Ogen

Je hebt maar één rechter oog

Zoek uit waar je het beste voor jouw behandeling terecht kunt. Kies je voor een ziekenhuis of een focuskliniek?

Lenswissel

Tekst a|A     Contrast +|--

Bergman Clinics lanceert Memira by Bergman Clinics als nieuw label voor Refractiechirurgie (ooglaseren & lensimplantaten)

Ga voor meer informatie of het maken van een afspraak naar Memira.nl

Bij een lenswissel wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens. Een andere naam voor deze behandeling is PRELEX (Presbyopic Lens Exchange) of RLE (Refractive Lens Exchange). Er is een breed assortiment aan kunstlenzen, namelijk monofocale-, bifocale-, trifocale- en extended vision lenzen. De kunstlenzen beschikken over unieke eigenschappen waarbij uw afhankelijkheid van een bril sterk vermindert. De meest gebruikte lens is de multifocale kunstlens. Deze corrigeert het zicht op alle afstanden (dichtbij, tussenafstand en veraf).

Ga direct naar: 
Over de lenswissel-behandeling
Herstel van een lenswissel-behandeling
Is een lenswissel iets voor u?
Resultaat en bijverschijnselen
Risico's
Contact / maak een afspraak
Over de lenswissel-behandeling

Er zijn verschillende soorten kunstlenzen. Het verschil tussen deze lenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden: dichtbij, de tussenafstand en veraf. Bergman Clinics maakt gebruik van de volgende typen kunstlenzen.

1. Monofocale lens (torisch)
Met een monofocale lens wordt het zicht ingesteld op veraf, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Voor dichtbij behoudt u de leesbril.

2. Bifocale kunstlenzen (torisch)
Met een bifocale lens wordt het zicht ingesteld op 2 afstanden, veraf en dichtbij, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. In sommige omstandigheden kan het zijn dat u een leesbril nodig heeft, bijvoorbeeld in schemerige lichtomstandigheden of een afwijkende leesafstand.
 
3. Trifocale kunstlenzen (torisch)
Met een trifocale lens wordt het zicht ingesteld op 3 afstanden, veraf, dichtbij en een tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Het kan zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om en lichte brilsterkte te dragen, denk daarbij aan lezen in schemerlicht.
 
4. Extended vision / LENTIS Comfort lens
Met een extended vision / LENTIS Comfort lens worden twee afstanden goed gecorrigeerd: veraf en tussenafstand. Tevens wordt de nabij-afstand licht ondersteund, tenzij anders besproken met uw oogarts. Het kan zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om een lichte brilsterkte te dragen. Bespreek tijdens het vooronderzoek uw persoonlijke situatie en verwachtingen met uw oogarts. Deze bepaalt samen met u welk type vervanglens het beste resultaat geeft in uw dagelijks leven.

De lenswissel-behandeling stap voor stap

Uw oog wordt voor de behandeling verdoofd, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de verdoving goed is ingewerkt. Omdat het helemaal verdoofd is, kunt u het oog niet meer bewegen.

1. U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een piepklein sneetje in uw oog. 2. De oogarts haalt door het sneetje uw eigen lens uit het oog en plaatst de vervangende lens.
3. Het sneetje is zo klein dat het niet gehecht hoeft te worden. Zodra de lens goed vastzit, is de behandeling klaar.
4. Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.

 

Herstel van een lenswissel-behandeling

Na een lenswissel moet u 4 weken oogdruppels gebruiken om uw behandelde oog te beschermen. In principe kunt u binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel.

 

Is een lenswissel iets voor u?

In deze gevallen is implantatie van een glens mogelijk iets voor u:
- U bent ouder dan 55 en hebt een afwijking groter dan -3.00 of +1.00 dioptrie
- U bent jonger dan 55, verziend (u hebt een plussterkte) maar ooglaseren of een voorzetlensimplantatie kan bij u niet
- U hebt (beginnende) staar, een vertroebelde ooglens

 

Resultaat en bijverschijnselen

Het resultaat van een lenswissel is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een vervangende lens nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt om helemaal scherp te zien.

