Nazorg en complicaties
Binnen een week na de operatie hebt u contact met een verpleegkundig specialist. Die bespreekt uw herstel. Alles komt aan bod: bloedverlies, pijn, medicatie, plassen, ontlasting, de leefregels en eventuele vragen van u. Gaat alles goed, dan komt u na vier tot zes weken langs voor controle.
Bij alle operaties kan iets mis gaan of kan uw lichaam anders reageren dan gewenst. Complicaties komen niet vaak voor maar als ze voorkomen, is het belangrijk dat we er direct wat aan doen. Daarom informeren wij u voor uw behandeling uitgebreid over de mogelijke risico’s. Na de operatie zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
Mogelijke complicaties en bijwerkingen
Bij sommige complicaties moet u direct contact met ons opnemen. Andere complicaties zijn wel vervelend, maar niet ernstig. In die gevallen kunt u gewoon overdag een afspraak maken om langs te komen.
In onderstaande gevallen neemt u direct contact met ons op:
- Als uw temperatuur hoger wordt dan 38,5°Celsius
- Bij aanhoudend bloedverlies
- Bij toenemende pijn of pijn die u niet begrijpt
- Als u het gevoel hebt uw blaas niet goed leeg te kunnen plassen
Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke complicaties of bijwerkingen van de operatie. De meeste kunnen we goed behandelen of gaan vanzelf over.
Overige complicaties:
- Het wondje in de vagina veroorzaakt na de operatie vaak een paar dagen wat bloedverlies en/of bloederige afscheiding. Boven het schaambot kan een bloeduitstorting ontstaan
- Na de operatie kan aandrang om te plassen ontstaan of verergeren. U moet dan vaker plassen dan u voorheen gewend was. Als deze klacht ontstaat en veel hinder geeft, kunt u daar medicijnen voor krijgen
- Bij elke operatie is er kans op trombose. Dat is verstopping van een bloedvat door een bloedpropje
- Tijdens de operatie kan de urinebuis of blaas beschadigd raken. Dit gebeurt bij ongeveer 2 tot 6% van de stress-incontinentieoperaties met midurethrale sling. Dit geneest in de meeste gevallen vanzelf. U krijgt dan wel een paar dagen een katheter
- Er kan een nabloeding ontstaan. Ook dat wordt snel ontdekt en vaak binnen een dag verholpen
- Er is kans dat u blaasonstekging krijgt, een vaginale schimmelinfectie of dat u last krijcht van de hechtingen. Dit leggen we hieronder verder uit
Blaasontsteking
Sommige vrouwen krijgen tijdens of na de operatie een blaaskatheter. U leert van de verpleegkundigen hoe u deze zelf kunt gebruiken. Meestal is dit van korte duur. Tijdens het gebruik van een katheter is de kans op het krijgen van een blaasontsteking hoger. Wees daar extra alert op. Heeft u een of meerdere van onderstaande symptomen, neem dan snel contact met ons op.
Symptomen blaasontsteking:
- Vaak kleine beetjes plassen
- Stinkende urine
- Zeurend gevoel in de onderbuik
- Pijn bij het plassen (hoeft niet altijd)
- Koorts
Vaginale schimmelinfectie
Tijdens de operatie krijgt u antibiotica. Hierdoor kunt u een vaginale schimmelinfectie krijgen. Hebt u een van onderstaande klachten, dan kunt u contact opnemen met ons of met uw huisarts.
Symptomen vaginale schimmelinfectie:
- Jeuk
- Vies ruikende, korrelige afscheiding
- Pijn bij het plassen
Last van de hechtingen
De gebruikte hechtingen lossen vanzelf op. Soms veroorzaken ze klachten, zoals jeuk of pijn, voor ze helemaal zijn opgelost. In overleg kunnen we ze eerder verwijderen.
Spoedlijn: 24/7 bereikbaar
Een van onze specialisten is continu bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Gaat er iets niet goed bij uw herstel of twijfelt u, neem dan meteen contact op met onze spoedlijn. Het telefoonnummer is 088 9000 500. Een gespecialiseerde verpleegkundige die in nauw contact staat met de specialist, overlegt met u indien dat nodig is.