Een scheef neustussenschot, wat houdt dat in?

De neus vormt een onderdeel van het ademhalingsorgaan. Ingeademde lucht wordt verwarmd, bevochtigd en gereinigd in de neus. De neus is er natuurlijk om te ruiken. Ook wordt traanvocht via de neus afgevoerd en speelt de neus een belangrijke rol bij de stemvorming. Als mensen ‘door hun neus’ praten, hebben zij vaak last van een verkoudheid. Maar wat voor functie heeft een neustussenschot?


Een scheef neustussenschot, wat houdt dat in?

Een neustussenschot (septum) verdeelt de neus in twee neus­holten. Oftewel, het vormt de scheidingswand tussen de linker- en de rechter neusholte.

Het tussenschot bestaat uit bot en kraakbeen en hoort recht in het midden te staan. Dit is vaak niet het geval. Een afwijkend neustussenschot kan het gevolg zijn van verkeerde groei of bijvoorbeeld ontstaan door een trauma. De neusademhaling kan hierdoor verstoord zijn. Dit komt doordat de doorgang aan één zijde verminderd is.

Behandeling

Bij Van Linschoten Specialisten vinden wij het tijdens elke behandeling belangrijk om persoonlijk aandacht te geven aan patiënt. Het doel van de correctie van een scheef neustussenschot is om de ademhaling van de neus te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van een kleine slijmvliessnede binnenin de neus. Er zijn dus geen zichtbare littekens te verwachten. Vervolgens wordt door de arts het slijmvlies losgemaakt van het bot en kraakbeen. Hierna kan het tussenschot worden rechtgezet. Vervolgens worden er plastic plaatjes ingehecht aan de weerszijden van het tussenschot en tampons geplaatst. Het tussenschot wordt hierdoor in de juiste positie gesteund en de genezing wordt bevorderd.

Nazorg

Na de operatie komt u nog enkele keren terug op de polikliniek:

  • Over het algemeen worden de tampons na 1 dag verwijderd en de plastic plaatjes na 1 week.

Na het verwijderen van de tampons;                                                           

  • Is het onverstandig om de neus te snuiten gedurende 1 week;               
  • Is het genoodzaakt om de neus goed open en schoon te houden. Hiervoor krijgt u uitleg voor het spoelen van de neus met zoutoplossing en het gebruik van neusspray.

 

  • Over het algemeen kan het hervatten van werk 7-10 dagen na de operatie verantwoord plaatsvinden; sporten wordt de eerste weken afgeraden.
  • Van het neusslijmvlies is meestal de volledige genezing pas na 4-6 weken bereikt. Gedurende die periode kan korstvorming en overvloedige slijmvorming met soms bloedige bijmenging optreden.

Aanbevolen artsen

Bij ons kunt u terecht bij één van onze acht artsen als het gaat om het rechtzetten van de neustussenschot. Onze specialisten bieden namelijk met persoonlijk maatwerk uw behandelplan. Door nauw met elkaar samen te werken en kritisch te blijven houden ze elkaar scherp. Voor meer over onze specialisten kunt u de reviews lezen op zorgkaartnederland.nl. Daarnaast vindt u onze specialisten op onze website en kunt u altijd vragen stellen via onze contactmogelijkheden


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.