GA TERUG
Oorzaken & symptomen van rosacea
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Oorzaken & symptomen van rosacea

De oorzaak van rosacea is onbekend. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid. Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.

Over het algemeen is rosacea een cosmetisch lastige aandoening en vormt het niet echt een bedreiging voor de gezondheid. Naast de felrode kleur in het gezicht zijn ook oogafwijkingen een veel gezien symptoom van rosacea. Dit kunnen ontstekingen zijn van de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies.

Er kunnen ook minder ernstige klachten voorkomen zoals droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen of een gevoel alsof er iets in het oog zit. Ook migraine komt vaak voor bij mensen die last hebben van rosacea.

Vaak ziet u ook zwellingen van de huid of zelfs oedeemvorming door de rosacea. Het oedeem trekt vanzelf weer weg, maar de zwellingen kunnen ook blijvend zijn doordat er bindweefsel onder de huid toeneemt. Een voorbeeld hiervan is de bloemkoolneus, ook wel rhinophyma genoemd. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen. Al hoewel er goede behandelmethoden zijn voor rosacea, is deze aandoening niet te genezen.

Over het algemeen zijn de eerste tekenen van rosacea rond het dertigste levensjaar te zien. Rosacea komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype en meer bij vrouwen dan bij mannen.

De vier belangrijkste kenmerken zijn:

De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. Rosacea komt echter op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar.

Meer weten over de behandeling van rosacea bij Bergman Clinics | Huid & Vaten?  U kunt een afspraak maken met een van onze dermatologen via: 088 9000 500. Let er wel op dat u om voor vergoeding in aanmerking te komen een verwijsbriefje van uw huisarts nodig heeft.  


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.