Afstaand ooglid (Ectropion)
Wat is een afstaand ooglid? (Ectropion)?
In de loop der jaren verslapt het onderooglid in horizontale richting. Hierdoor kan het lager gaan hangen en naar buiten kantelen. Dit kan ook veroorzaakt worden door littekens of huidziekten. Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind. Over het algemeen kan een naar buiten gedraaid onderooglid met een operatie onder plaatselijke verdoving worden verholpen.
Voorbeeld van een afstaand ooglid.
Soms kan het verwarrend zijn: bij een afstaand ooglid (ectropion) is het ooglid naar buiten gedraaid en bij een binnen krullend ooglid (entropion) is het ooglid naar binnen gedraaid. In beide gevallen gaat het overigens meestal om het onderooglid. Bij een afstaand ooglid kunt u de volgende klachten ervaren:
- Het bindvlies aan de binnenzijde van het onderooglid (de tarsale conjunctiva) kan rood worden en zwellen.
- Een tranend oog.
- Uitdroging van het hoornvlies als het oog door het afstaande ooglid niet goed meer sluit. Soms ontstaat hierdoor een beschadiging van het hoornvlies met een litteken en vermindering van het gezichtsvermogen als gevolg. Dit laatste komt gelukkig zelden voor.
De meest gebruikte operatie bij een afstaand ooglid is een correctie van de slapte van het onderooglid. Voorafgaande aan de operatie kan de oogarts u oogzalf voorschrijven om de binnenkant van het ooglid te beschermen tegen uitdroging. De operatie is poliklinisch en het onderooglid wordt plaatselijk verdoofd met een injectie in de huid.
Na de operatie staat het ooglid direct in de goede stand. In de eerste twee weken na de ingreep kan het ooglid wat dik en blauw verkleurd zijn. Hechtingen worden na ongeveer zeven dagen verwijderd. Bij verreweg de meeste patiënten is het probleem hiermee verholpen.