Bevolkingsonderzoek darmkanker

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek kan op langere termijn jaarlijks 2.400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.


Bevolkingsonderzoek darmkanker gestart sinds januari 2014

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is per januari 2014 van start gegaan. Alle mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar (zie de pdf onderaan deze pagina). Meedoen is gratis en vrijwillig en u beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Hoe werkt het?

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. U kunt de test thuis uitvoeren en deze per post opsturen naar de organisatie die het bevolkingsonderzoek uitvoert. Als uit de uitkomst blijkt dat er sporen van bloed in de ontlasting zitten dan wordt u uitgenodigd voor een darmonderzoek.

Wilt u meer weten over dit onderzoek en wat het voor u kan betekenen? Kijk dan naar deze voorlichtingsfilm van het RIVM.

Rol Bergman Clinics | Maag & Darm 

Sinds de start van het onderzoek zet onze kliniek zich ook in voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Wij zijn één van de centra die de darmonderzoeken uitvoert. Voor alle duidelijkheid: vanuit het bevolkingsonderzoek komt u, indien nodig, alleen in de fase van een (vervolg)darmonderzoek bij ons endoscopiecentrum terecht. Is er bij het bevolkingsonderzoek bloed gevonden in uw ontlasting? Dan krijgt u een uitnodiging voor een darmonderzoek. En daarvoor kunt u bij een focuskliniek als Bergman Clinics terecht. Wilt u meer weten over een darmonderzoek, ook wel coloscopie genoemd, dan leggen wij u graag uit hoe dit onderzoek verloopt.

Lees ook het interview met de MDL Artsen, Meike Hirdes en Manon van der Vlugt over de noodzaak van vroege opsporing van darmkanker, in het kader van Darmkanker Awareness maand in De Telegraaf van maart 2021.

 


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Behandelingsvideo's

Op jacht in de darm - Prof. dr. Evelien Dekker

Darmonderzoek bij Bergman Clinics | Inwendige Zorg

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!