Anatomie van de knie

Lees hier meer over de anatomie van het grootste gewricht in ons lichaam: de knie. 

Knie

Hoe is de knie opgebouwd? 

De knie bestaat uit drie botdelen: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Aan de voorzijde bevindt zich het derde bot van de knie: de knieschijf (patella). De uiteinden van deze drie botten zijn bekleed met kraakbeen. De elastische halvemaanvormige schijven van vezelig kraakbeen (de menisci) absorberen de schokken en geven de stabiliteit aan de knie bij het draaien en buigen. De 2 gewrichtsbanden aan de zijkant en 2 gekruiste gewrichtsbanden in de knie (de kruisbanden) werken samen met de pezen van de spieren van het boven- en onderbeen.

 - Algemeen - knie-1.jpg

Terwijl de gewrichtsbanden aan de zijkant van de knie zorgen voor de zijdelingse stabiliteit, verhinderen de twee kruisbanden dat de knie naar voren of naar achteren verschuift en teveel roteert. Het kniegewricht is volledig afgeschermd van zijn omgeving door een kapsel. De binnenzijde hiervan is bekleed met een slijmvlieslaag, het zogenaamde synovium. Het synovium maakt gewrichtsvocht dat het kniegewricht smeert, het kraakbeen voedt en de gewrichtsoppervlakken soepel en met weinig weerstand over elkaar laat glijden. Op deze manier kan het kniegewricht optimaal functioneren.

Een goed getraind bewegingsapparaat met gezond kraakbeen en sterke spieren kan sterke krachten weerstaan. Langdurige onevenwichtige belasting van de knie kan het kraakbeenweefsel beschadigen en de beschermende kraakbeenlaag doen afslijten. De kniebewegingen worden dan minder soepel. Hierdoor neemt de belasting van het bot onder het kraakbeen toe, waardoor er misvormingen kunnen ontstaan. Dit leidt vaak tot knieklachten.

 


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!