Lipoedeem

Behandelingstraject
2

De behandeling

Er bestaat geen behandeling waarmee het lipoedeem kan worden genezen. De aanleg is namelijk erfelijk bepaald. Er zijn een aantal behandelingen en adviezen die wat kunnen helpen, maar daar moeten geen wonderen van worden verwacht. Onlangs is door de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie in samenwerking met andere betrokken verenigingen, de Richtlijn Lipoedeem opgesteld. Hierin worden de verschillende aspecten van Lipoedeem en de behandelmogelijkheden uiteengezet.

De behandeling van lipoedeem richt zich op:
• Verminderen van de klachten;
• Verbeteren van de lichamelijke activiteiten;
• Voorkomen van toename van het lipoedeem;
• Voorkomen van bijkomende factoren zoals met name overgewicht en conditieverlies;
• Aandacht voor bijkomende vochtophoping (soms veroorzaakt door een bijkomende lymfafvloedstoornis), uitgezette aderen (spataderen), het verkrijgen van inzicht in de ziekte en afnemende lichamelijke activiteit;

N.B. Manuele lymfdrainage bij patiënten met alleen lipoedeem zonder vochtophoping blijkt niet zinvol om het lipoedeem te verbeteren.

De behandeling van lipoedeem moet volgens de Nederlandse richtlijn berusten op een vijftal pijlers:
1. Een gezonde leefstijl en gewichtsschommelingen (met name gewichtstoenames) voorkomen. Indien een patiënt hier hulp bij nodig heeft dan kan een diëtist ingeschakeld worden om een goede calorische balans te bewerkstelligen.

2. Blijven bewegen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) is daarbij een goede leidraad. Indien patiënt, door vermoeidheid of pijnklachten aan de benen, hier moeite mee heeft, dan kan een fysiotherapeut hier wellicht bij helpen.

3. Patiënten met lipoedeem kunnen ook vocht vasthouden in de benen (oedeem). Het aanwezige oedeem kan het gevolg zijn van een probleem aan de aders in de benen (chronisch veneuze insufficiëntie, spataders) of lymfe-afvoer, maar kan in sommige gevallen ook een bijkomend verschijnsel zijn van de lipoedeem. Het vochtprobleem kan met druktherapie (therapeutisch elastische kousen, steunkousen) of manuele lymfedrainage aangepakt worden door een oedeemtherapeut, fysiotherapeut of huidtherapeut.

4. Bepaalde patiënten ervaren het lipoedeem en de bijhorende klachten als een zware mentale en psychische last. Zij kunnen baat hebben bij psychische begeleiding.

5. Tot slot kan het overtollige en vaak pijnlijke vetweefsel verwijderd worden door middel van liposuctie met supertumescente lokale anesthesie (een speciale wijze van plaatselijke verdoving door het inbrengen van een grote hoeveelheid vloeistof) en met gebruik van vibrerende canules.

Vragen

Helpt tumescente liposuctie tegen cellulite?

Tumescente liposuctie is niet bedoeld om cellulite te verhelpen. In veel gevallen lijkt de cellulite na de behandeling verbeterd te zijn, maar dat is niet het doel van de behandeling.

Herstelt de huid zich na tumescente liposuctie?

Gelukkig is de huid heel elastisch. Na tumuscente liposuctie trekt de huid meestal weer strak over de behandelde plaats. Verwacht de arts dat de huid niet elastisch genoeg is, dan wordt dat van tevoren met u besproken. Het is dankzij de specifieke techniek van de langzame super tumescente lokale verdoving dat de bevestigingen van de huid aan de spier niet worden beschadigd. Hierdoor kan de huid niet zakken. Bovendien wordt dit bevestigingsnetwerk geactiveerd waardoor de huid nog extra samentrekt. Dit noemen we lipolift. Het samentrekkende effect is dus sterk afhankelijk van de gebruikte liposuctie-techniek.

Hoe herken ik lipoedeem?

De oorzaak voor lipoedeem is nog niet volledig bekend, maar we weten wel dat het een genetische aanleg betreft die zich pas gedurende het leven openbaart. Die aanleg kan niet weggenomen worden en de ziekte kunnen wij niet genezen. Gelukkig kunnen de bijbehorende overmatige vetophopingen en pijn- en/of vermoeidheidsklachten verminderd worden door tumescente liposuctie.

Is een behandeling onder de 18 jaar mogelijk?

Bij Bergman Clinics | Uiterlijk voeren wij geen behandelingen uit onder de 18 jaar, met uitzondering van een aantal behandelingen bij de huidtherapeuten. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op, via 088 9000 500.

Kan ik in termijnen betalen?

Het betalen in termijnen is niet mogelijk bij Bergman Clinics | Uiterlijk.

Kan men lipoedeem genezen?

