De borstverkleinende operatie

Behandelingstraject

Sleutelgatmethode

De borstverkleining door middel van de sleutelgatmethode is ontstaan omdat gezocht is naar een methode, waarbij de littekens zo klein mogelijk worden. Bij deze borstverkleining wordt de huid zo losgemaakt van het borstweefsel dat er minder huid verwijderd hoeft te worden zodat het litteken beperkt kan worden tot een sleutelgat. Het litteken rondom de tepelhof is onvermijdbaar, omdat in vrijwel alle gevallen de borst ook gelift moet worden en daarmee de tepelhof naar boven moet worden geplaatst. Juist omdat er moet worden gelift, wordt er ook huid verwijderd. Het litteken rondom de tepelhof is hiervoor in het algemeen niet voldoende. Hiervoor kan het litteken van de tepelhof naar beneden worden gebruikt, juist omdat dit in het algemeen wel mooi wordt.

Voordelen borstverkleining dmv sleutelgatmethode:

 • fraaiere vorm (minder plat, meer projectie)
 • kleiner litteken
 • minder kans op gevoelsverlies van de tepel
 • meer kans om later nog borstvoeding te geven
 • bewegingen van de armen zijn sneller (na twee tot drie dagen) weer mogelijk
 • kortere operatieduur

Omdat de onderhuidse wond wat groter is na een borstverkleining door middel van de sleutelgatmethode, is de kans op zwelling en bloeduitstortingen groter.

Wanneer komt u in aanmerking voor een borstverkleining door middel van de sleutelgatmethode?

Een borstverkleining is een ingrijpende operatie en niet zonder risico indien er sprake is van overgewicht. Ook door andere oorzaken kunnen de risico's op complicaties groter worden. Dit geldt te meer bij een borstverkleining via de sleutelgatmethode. Of een borstverkleining via de sleutelgat methode mogelijk is hangt af van een aantal factoren.

Wilt u meer weten over de methoden van operatie bij een borstverkleining? U kunt eenvoudig een afspraak plannen met een van onze plastisch chirurgen via: 088 9000 500. U krijgt dan precies te horen welke methode bij u tot het beste resultaat leidt.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Is een behandeling onder de 18 jaar mogelijk?

Bij Bergman Clinics | Uiterlijk voeren wij geen behandelingen uit onder de 18 jaar, met uitzondering van een aantal behandelingen bij de huidtherapeuten. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op, via 088 9000 500.

Kan de borst na de borstverkleining weer groeien?

Of de borst weer in omvang toeneemt na de operatie is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste bestaat de borst voor een groot gedeelte uit vet. Indien u in gewicht aankomt zal de borst ook groeien. Bij jonge vrouwen is de kans dat de borst na de operatie weer groeit groter.

Kan een borstverkleining ook door liposuctie?

In plaats van voor een borstverkleinende operatie kan ook gekozen worden voor een borstverkleining met behulp van tumescente liposuctie. Dit heeft een aantal voor- en nadelen.
Voordelen:

 • Er is slechts een plaatselijke verdoving nodig en er wordt niet gesneden, dus er ontstaan geen littekens.
 • Het is een minder grote ingreep dan een operatie en u zult dus na de behandeling minder napijn hebben en veel minder kans op complicaties.

Beperking:

 • Er kan uitsluitend vetweefsel weggehaald worden, geen klierweefsel. Deze ingreep is zeker geschikt voor vrouwen met zware borsten, omdat het weghalen van vetweefsel kan maken dat zich na de ingreep veel minder rug-, nek- en/of schouderklachten voordoen dan voorheen. In alle gevallen treedt een duidelijk liftend effect op.

Kan ik elke cupmaat kiezen als ik een borstverkleining onderga?

Het is niet mogelijk een specifieke cupmaat te bereiken. Er bestaat namelijk geen vaste cupmaat. Een cupmaat is namelijk afhankelijk van uw borstkas omvang, bh- maat en omtrekmaat bh die u kiest.

We kunnen wel ieder mate van verkleining technisch bereiken, variërend van een beperkte tot een uitgebreide borstverkleining. De specialist zal in samenspraak met u afspreken wat hij gaat doen op basis van uw wens en de technische mogelijkheden. Meestal krijgt u hierdoor wel datgene wat u graag wilt.

Kan ik in termijnen betalen?

Het betalen in termijnen is niet mogelijk bij Bergman Clinics | Uiterlijk.

Wanneer wordt de ankermethode en wanneer de sleutelgat methode bij een borstverkleining toegepast?

Welke methode bij een borstverkleining wordt toegepast hangt af van de grootte van de borst, de tepelpositie en met name van de mate waarin de borst verkleind moet worden.

In het algemeen wordt bij grotere borstverkleiningen de ankermethode toegepast. Als de verkleining niet erg groot is en de tepel hoeft niet enorm gelift te worden, is ook de sleutelgatmethode mogelijk. Deze heeft als voordeel dat er minder littekens zijn, maar als nadeel dat het er in het begin vaak minder mooi uitziet en de borst op langere termijn toch wel wat kan gaan uitzakken.

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Wordt een borstverkleining vergoed?

Een borstverkleining wordt onder voorwaarden vergoed vanuit het basispakket. Hiervoor heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Om de behandeling vergoed te krijgen moeten uw klachten voldoen aan landelijk gestelde regels. Lees meer op de vergoedingspagina van borstverkleining. 

Toon alle items


Maak een afspraak
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!