Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Lenswissel
bergman-clinics-verwijzers-nascholing.jpg
imageHomepage
Informatie Coronavirus Informatie Coronavirus
In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.Meer weten
imageHomepage
M. Koelewijn -62,
staar & vervanglens
M. Koelewijn -62, staar & vervanglens
"Beter zien betekent voor mij
onafhankelijkheid en vrijheid."
"Beter zien betekent voor mij onafhankelijkheid en vrijheid."Meer weten
imageHomepage
Het zijn jouw ogen.. Het zijn jouw ogen..
Dus als je ze laat laseren,
dan echt niet zo maar ergens.
Dus als je ze laat laseren, dan echt niet zo maar ergens.Meer weten

Toon submenu

Lenswissel

Bij een lenswissel wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens. Een andere naam voor deze behandeling is PRELEX (Presbyopic Lens Exchange) of RLE (Refractive Lens Exchange). Er is een breed assortiment aan kunstlenzen, namelijk monofocale-, bifocale-, trifocale- en extended vision lenzen. De kunstlenzen beschikken over unieke eigenschappen waarbij uw afhankelijkheid van een bril sterk vermindert. De meest gebruikte lens is de multifocale kunstlens. Deze corrigeert het zicht op alle afstanden (dichtbij, tussenafstand en veraf).

Ga direct naar: 
Over de lenswissel-behandeling
Herstel van een lenswissel-behandeling
Is een lenswissel iets voor u?
Resultaat en bijverschijnselen
Risico's
Contact / maak een afspraak
Over de lenswissel-behandeling

Er zijn verschillende soorten kunstlenzen. Het verschil tussen deze lenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden: dichtbij, de tussenafstand en veraf. Bergman Clinics maakt gebruik van de volgende typen kunstlenzen.

1. Monofocale lens (torisch)
Met een monofocale lens wordt het zicht ingesteld op veraf, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Voor dichtbij behoudt u de leesbril.

2. Bifocale kunstlenzen (torisch)
Met een bifocale lens wordt het zicht ingesteld op 2 afstanden, veraf en dichtbij, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. In sommige omstandigheden kan het zijn dat u een leesbril nodig heeft, bijvoorbeeld in schemerige lichtomstandigheden of een afwijkende leesafstand.
 
3. Trifocale kunstlenzen (torisch)
Met een trifocale lens wordt het zicht ingesteld op 3 afstanden, veraf, dichtbij en een tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Het kan zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om en lichte brilsterkte te dragen, denk daarbij aan lezen in schemerlicht.
 
4. Extended vision / LENTIS Comfort lens
Met een extended vision / LENTIS Comfort lens worden twee afstanden goed gecorrigeerd: veraf en tussenafstand. Tevens wordt de nabij-afstand licht ondersteund, tenzij anders besproken met uw oogarts. Het kan zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om een lichte brilsterkte te dragen. Bespreek tijdens het vooronderzoek uw persoonlijke situatie en verwachtingen met uw oogarts. Deze bepaalt samen met u welk type vervanglens het beste resultaat geeft in uw dagelijks leven.

De lenswissel-behandeling stap voor stap

Uw oog wordt voor de behandeling verdoofd, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de verdoving goed is ingewerkt. Omdat het helemaal verdoofd is, kunt u het oog niet meer bewegen.

1. U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een piepklein sneetje in uw oog. 2. De oogarts haalt door het sneetje uw eigen lens uit het oog en plaatst de vervangende lens.
3. Het sneetje is zo klein dat het niet gehecht hoeft te worden. Zodra de lens goed vastzit, is de behandeling klaar.
4. Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.

 

Herstel van een lenswissel-behandeling

Na een lenswissel moet u 4 weken oogdruppels gebruiken om uw behandelde oog te beschermen. In principe kunt u binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel.

 

Is een lenswissel iets voor u?

In deze gevallen is implantatie van een glens mogelijk iets voor u:
- U bent ouder dan 55 en hebt een afwijking groter dan -3.00 of +1.00 dioptrie
- U bent jonger dan 55, verziend (u hebt een plussterkte) maar ooglaseren of een voorzetlensimplantatie kan bij u niet
- U hebt (beginnende) staar, een vertroebelde ooglens

 

Resultaat en bijverschijnselen

Het resultaat van een lenswissel is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een vervangende lens nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt om helemaal scherp te zien.

Geïmplanteerde lenzen brengen een aantal beperkingen en bijverschijnselen met zich mee. Deze verminderen binnen 3 tot 12 maanden, maar verdwijnen waarschijnlijk niet helemaal. De belangrijkste bijverschijnselen bij multifocale lenzen:
- U zult in de verte ook 's nachts goed zien, maar mogelijk ziet u wel halo's of lichtkransen om lichtbronnen.
- Het leeszicht is optimaal bij goed licht. Bij de meeste typen lenzen is de afstand waarop u het beste leest ongeveer 40 cm, iets dichterbij dan normaal.
- De tussenafstand (voor het lezen van beeldscherm, bladmuziek of dashboard) wordt iets minder gecorrigeerd. Meestal is het resultaat wel voldoende, al gebruiken sommige mensen hier nog een leesbril voor bij zwak licht.

Voor alle lenstypen geldt dat ze soms een beetje zichtbaar kunnen zijn. Bij bepaalde lichtinval kan iemand anders ze zien glinsteren.

 

Risico’s

Een lenswissel behandeling is erg veilig. Het werkt precies hetzelfde als een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld. De risico's zijn dus zeer klein, maar net als bij elke medische ingreep zijn ze er wel. Bekijk alle risico's.

 

Contact / maak een afspraak

Heeft u vragen over een lenswissel of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons Contact & Service Center via 088 – 9000 500.


Aanmelden Open Dag Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.