Geïmplanteerde lenzen brengen een aantal beperkingen en bijverschijnselen met zich mee. Deze verminderen binnen 3 tot 12 maanden, maar verdwijnen waarschijnlijk niet helemaal. De belangrijkste bijverschijnselen bij multifocale lenzen:
- U zult in de verte ook 's nachts goed zien, maar mogelijk ziet u wel halo's of lichtkransen om lichtbronnen.
- Het leeszicht is optimaal bij goed licht. Bij de meeste typen lenzen is de afstand waarop u het beste leest ongeveer 40 cm, iets dichterbij dan normaal.
- De tussenafstand (voor het lezen van beeldscherm, bladmuziek of dashboard) wordt iets minder gecorrigeerd. Meestal is het resultaat wel voldoende, al gebruiken sommige mensen hier nog een leesbril voor bij zwak licht.

Voor alle lenstypen geldt dat ze soms een beetje zichtbaar kunnen zijn. Bij bepaalde lichtinval kan iemand anders ze zien glinsteren.

 

Risico’s

Een lenswissel behandeling is erg veilig. Het werkt precies hetzelfde als een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld. De risico's zijn dus zeer klein, maar net als bij elke medische ingreep zijn ze er wel. Bekijk alle risico's.

 

Contact / maak een afspraak

Heeft u vragen over een lenswissel of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons Contact & Service Center via 088 – 9000 500.

Behandelingen:Veelgestelde vragen

Ben ik na een lensimplantatie volledig van mijn bril en contactlenzen af?

Een lenswissel helpt u – afhankelijk van het lenstype – voor het grootste deel van uw brilafhankelijkheid af. Ga er echter niet vanuit dat u helemaal geen bril meer nodig zult hebben. Voor langdurig lezen, of voor precies vertezicht kan wat brilsterkte overblijven.

Bij welke ziektes / aandoeningen kom ik niet in aanmerking voor lensimplantaten?

Om voor een lenswissel (RLE) in aanmerking te komen dienen uw ogen verder gezond te zijn. Onder meer screenen we op hoornvlies afwijkingen, glaucoom en netvlies afwijkingen, zoals bij diabetes en maculadegeneratie. Ook een lui oog of eerdere oogoperaties behoeven extra aandacht. Wanneer u meer informatie zou willen hebben over uw specifieke situatie, neem dan contact met ons op.

Hoe gaat een lenswissel behandeling precies?

De behandeling gaat als volgt:

 • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels of met een prikje bij het oog (vergelijkbaar met verdoving bij de tandarts). De wijze van verdoven wordt op het spreekuur met u besproken.
 • Indien mogelijk en wenselijk kunnen beide ogen op een dag worden behandeld. Zo niet dan is er een tussenpoos van een week. Dit wordt bij het vooronderzoek met u besproken
 • U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een klein sneetje in uw oog.
 • De oogarts verpulvert de lens en zuigt deze weg door het sneetje en plaatst de vervangende lens. Het sneetje is zo klein dat het niet gehecht hoeft te worden. Zodra de lens goed zit, is de behandeling klaar.
 • Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.
 • Indien er 2 ogen op 1 dag behandeld worden herhaalt bovenstaande zich nogmaals.
Ik heb (beginnende) staar. Kom ik in aanmerking voor een lenswissel?

Een lenswissel is dezelfde behandeling als bij staar. Dus ja, als u (beginnende) staar heeft komt u hiervoor in aanmerking. Na de lenswissel heeft u geen staar meer en kan deze zich ook niet meer ontwikkelen.

Indien u reeds een verwijzing heeft van uw huisarts / optometrist voor staar, wordt de behandeling met een monofocale lens zelfs vergoed door uw zorgverzekeraar. Als uw voorkeur uitgaat naar een multifocale lens en het blijkt dat u hiervoor in aanmerking komt, kunnen wij ook een multifocale lens plaatsen. U hoeft dan alleen de extra kosten t.o.v. de staarbehandeling zelf te betalen.

Ik wil van mijn leesbril af, kan dat door middel van een lenswissel?

Ja, dat kan. Een lenswissel kan u van uw leesbril afhelpen. Of u hiervoor in aanmerking komt kan tijdens een uitgebreid vooronderzoek bepaald worden.

