Oorpijn bij vliegen

Oorpijn, een probleem dat veel voorkomt bij vliegen. Wanneer het vliegtuig stijgt of daalt verandert de druk om ons heen. Dit terwijl de druk in het middenoor in eerste instantie gelijk blijft. Hierdoor wordt het trommelvlies naar binnen of juist naar buiten geduwd. Dat zorgt voor pijnklachten, een vol of dof gevoel of tinnitus (oorsuizen). Kinderen hebben vaak meer last van het stijgen en dalen dan volwassenen, omdat de buis van Eustachius nog een andere stand heeft.


Buis van Eustachius

Een vliegtuig kan gezien worden als een drukcabine. De luchtdruk wordt in een vliegtuig kunstmatig op peil gehouden en de lucht ligt lager dan dat we gewend zijn op de grond. Bij het stijgen wordt de druk in het vliegtuig geleidelijk minder. Achter het trommelvlies ontstaat dan overdruk. Het trommelvlies wordt naar buiten gedrukt. Via de buis van Eustachius kan het te veel aan lucht ontsnappen naar buiten. Wanneer een vliegtuig daalt, neemt de druk (geleidelijk) toe.

De druk wordt vervolgens groter buiten het trommelvlies, terwijl de druk in het middenoor (achter het trommelvlies) in eerste instantie gelijk blijft. Op dat moment wordt het trommelvlies naar binnen gedrukt en zorgt dit uiteindelijk voor oorpijn tijdens het vliegen. Om de druk in het vliegtuig gelijk te maken in het oor, moet er lucht via de buis van Eustachius naar binnen komen. Lucht naar binnen laten verloopt vaak minder makkelijk dan andersom waardoor veel mensen juist bij het dalen van een vliegtuig eerder last krijgen van pijn in het oor, een dof gevoel of last van tinnitus (oorsuizen).

Doof of dof gevoel tijdens vliegen

Het geluid kan minder goed worden doorgegeven naar het slakkenhuis, doordat zowel bij overdruk als onderdruk de bewegelijkheid van het trommelvlies vermindert. We ervaren hierdoor een dof gevoel en merken we dat we minder goed horen. Sommige passagiers kunnen (tijdelijk) tinnitus krijgen door de drukverandering.

Oorpijn bij verkoudheid of allergie tijdens vliegen

De buis van Eustachius functioneert minder goed wanneer er sprake is van een verkoudheid of allergie (bijvoorbeeld hooikoorts). De slijmvliezen in de keel en/of de neus zijn dan gezwollen en kan de buis van Eustachius verstopt raken. De drukverschillen tussen de lucht in de cabine en de lucht in het middenoor kan dan niet meer gecorrigeerd worden.

Oorpijn bij vliegen en kleine kinderen

Bij kleine kinderen kan oorpijn tijdens het vliegen zich makkelijker voordoen, aangezien de buis van Eustachius minder goed werkt omdat de ligging anders is. Deze ligt namelijk vaak nog horizontaler dan bij volwassenen. Hierdoor kan de noodzakelijke luchtstroom om de drukverschillen op te vangen bij het vliegen minder makkelijk op gang. Het geven van een fles met drinken kan tijdens het dalen helpen.

Wat te doen om oorpijn bij vliegen tegen te gaan?

De buis van Eustachius opent zich door de slikken, te kauwen of te gapen. Hierdoor kan het verschil in druk tussen de cabine en middenoor worden opgelost. Het eten van een snoepje, het kauwen op een kauwgum of drinken kan dus helpen. Bij de landing kan het helpen hierbij de neus dicht te houden. Wanneer kauw of slikbewegingen niet helpen, is het goed om de oren proberen te “klaren”. Duikers doen dit wanneer zij te maken krijgen met toenemende druk wanneer zij duiken. Terwijl de neus en mond dicht worden gehouden, wordt door een stootsgewijze uitademing de druk in de neus-keelholte verhoogd. Hierdoor opent de buis van Eustachius zich even, waardoor lucht in de trommelholte stroomt.

Mocht dit niet helpen, dan kunt u altijd langskomen bij Van Linschoten Specialisten. Bekijk voor meer informatie de behandeling ‘ooroperatie’. Voor meer informatie over oorpijn, verwijzen wij u graag ook naar gezondheidsplein.


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.