Instabiele knieschijf

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen instabiele knieschijf

Een instabiele knieschijf kan vervelende knieklachten veroorzaken. Als de knieschijf niet goed in het gootje van het bovenbeen loopt – het zogenaamde ‘sporen’ – ontstaat er speling. Dit kan leiden tot pijn, een krakend gevoel of zelfs het volledig uit de kom schieten van de knieschijf. Hieronder lees je meer over de mogelijke oorzaken en de symptomen die horen bij instabiele knieschijf klachten.

Oorzaken instabiele knieschijf

De knieschijf is een belangrijk onderdeel van het kniegewricht en hoort soepel over het gootje in het bovenbeen te bewegen. Wanneer dit niet goed gebeurt, kunnen er klachten ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Aangeboren afwijkingen: Soms zijn het gootje in het bovenbeen of de knieschijf zelf niet optimaal gevormd. Hierdoor past de knieschijf minder goed in het gewricht, wat instabiliteit veroorzaakt.
  • Beschadiging door een ongeval: Bij een val of verdraaiing kan het kapsel rondom de knieschijf beschadigen. Hierdoor wordt de knieschijf minder stevig op zijn plek gehouden.
  • Versleten of beschadigde knieschijf: Wanneer het kraakbeen op de knieschijf is versleten of beschadigd, neemt de kans op verkeerde bewegingen en instabiliteit toe.

In sommige gevallen kan de knieschijf daadwerkelijk uit de kom schieten. Het verdere behandeltraject hangt af van de achterliggende oorzaak.

Symptomen instabiele knieschijf

Een instabiele knieschijf gaat vaak gepaard met duidelijke klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn: pijn rond of achter de knieschijf, vooral bij activiteiten zoals traplopen of zitten met gebogen knieën.
  • Krakend geluid: krakende of knarsende geluiden tijdens kniebewegingen.
  • Stijfheid: stijfheid in de knie, vooral na periodes van inactiviteit.
  • Gevoeligheid: gevoeligheid rondom de knieschijf.

Herken je deze klachten? Dan is het verstandig om de knie te laten onderzoeken door een specialist. Vroege diagnose en behandeling kunnen verdere schade helpen voorkomen.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Bij welke vestigingen kan ik terecht?

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.