In het buitenland zijn lensimplantaten goedkoper, kan ik daar ook naartoe gaan?

Dat kan, maar de Nederlandse Vereniging van Oogartsen raadt het af om in het buitenland lensimplantaten te laten plaatsen, omdat niet bekend is welke eisen er in het buitenland worden gehanteerd en omdat er geen toezicht op is. In Nederland zijn er allerlei strenge kwaliteitseisen en normen. In het buitenland weten we dat niet precies. In Nederland is er ook een certificeringssysteem voor oogartsen. Alleen oogartsen die aan bepaalde eisen en regels voldoen, krijgen een certificaat.

Is een lensimplantatie terug te draaien? M.a.w. kunnen de lenzen er weer uit?

In principe kan dat, maar het is niet wenselijk.

Is een lenswissel pijnlijk?

Nee. Uw ogen zijn verdoofd en daarmee is de behandeling pijnloos. Het kan zijn dat uw ogen enkele uren na de behandeling licht irriteren.

Is een lenswissel veilig? Zijn er risico’s?

De lenswissel wordt al sinds 1950 uitgevoerd. Het werkt precies hetzelfde als een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij lensimplantaties kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Is het resultaat van een lenswissel blijvend?

Het resultaat van een lenswissel is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een vervangende lens nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt om helemaal scherp te zien. Deze behandeling is dankzij onze unieke 5 jaar garantie bij de prijs inbegrepen.

Kan er na een lenswissel nog staar ontwikkelen in mijn ogen?

Nee, bijkomend voordeel van deze ingreep is dat er na een lenswissel kan er geen staar meer kan ontwikkelen in uw ogen.

Kan ik autorijden / werken / sporten / na een lensimplantatie?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een lenswissel. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na 1 à 2 dagen alweer zelf rijden en werkzaamheden hervatten. Sporten mag weer vanaf een week na de behandeling.

Kan ik zelf kiezen welke lensimplantaten ik wil?

U bespreekt met de oogarts uw wensen en levensstijl. Op basis van uitgebreid vooronderzoek wordt vervolgens bepaald welke lenzen het meest geschikt zijn voor uw ogen. De uiteindelijke beslissing neemt u gezamenlijk met de oogarts.

Moet ik voor de lenswissel mijn contactlenzen uit?

Voordat uw lenswissel kan plaatsvindt moeten uw contactlenzen inderdaad een tijdje uit.

 • Voor het vooronderzoek & de behandeling zachte lenzen 2 weken uit
 • Voor het vooronderzoek & de behandeling harde lenzen 4 weken uit
 • Voor het vooronderzoek & de behandeling nachtlenzen minimaal 6 weken uit
Voor wie is een lenswissel (PRELEX/RLE) geschikt?

Een lenswissel is mogelijk als u:

 • U bent ouder dan 50 jaar en hebt een bijziendheid afwijking (slecht zicht in de verte) groter dan – 3.00 of een verziendheid afwijking (slecht zicht dichtbij) groter dan +1.00. Indien u een cilinderafwjjking heeft tot XX kunnen wij deze mee corrigeren door middel van een torische lens.
 • U bent jonger dan 50, verziend (slecht zicht op korte afstand), maar een ooglaserbehandeling of voorzetlenzen zijn bij u niet mogelijk.
 • U hebt (beginnende) staar, een vertroebelde ooglens

Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling en voor welk type lens u in aanmerking komt hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals uw levensstijl en de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies, de bouw en gezondheid van uw ogen en de toestand van uw netvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Waar staat PRELEX/RLE voor?

Een lenswissel wordt ook wel PRELEX of RLE genoemd. RLE staat voor Refractive Lens Exchange. PRELEX staat voor Presbyopic Lens Exchange.

Wat is een lenswissel precies?

Bij een lenswissel wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens, met als doel om u weer (zoveel als mogelijk) zonder bril en lenzen door het leven te laten gaan.

Wat is het verschil tussen monofocale en multifocale lenzen?

Monofocaal betekent dat u met de geimplanteerde kunstlens maar op 1 afstand scherp ziet, meestal in de verte. U heeft dan ondanks uw nieuwe kunstlens toch nog een (lees)bril nodig. Een multifocale lens corrigeert het zicht op meerdere afstanden, waardoor u geheel (of zoveel als mogelijk) brilonafhankelijk bent.

