Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Knie

Opstaan, gaan zitten, lopen en springen zouden praktisch onmogelijk zijn zonder het grootste gewricht van ons lichaam: de knie. De knie wordt continu blootgesteld aan sterke krachten, welke worden opgevangen door een geavanceerd systeem van spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Dit systeem zorgt tevens voor de stabiliteit van het kniegewricht.


Anatomie van de knie

De knie bestaat uit drie botdelen: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Aan de voorzijde bevindt zich het derde bot van de knie: de knieschijf (patella). De uiteinden van deze drie botten zijn bekleed met kraakbeen. De elastische halvemaanvormige schijven van vezelig kraakbeen (de menisci) absorberen de schokken en geven de stabiliteit aan de knie bij het draaien en buigen. Twee gewrichtsbanden aan de zijkant en twee gekruiste gewrichtsbanden in de knie (de kruisbanden) werken samen met de pezen van de spieren van het boven- en onderbeen.

 - Algemeen - knie-1.jpg
Terwijl de gewrichtsbanden aan de zijkant van de knie zorgen voor de zijdelingse stabiliteit, verhinderen de twee kruisbanden dat de knie naar voren of naar achteren verschuift en teveel roteert. Het kniegewricht is volledig afgeschermd van zijn omgeving door een kapsel. De binnenzijde hiervan is bekleed met een slijmvlieslaag, het zogenaamde synovium. Het synovium maakt gewrichtsvocht dat het kniegewricht smeert, het kraakbeen voedt en de gewrichtsoppervlakken soepel en met weinig weerstand over elkaar laat glijden. Op deze manier kan het kniegewricht optimaal functioneren.

Een goed getraind bewegingsapparaat met gezond kraakbeen en sterke spieren kan sterke krachten weerstaan. Langdurige onevenwichtige belasting van de knie kan het kraakbeenweefsel beschadigen en de beschermende kraakbeenlaag doen afslijten. De kniebewegingen worden dan minder soepel. Hierdoor neemt de belasting van het bot onder het kraakbeen toe, waardoor er misvormingen kunnen ontstaan. En dit leidt vaak tot knieklachten.

Niet gevonden wat u zocht?

Alle behandelingen Zoek op lichaamsdeel
Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.