Abnormaal bloedverlies

Behandelingstraject
4

De behandeling abnormaal bloedverlies

Behandeling myomen

Als u geen klachten van de myomen hebt, is het niet nodig ze te behandelen en is verdere controle overbodig. Hebt u wel klachten dan bepalen u en de gynaecoloog samen een behandeling. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, variërend van medicijnen tot een operatie. De keuze voor uw optimale behandeling is afhankelijk van het aantal, de plaats en de grootte van de myomen, uw leeftijd en uw eventuele wens om zwanger te worden. Welke behandeling voor u het meest passend is, hangt ook af van het doel van de behandeling:

  • klachten verminderen;
  • tegengaan van groei van de myomen;
  • verwijderen van de myomen.

Het effect van de behandelingen wisselt.

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Medicijnen

Medicijnen kunnen helpen de hoeveelheid bloedverlies en/of de menstruatiepijn te verminderen. De myomen blijven bestaan, al worden ze soms iets kleiner. Bij veel en/of grote myomen en bij myomen in de baarmoederholte, kan het effect van medicijnen tegenvallen. Stopt u met de medicijnen dan keren de klachten meestal terug.

Operaties met behoud van de baarmoeder

Het is mogelijk om de myomen door middel van een operatie te verwijderen, zonder dat u daarbij ook uw baarmoeder verliest. Het voordeel van deze operatietechnieken is het behoud van uw baarmoeder en daarmee ook de mogelijkheid om zwanger te worden. Een nadeel is dat na een aantal jaar er mogelijk nieuwe myomen groeien die weer klachten kunnen veroorzaken, en waarvoor opnieuw een operatie noodzakelijk is. Deze kans is kleiner naarmate u dichter bij de overgang bent. Soms is het niet mogelijk de baarmoeder te behouden, met name als er meerdere myomen zijn.

Er zijn verschillende operatietechnieken waarbij uw baarmoeder behouden kan blijven:

Therapeutische hysteroscopie

Myomen in de baarmoederholte of onder het baarmoederslijmvlies kunnen worden verwijderd door middel van een hysteroscopische operatie, die meestal onder narcose of met een ruggenprik plaatsvindt. Bij deze therapeutische hysteroscopie brengt de arts eerst een holle buis, de operatie hysteroscoop, in uw baarmoeder. Daarna brengt de arts door deze buis vocht en instrumenten in de baarmoederholte, zoals een tangetje, schaartje of kleine lisjes die elektrisch verhit worden. Met het instrumentarium verwijdert de arts de myomen. De hysteroscoop heeft aan het uiteinde een camera, waarvan de beelden te zien zijn op een beeldscherm. Zo is deze operatie van de binnenzijde van de baarmoeder, goed te volgen.

Myoomenucleatie

Als myomen aan de buitenzijde van de baarmoeder of in de wand zitten, kunnen ze worden ‘uitgepeld’ door middel van myoomenucleatie. Enucleatie kan bij kleine of gesteelde myomen mogelijk met behulp van een laparoscopie. Laparoscopie betekent: in de buik kijken. Bij een laparoscopie brengt de gynaecoloog via een klein sneetje van ongeveer 1 cm in de buikwand, een laparoscoop in de buik. De laparoscoop is een lange dunne buis met aan het uiteinde een camera. Het beeld van de camera verschijnt op een beeldscherm. Via andere kleine sneetjes brengt de gynaecoloog instrumenten in, waarmee hij de myomen kan uitpellen. Omdat de   baarmoederwand heel goed doorbloed is, kan bij het uitpellen zoveel bloedverlies optreden dat een bloedtransfusie noodzakelijk is. Een enkele keer rest de gynaecoloog niets anders meer dan  de baarmoeder te verwijderen. Na myoomenucleatie kunnen verklevingen ontstaan die het zwanger worden kunnen bemoeilijken. Als de baarmoederholte bij de enucleatie geopend is geweest, zal de gynaecoloog bij een latere zwangerschap een keizersnede adviseren.

Embolisatie

Een andere manier om myomen te verwijderen is het verminderen van de bloedtoevoer naar de myomen door middel van embolisatie. De myomen krimpen hierdoor binnen 3 tot 6 maanden. Embolisatie vindt plaats op de röntgenafdeling en wordt uitgevoerd door een radioloog. Bij de embolisatietechniek brengt de arts via een slangetje in een ader in de lies, kleine bolletjes in de baarmoeder, die enkele grotere bloedvaten naar de myomen afsluiten. Deze bloedvaten raken hierdoor verstopt, waardoor er geen bloed meer naar de kleinere bloedvaten kan stromen en het myoom uiteindelijk afsterft. Bij acht van de tien vrouwen zijn na deze ingreep de klachten van overmatig bloedverlies verdwenen of sterk verminderd.
In de eerste twee dagen na de behandeling is het nodig dat u pijnstillers neemt. De gynaecoloog adviseert deze ingreep alleen als u zeker weet dat u niet meer zwanger wilt worden. Er kunnen complicaties optreden zoals beschadiging van blaas of darmen, infectie van de baarmoeder en eileiders of het optreden van de overgang. Deze zijn echter zeldzaam.