Wat kost een lenswissel?
Welk type implantlenzen biedt Bergman Clinics aan?

Er zijn verschillende soorten kunstlenzen, namelijk monofocale en multifocale kunstlenzen. Het verschil tussen deze lenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden: dichtbij, de tussenafstand en veraf. Memira maakt gebruik van de volgende typen kunstlenzen.

 • Monofocale lens (torisch)

Met een monofocale lens wordt het zicht ingesteld op veraf, ook als u een cilinderafwijking heeft. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Voor dichtbij behoudt u de leesbril. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft.

 • Monofocaal met monovisie

Hetzelfde als hierboven, waarbij een oog voor veraf wordt gecorrigeerd en een oog voor nabij.

 • Bifocale kunstlenzen (torisch)

Met een bifocale lens wordt het zicht ingesteld op 2 afstanden, veraf en de tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft.
Bij deze variant wordt veraf en tussenafstand (dashboard, computer, telefoon) goed gecorrigeerd maar zult u voor dichtbij een leesbril nodig heeft, bijvoorbeeld in schemerige lichtomstandigheden of een afwijkende leesafstand. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft. Soms kan hier door lichte monovisie toe te passen het zicht op korte afstand ook worden verbeterd.

 • Trifocale kunstlenzen (torisch)

Met een trifocale lens wordt het zicht ingesteld op 3 afstanden, veraf, dichtbij en een tussenafstand, ook als u een cilinderafwijking heeft. Deze lenzen geven het grootste bereik aan zicht zonder bril. U mag verwachten dat na de lenswissel het zicht gelijk is aan het zicht voor de behandeling met uw contactlenzen of bril, echter dan zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Echter ook hierbij kan het zijn dat u het voor bepaalde taken prettiger vindt om en lichte brilsterkte te dragen, denk daarbij aan lezen in schemerlicht. De torische variant wordt geplaatst indien u een cilinderafwijking (astigmatisme) heeft.

U bespreekt met de oogarts uw wensen en levensstijl. Op basis van uitgebreid vooronderzoek wordt vervolgens bepaald welke lenzen het meest geschikt zijn voor uw ogen. De definitieve beslissing ligt hierbij altijd bij de oogarts.

Wordt een lenswissel vergoed?

Indien u reeds een verwijzing heeft van uw huisarts / optometrist voor staar, dan wordt de staarbehandeling vergoed. Bij deze behandeling wordt standaard een monofocale lens geplaatst. Als uw voorkeur uitgaat naar een multifocale lens en het blijkt dat u hiervoor in aanmerking komt, kunnen wij ook een multifocale lens plaatsen. U hoeft dan alleen de extra kosten t.o.v. de staarbehandeling zelf te betalen.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.
Wat zijn de prijzen van deze behandeling?
Behandeling Prijs
Vervanglensimplantatie*
Monofocale asferische kunstlens
€ 2.450,- | € 4.900,-
€ 2.450,- | € 4.900,-
Monofocale torische kunstlens
€ 2.750,- | € 5.500,-
€ 2.750,- | € 5.500,-
Multifocale asferische kunstlens
€ 2.750,- | € 5.500,-
€ 2.750,- | € 5.500,-
Multifocale torische kunstlens
€ 3.000,- | € 6.000,-
€ 3.000,- | € 6.000,-
Bifocale torische kunstlens van Zeiss
€ 3.000,- | € 6.000,-
€ 3.000,- | € 6.000,-
Trifocale kunstlens van Zeiss
€ 2.900,- | € 5.800,-
€ 2.900,- | € 5.800,-
Trifocale torische kunstlens van Zeiss
€ 3.000,- | € 6.000,-
€ 3.000,- | € 6.000,-
PhysIOL trifocale lens
€ 2.750,- | € 5.500,-
€ 2.750,- | € 5.500,-
Chrystalens HD
€ 3.000,- | € 6.000,-
€ 3.000,- | € 6.000,-
Nabehandeling met laser, na een lensimplantatie
€ 750,- | € 1.500,-
€ 750,- | € 1.500,-

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.