Nee, lipoedeem kan niet worden genezen. De oorzaak voor lipoedeem is namelijk nog niet opgehelderd, maar we weten wel dat het een genetische aanleg betreft, die zich pas gedurende het leven openbaart. Die aanleg kan niet weggenomen worden en de ziekte kunnen wij niet genezen. Maar de bijhorende overmatige vetophopingen en pijn- en/of vermoeidheidsklachten kunnen verminderd worden door tumescente liposuctie.

Komt het vet weer terug na tumescente liposuctie?

De vetcellen die zijn weggehaald na tumuscente liposuctie komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als u na de ingreep weer aankomt is dat niet omdat u méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen uitzetten. Het gewicht zal zich over uw hele lichaam verdelen en juist veel minder op de behandelde plaatsen terechtkomen, waardoor de contourverandering blijvend is.

Tot welke leeftijd kun je tumuscente liposuctie laten uitvoeren?

In principe is er geen leeftijdsgrens voor tumescente liposuctie onder plaatselijke verdoving. Als u gezond bent is er geen enkele reden waarom u zich zou moeten neerleggen bij een ontevreden gevoel over uw lichaam. Indien u medicijnen gebruikt of onder behandeling bent, wordt er meestal eerst contact opgenomen met uw behandelend specialist.

Waarom tumuscente liposuctie bij lipoedeem?

Tumescente liposuctie met vibrerende zuignaalden geeft bij lipoedeem een enorme verbetering. Niet alleen wordt het lichaam naar normale proporties teruggebracht, maar ook de klachten die veroorzaakt worden door lipoedeem – zoals vermoeide benen, een pijnlijke huid en een gezwollen gevoel – verminderen bij veel patiënten aanzienlijk. De doelstelling van dit type liposuctie is dus anders dan wanneer de ingreep om zuiver cosmetische redenen wordt uitgevoerd. Staat bij de cosmetische liposuctie het cosmetische resultaat op de voorgrond, bij lipoedeem helpt de ingreep mensen vooral om weer makkelijker te kunnen bewegen. De behandeling kan worden ondersteund met lymfedrainage voor en na de ingreep. Het dagelijks dragen van steunkousen kan na een liposuctie tot het verleden behoren. En ook dat is voor veel lipoedeempatiënten een enorme verbetering!

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan dan plaatselijke pijnlijke vetophopingen. Lipoedeem komt veel voor en kent een aantal specifieke kenmerken.

Wat is tumescente liposuctie?

Bij tumescente liposuctie wordt het onderhuidsvet eerst ingespoten met liposuctie vloeistof om vervolgens op zeer zachte, gecontroleerde manier weg te zuigen. Een belangrijk verschil met de ouderwetse klassieke liposuctie is dat er nu eerst veel vloeistof in het vetweefsel wordt gespoten, waarna het vet met dunne, cannules wordt weggezogen. Op deze wijze is er sprake van zeer weinig bloedverlies en zorgt de techniek ervoor het vezelnetwerk en de lymfevaten in het onderhuidse weefsel nauwelijks beschadigen.

De ingreep kan uitstekend plaatsvinden onder plaatselijke verdoving. Dat is minder belastend voor het lichaam dan een algehele narcose of ruggenprik en zorgt voor een sneller herstel. Bovendien kunt u met een plaatselijke verdoving tijdens de ingreep van houding veranderen, waardoor de arts een beter beeld krijgt en een mooier eindresultaat kan bewerkstelligen. Ook kan de ingreep indien u het wenst onder narcose: dat gebeurt sowieso al wanneer de liposuctie plaatst vindt in combinatie met bijvoorbeeld een buikwandcorrectie of een arm- of beenlift.

Wat kan er aan lipoedeem gedaan worden?

De behandeling van lipoedeem bestaat meestal uit een combinatie van voedingsadviezen, lichaamsbeweging, steunkousen, endermologie en lymfedrainage. Medicijnen hebben op deze aandoening geen effect. Veel patiënten merken echter dat het probleem ondanks al deze maatregelen nauwelijks vermindert. Tumescente liposuctie kan in veel gevallen wél een effectieve behandeling zijn. Niet alleen wordt het lichaam naar normale proporties teruggebracht, maar ook de klachten die veroorzaakt worden door lipoedeem – zoals vermoeide benen, een pijnlijke huid en een gezwollen gevoel – verminderen bij veel patiënten aanzienlijk.

De doelstelling van dit type liposuctie is dus anders dan wanneer de ingreep om zuiver cosmetische redenen wordt uitgevoerd. Staat bij de cosmetische liposuctie het cosmetische resultaat op de voorgrond, bij lipoedeem helpt de ingreep mensen vooral om weer makkelijker te kunnen bewegen. De behandeling kan worden ondersteund met lymfedrainage voor en na de ingreep. Het dagelijks dragen van steunkousen kan na een liposuctie tot het verleden behoren.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Maak een afspraak
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.