Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Capsaïcine behandeling

Behandelingstraject
4

Behandeling Capsaïcine

Doel behandeling

Vermindering van de slijmvliesreactie op aspecifieke prikkels. Vooral klachten van een loopneus zullen verminderen. Ook klachten van neusverstopping en hoofdpijn kunnen afnemen. Het effect houdt gemiddeld 1-2 jaar aan.

 - Bewegen - capsaicinebehandeling-1.jpg

Planning van de behandeling

De behandeling vindt plaats op de afdeling dagverpleging.

De behandeling wordt meestal van 10.00 uur tot 15.00 uur ingepland. 6 weken later heeft u een afspraak met uw behandelend kno-arts om het resultaat te beoordelen.

Voor en na de behandeling verzoeken wij u een vragenlijst in te vullen om het effect op uw klachten te meten.

Voor deze behandeling wordt een dagbehandelingplaats gereserveerd. Wij verzoeken u dringend het tijdig aan te geven als u verhinderd bent.

Capsaïcinebehandeling

Capsaïcine is het hete bestanddeel van rode peper en kan de gevoeligheid van het slijmvlies op aspecifieke prikkels verminderen.

  - Bewegen - capsaicinebehandeling-2.jpg

Door de hoge dosis capsaïcine vindt tijdelijke uitdoving plaats van zenuwvezels. Capsaïcine wordt ook in crèmevorm gebruikt bij chronische pijn.

Uw huid, ogen en mond worden tijdens de behandeling beschermd met vaseline en een bril.

De stappen

  1. U krijgt een neusspray om de neus zo ruim mogelijk te maken (xylometazoline-/Otrivin-neusspray)
  2. De neus zal worden verdoofd (Xylocaine-neusspray).
  3. Na ongeveer 10 minuten wordt de capsaïcine in de neus gesprayd, waarbij u even de adem kort moet inhouden.

De stappen 1, 2 en 3 vormen 1 cyclus. U krijgt deze cyclus in totaal 5 keer toegediend, met telkens een tussenpoos van 1 uur. De hele behandeling duurt 5 uur.


Bijwerkingen tijdens de behandeling

Capsaïcine kan roodheid, branderigheid/prikken, tranende ogen en een loopneus geven. Ook kan de keel geïrriteerd raken, in combinatie met hoesten.


 

 


Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.