Oorzaken & symptomen marisken
Oorzaken & symptomen marisken
Het is niet precies duidelijk hoe marisken ontstaan. Er wordt aangenomen dat een mariske een resttoestand is van een gestolde oppervlakkige ader die rondom de anushuid gelegen is. Zo’n gestolde ader (medische term : “perianale thrombose” ) kan ontstaan bij mensen met obstipatie klachten of met aambeien. Door te veel persen tijdens de ontlasting kunnen de adertjes rondom de anushuid uitzetten (soort spatader) . Deze uitgezette ader kan gaan bloeden waarna een onderhuidse bloeding (= hematoom) ontstaat. Deze bloeding stolt vervolgens spontaan. Na genezing ontwikkelt zich dan een huidflapje, oftewel een mariske. In sommige gevallen kunnen marisken echter zomaar, zonder duidelijke aanleiding, ontstaan.
Onderzoek en diagnose van marisken
- Tijdens de eerste afspraak neemt de proctoloog eerst uw klachten met u door.
- Wanneer u komt i.v.m. hinderlijke huidflapjes, beoordeelt de proctoloog de buitenzijde van de anus en voert de proctoloog ook een anaal onderzoek uit.
- Tijdens dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De proctoloog zal eerst de anus bekijken en deze met de vinger onderzoeken.
- Vervolgens zal de proctoscoop naar binnen worden gebracht waarmee in de anus en het laatste stukje van de endeldarm kan worden gekeken. Dit kan een drukkend gevoel geven maar is over het algemeen goed te verdragen. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
- Aan de hand van de bevindingen zal er samen met u een behandelplan worden opgesteld.