Verwijdering van de baarmoeder

Voor een definitieve oplossing van de klachten kan het soms de beste keuze zijn uw baarmoeder te verwijderen. Het overmatige bloedverlies verdwijnt hiermee. Het is mogelijk uw baarmoeder via de vagina te verwijderen. Bij myomen zal de gynaecoloog echter uw baarmoeder via een buikoperatie verwijderen. Dit kan door middel van een laparoscopie. In principe blijven de eierstokken en eileiders behouden. Een laparoscopie is een kijkoperatie aan de buik met behulp van een laparoscoop. Bij deze operatietechniek brengt de gynaecoloog via een klein sneetje van ongeveer 1 cm in de buikwand, een laparoscoop in de buik. De laparoscoop is een lange dunne buis met een camera. Het beeld van de camera verschijnt op een beeldscherm. Via andere kleine sneetjes in de buikwand brengt de gynaecoloog instrumenten in om de operatie mee te kunnen uitvoeren.

Behandeling afwijkingen van het baarmoederslijmvlies

Voor de behandeling van abnormaal bloedverlies zijn verschillende behandelingen mogelijk, variërend van medicijnen tot een operatie. Samen met u bepaalt de gynaecoloog een voor u passende  behandeling.

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Medicijnen

Medicijnen kunnen helpen de hoeveelheid bloedverlies en/of de menstruatiepijn te verminderen. Stopt u met de medicijnen dan keren de klachten meestal terug.

Operatieve behandeling van het baarmoederslijmvlies

Het is mogelijk om het baarmoederslijmvlies te verwijderen of te vernietigen. Daardoor kan het niet meer worden opgebouwd en bij de menstruatie worden afgestoten. Dit is echter alleen mogelijk als u zeker weet dat u niet meer zwanger wilt worden.

Er zijn verschillende methoden om het baarmoederslijmvlies te behandelen:

Novasure behandeling

Vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies, die geen kinderwens (meer) hebben komen in aanmerking voor deze behandeling. Behandeling met NovaSure bestaat uit verwijdering van het baarmoederslijmvlies. De gynaecoloog verwijdert het baarmoederslijmvlies permanent door (nauwkeurig gecontroleerde) elektrische energie  toe te dienen aan de baarmoeder, met als gevolg verbranding hiervan. NovaSure is een veilige, simpele methode om hevige menstruatiebloedingen zonder hormonen of baarmoederverwijdering, beter onder controle te krijgen. De behandeling is eenmalig en van korte duur.

Rollerbolmethode

Bij deze methode brengt de gynaecoloog een klein verwarmd rollertje in uw baarmoeder in. Dit rolletje wordt over het baarmoederslijmvlies heen bewogen, waardoor het verdwijnt.

Endometriumresectie

Endometriumresectie is een methode waarbij de gynaecoloog door de hysteroscoop een zogenaamd lisje in uw baarmoeder brengt. Door middel van elektriciteit kan met het lisje het baarmoederslijmvlies langzaamaan worden weggebrand.

Verwijdering van de baarmoeder

Voor een definitieve oplossing van de klachten kan het soms de beste keuze zijn uw baarmoeder te verwijderen. Het overmatige bloedverlies verdwijnt hiermee. Het is mogelijk uw baarmoeder via de vagina te verwijderen. Bij myomen zal de gynaecoloog echter uw baarmoeder via een buikoperatie verwijderen. Dit kan door middel van een laparoscopie. In principe blijven de eierstokken en eileiders behouden. Een laparoscopie is een kijkoperatie aan de buik met behulp van een laparoscoop. Bij deze operatietechniek brengt de gynaecoloog via een klein sneetje van ongeveer 1 cm in de buikwand, een laparoscoop in de buik. De laparoscoop is een lange dunne buis met een camera. Het beeld van de camera verschijnt op een beeldscherm. Via andere kleine sneetjes in de buikwand brengt de gynaecoloog instrumenten in om de operatie mee te kunnen uitvoeren.

Laat u goed adviseren

Het is belangrijk om u zo goed mogelijk te laten informeren over de mogelijke behandelingen voor uw specifieke situatie. Bespreek dit met uw behandelend arts!

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.