Pijnstillers kunnen de pijn ook wat dempen. Helpen deze oplossingen onvoldoende of nemen uw klachten in de loop van de tijd weer toe, dan kan een kunstheup opnieuw beweging brengen in uw leven.

Is de heupslijtage eenmaal een bepaald stadium gepasseerd, dan is gewrichtsvervanging met een kunstheup de enige oplossing om van de pijn en bewegingsproblemen af te komen. Een totale heupprothese is een van de meest uitgevoerde orthopedische ingrepen. Met een kunstheup is de pijn weg en de beweeglijkheid weer terug; een enorme verbetering van uw kwaliteit van leven.

Levensduur van een heupprothese

Een totale heupprothese vervangt de kom en de kop van het heupgewricht. De kom van een heupprothese bestaat uit titanium met een laagje van slijtvast polyethyleen of keramiek. De kop van de nieuwe heup is ook van keramiek. Dankzij moderne materialen en een goede manier van plaatsen, kan een kunstheup wel 20 jaar mee.

De belangrijkste criteria voor de levensduur van een kunstheup zijn:

 • Het ontwerp van de prothese
 • De positionering van de prothese
 • Hoe u uw nieuwe heup belast

De chirurgen van Bergman Clinics | Bewegen gebruiken uitsluitend protheses van uitstekende en bewezen kwaliteit. Deze gaan gemiddeld vijftien tot twintig jaar mee. Uw specialist kiest de beste prothese voor u en plaatst deze zeer zorgvuldig. U krijgt hulp bij het oefenen na de operatie en advies over wat u wel en niet kunt doen met uw nieuwe heup. Op die manier kan de prothese erg lang mee. Mocht een onderdeel van de prothese versleten zijn, dan kunnen we dat vervangen zonder dat de hele prothese eruit hoeft.

Verschillende operatiemethodes

Onze specialisten onderzoeken uw klachten en uw situatie en kunnen u daarna goed adviseren over de beste kunstheup voor u. Afhankelijk van de vorm van de prothese, kiest de chirurg de beste manier van opereren.

Een heupchirurg kan op twee manieren een heupprothese plaatsen:

 • Via de voorkant van het heupgewricht (de voorste benadering)
 • Via de achterkant van het heupgewricht (de achterste benadering)

De specialist vertelt u over de verschillende mogelijkheden, de mogelijke risico’s en het herstel. U beslist daarna zelf of u een operatie wilt.

Vastzetten van de prothese

Bij Bergman Clinics | Bewegen gebruiken we ingroeiheupen. De onderdelen van de prothese hebben een coating (een speciaal laagje aan de buitenkant) waar uw eigen bot in zal groeien. Daarmee komen de onderdelen goed vast te zitten zonder dat we botcement gebruiken. Tijdens de operatie klemmen we de delen goed vast, zodat u ze wel direct kunt gebruiken. Daarna zet uw bot ze vanzelf helemaal vast. Dat kost wat tijd, en daarom moet u de eerste zes weken na de operatie rustig aan doen. U kunt dan rustig bewegen maar nog even geen krachttraining doen of het gewricht extreem belasten. U leest hier meer over op de pagina over nazorg en controle.

Verzekerde zorg

Heeft u een verwijzing met medische indicatie van uw huisarts, dan vergoedt uw zorgverzekering onze behandelingen. Houdt u wel rekening met uw eigen risico. De precieze voorwaarden en de hoogte van uw eigen risico kunt u opvragen bij uw verzekeraar.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Gaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens?

Ja, waarschijnlijk gaan bij u voortaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens en andere beveiligde plekken. U kunt bij de kliniek een zogenaamd heupprothesepasje aanvragen. Daarmee kunt u laten zien dat u een kunstheup hebt. U wordt dan mogelijk nog wel gefouilleerd.

Hoe lang gaat mijn nieuwe heup mee?

Afhankelijk van factoren zoals uw leeftijd, uw gewicht, hoe actief u bent en wat u precies doet, gaat uw heupprothese ongeveer vijftien tot twintig jaar mee. Zie hiervoor ook de informatie over het resultaat.

Hoe lang moet ik in de kliniek blijven?

De meeste cliënten blijven één of twee nachten in de kliniek. Zodra de wond droog is en de fysiotherapeut tevreden is over hoe u loopt en hoe u met de krukken overweg kunt, mag u naar huis. Zie hiervoor ook de informatie over de operatie en het herstel.

Hoe ontstaat heupslijtage?

De oorzaken van heupslijtage zijn divers en uiteenlopend. Heupslijtage kan onder andere ontstaan door een aangeboren heupafwijking, maar ook door overbelasting. Ook door een trauma of ziekte (denk hierbij aan reumatoïde) kan het kraakbeen sneller slijten dan normaal, waardoor slijtage aan de heup ontstaat. 

Is de heupoperatie nodig?

Heupen met weinig of geen slijtage vervangen wij niet. De arts adviseert alleen een heupoperatie bij ernstige slijtage van uw heupgewricht en bij invaliderende klachten. Hij of zij onderzoekt de slijtage vooraf met röntgen en soms een CT of MRI-scan en vraagt naar uw klachten.

U kunt erop vertrouwen dat de arts alleen een operatie adviseert als er ernstige slijtage is en hij of zij verwacht dat uw klachten flink zullen verminderen met een heupprothese.

Mag ik alles doen met een nieuwe heup?

U mag en kunt bijna alles weer doen met een nieuwe heup. De beste oefening en beweging voor uw heup is fietsen, maar na de herstelperiode kunt u allerlei sporten doen. Wilt u een sport weer oppakken, dan is het verstandig samen met een fysiotherapeut een programma voor sporthervatting te maken.Zie hiervoor ook de informatie over herstel en resultaat.

Waar zijn heupprotheses van gemaakt?

De meeste protheses die we gebruiken zijn van titanium, met een kop van keramiek. Op het titanium zit een coating die helpt bij het vastgroeien in het bot. Zie ook onze informatie over moderne kunstheup.

Wat is de gemiddelde leeftijd voor een nieuwe heup?

De meeste cliënten zijn tussen de 60 en 80 jaar. In uitzonderlijke gevallen worden heupprotheses ook bij 20- en 30-jarigen geplaatst.

Wat is een metaal-op-metaal heupprothese?

Bij deze protheses kwam er een metalen kap op de eigen heupkop in combinatie met een metalen cup waarin de kap draaide.

Metaal-op-metaal protheses gebruiken we al sinds 2010 niet meer, vanwege dat deze prothese op den duur niet erg goed bleef zitten. Ook kwamen er hele kleine metaaldeeltjes vrij, door wrijving tussen de twee metalen delen.

Wat is heupslijtage (artrose)?

Heupslijtage, ook wel artrose genoemd, betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat. Hierdoor wordt het bewegen van de heup lastiger en bovendien pijnlijker. 

Wat weegt de prothese?

Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.

Wat zijn veelvoorkomende heupklachten?

Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, kan dat de volgende heupklachten veroorzaken:

 • Pijn, vaak in de lies maar ook in bil en bovenbeen;
 • Startpijn, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel;
 • Stijfheid, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed komen;
 • Niet ver kunnen lopen;
 • Vaak passen mensen met heupklachten hun manier van bewegen aan. Dit kan weer andere klachten geven zoals spierpijn of rugpijn.

Worden metaal-op-metaal heupprotheses nog gebruikt?

Nee, deze protheses gebruiken we al sinds 2010 niet meer. Deze prothese bleef op den duur niet erg goed zitten. Ook kwamen er hele kleine metaaldeeltjes vrij, door wrijving tussen de twee metalen delen.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.