Instabiele knieschijf

Behandelingstraject
5

Resultaat & nazorg instabiele knieschijf

Na de behandeling

Na de behandeling zal de knie de eerste tijd dik en gevoelig zijn. Vooral de eerste dagen zorgt de pijn en zwelling voor ongemak. Als het gips of de brace worden verwijderd zijn de spieren van het been erg geslonken. Door te oefenen moet u de spiermassa weer opbouwen. U loopt met 2 krukken. Na ongeveer 2 weken kunt u het been weer normaal met uw gewicht belasten, weliswaar in een brace. Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten kunnen worden hervat in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut.

Het herstel

De revalidatie na een knieschijfoperatie vindt plaats onder begeleiding van de fysiotherapeut. Deze zal ook het hervatten van sporten coördineren. Het lange oefentraject zorgt ervoor dat de functie van de knie en de balans van de knieschijf goed herstellen.

U mag verwachten dat de knieschijf weer goed spoort na een knieschijf stabilisatie. Wel moet u zich realiseren dat het een lang en intensief traject is waarin ook veel van uzelf wordt verwacht in de vorm van veel oefenen. Na de eerste pijnlijke periode wordt de knie in de meeste gevallen pijnvrij en stabiel. Echter een knie waarin forse kraakbeenschade wordt gevonden, zal mogelijk niet geheel pijnvrij worden en/of blijven.

Complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties ontstaan. Zo ook bij knieschijf stabilisatie, al is de kans op een complicatie bij deze ingreep gering. Overleg bij onderstaande complicaties met uw specialist voor eventuele behandeling:

  • Nabloeding van de wondjes of in de knie;
  • De wondjes blijven soms lang gevoelig; of de huid rond de wondjes voelt doof aan;
  • Er kan een trombosebeen of longembolie ontstaan;
  • Infectie van het kniegewricht;
  • Schade door de operatie aan structuren rond de knie, zoals zenuwen of bloedvaten; dit is zeer zeldzaam.

Soms blijft een instabiliteit bestaan; het lukt bij een klein percentage van de patiënten niet om de knieschijf ook voor het gevoel stabiel te krijgen (<10%).Met intensieve fysiotherapie lukt het echter ook dan meestal wel een goede stabiliteit te creëren.

Uiteraard kan de knieschijf bij een ongeval (weer) uit de kom schieten. Dit is geen complicatie. Vaak is dan behandeling met gips in eerste instantie en zonodig een herhaling van de reconstructie in tweede instantie toch mogelijk.

Meer weten over deze behandeling of het herstel van een knieschijfoperatie bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Bij welke vestigingen kan ik terecht?

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!