Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Als de zon gaat schijnen en de bomen en bloemen in bloei beginnen te staan, zijn de meeste mensen blij dat de overgang van winter naar zomertijd begint aan te breken. Echter, kan dit voor sommige gelijk staan aan een tijd van snotteren, niezen en tranende ogen. Oftewel, ze krijgen last van hooikoorts.


Als je last hebt van hooikoorts, kan dat vaak komen doordat je allergisch bent voor sommige pollen. Dit zijn vaak voortplantingscellen van planten, bomen en grassen. Deze kleine stuifmeelkorreltjes verspreiden zich vele kilometers ver door mee te drijven met de wind. Vaak op winderige, maar warme dagen kunnen er miljoenen van dit soort stuifmeelkorreltjes in de lucht zweven. Je afweersysteem reageert hier dan ook vrijwel direct op als deze korreltjes op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen.

Snotteren en niezen

De slijmvliezen raken geïrriteerd bij een aanval van hooikoorts. Dit zijn met name de slijmvliezen bij de ogen en in de neus en keelholte. Kenmerken voor hooikoorts kunnen branderige, jeukende ogen zijn die voortdurend tranen. Daar kunnen gezwollen oogleden als vervolg van komen. Dit gaat vaak gepaard met een loopneus, die overgaat in een verstopte neus. Daarnaast kan het zijn dat je een moe of koortsig gevoel hebt met soms hoesten en een pijnlijke keel.

3 tips tegen hooikoorts

  • Pollen kunnen zich hechten aan kleding. Zorg er dus voor dat je kleren die buiten gedragen zijn niet in de slaapkamer hangen terwijl je daar slaapt.
  • Pollen kunnen makkelijk in je huis binnenkomen. Zorg dat de ramen en deuren gesloten zijn tijdens het pollenseizoen om erge allergie te voorkomen.
  • Door een stofzuiger kunnen bepaalde stofdeeltjes verspreid worden. Er zijn speciale filters die ervoor zorgen dat deze stofdeeltjes in de stofzuigerzak blijven. Het wordt aangeraden om zelf niet te stofzuigen en eventueel uit de kamer te gaan op het moment dat iemand van plan is te stofzuigen.

Mochten de klachten niet overgaan, kan je altijd bij ons terecht. Bekijk voor meer informatie onze ‘allergie‘ pagina.


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!