Vrouw

Blaas- en bekkenbodemklachten

"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Resultaat & nazorg urine-incontinentie

Tekst a|A     Contrast +|--

Het herstel van een operatie tegen incontinentie duurt ongeveer twee tot vier weken. Het is belangrijk dat u de tijd neemt voor het herstel. Direct na de operatie kunt u nog niet zo veel. De eerste nacht na de operatie mag u niet alleen thuis zijn. U mag de eerste tijd niet zelf autorijden en u moet het rustig aan doen. Het uitplassen kan na de ingreep tijdelijk wat lastig zijn.
Het is erg belangrijk dat u zich de eerste weken niet te veel inspant en dat u de kans op infectie zo klein mogelijk maakt. Houdt u zich daarom aan deze regels.

De eerste twee weken:

 • mag u geen zware dingen tillen of zwaar werk doen
 • mag u nog niet werken. Daarna mag dat meestal wel, maar dit is erg afhankelijk van uw werk. Overleg dit met uw specialist
 • mag u niet fietsen
 • moet u het traplopen beperken

De eerste twee tot vier weken:

 • mag u niet autorijden
 • mag u niet sporten

De eerste vier weken:

 • kunt u alleen kleine afstanden rustig lopen
 • mag u niet baden of zwemmen; douchen mag wel
 • mag u geen tampons gebruiken om ontsteking te voorkomen

Voeding en ontlasting

Als u thuis bent, mag u gewoon eten en drinken. Wij raden u aan om vezelrijk te eten, zoals volkoren producten en fruit, en per dag minimaal anderhalf tot twee liter te drinken. Dat houdt de stoelgang soepel en geeft de minste problemen. Dat is belangrijk omdat u niet mag persen. In overleg met uw specialist kunt u eventueel laxeermiddelen gebruiken.

Medicatie

Gebruikte u al medicijnen voor de operatie? Blijf deze dan gebruiken, tenzij de arts heeft gezegd dat u ermee moet stoppen. Als pijnstilling kunt u Paracetamol en Ibuprofen gebruiken. Deze zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist.

Seksualiteit

De eerste vier weken na de operatie kunt u gerust intiem zijn met een ander maar mag u nog geen geslachtsgemeenschap hebben. Na die tijd is de wond voldoende genezen. U hoeft dan niet meer bang te zijn dat geslachtsgemeenschap iets beschadigt. Hebt u na vier weken toch problemen met vrijen, bespreek dit dan met uw specialist.

Vloeien

De eerste vier weken na de operatie kunt u nog wat bloeden of bruinige afscheiding hebben. Is het in volume meer dan bij een normale menstruatie, neem dan contact op met Bergman Clinics | Vrouw. Gebruik de eerste vier weken alleen maandverband.

Spoedlijn: 24/7 bereikbaar

Mocht u problemen krijgen na de operatie, dan kunt u ons altijd bereiken. Een van onze specialisten is continu bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het telefoonnummer dat u kunt bellen is: 088 9000 500.

De Bergman Behandel App

In de Bergman Behandel App staat meer informatie over een goed herstel en staan tips over wat u het beste kunt doen en laten. Ook kunt u via de app contact opnemen met onze nazorg als er iets niet goed gaat. Download de app in de Appstore (iPhone, iPad) of via Google Play (Android).

Het resultaat

Na een standaardoperatie bij incontinentie merkt 98% van de vrouwen een verbetering van hun situatie. Voor 88% is het zelfs een grote verbetering en 99% is tevreden met het resultaat. Bij 2% van de vrouwen blijft na de operatie een zeer geringe incontinentie bestaan. Ongeveer een derde van de vrouwen die ooit is geopereerd aan incontinentie, krijgt later opnieuw incontinentie. Ook dat kan weer behandeld worden als er klachten zijn.

Veelgestelde vragen

Ik heb last van stress-incontinentie. Moet ik geopereerd worden?

Dat hangt onder andere af van uw leeftijd en de ernst van het urineverlies. Aan de hand daarvan bepalen we welke behandeling voor u het beste is. Meestal is voor vrouwen met lichte stress-incontinentie bekkenbodemfysiotherapie de beste oplossing. Bij vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is een operatie effectiever. 85% van de vrouwen is daarna geheel klachtenvrij tegen 53% die alleen fysiotherapie krijgt. Zie voor meer informatie het onderzoek naar het effect van fysiotherapie en een operatie bij matige tot ernstige stress-incontinentie.

Ik zie op tegen een operatie. Kan ik toch behandeld worden?

Als een operatie voor u de beste oplossing is maar u daar tegen opziet, kunt u ook voor bekkenfysiotherapie kiezen. Belangrijk is wel dat u ook daarna gemotiveerd blijft om oefeningen te doen. Van de vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is 53% na fysiotherapie klachtenvrij. 

Moet ik onder narcose tijdens de operatie?

In het algemeen vindt de operatieve behandeling van stress-incontinentie plaats onder een algehele narcose van ongeveer 20 minuten. Verdoving met een ruggenprik is ook mogelijk.

Wat is de kans op complicaties bij een operatie met midurethrale sling?

De kans op complicaties bij een midurethrale sling operatie is relatief klein. Er is een klein risico dat het bandje bloot komt te liggen in de vagina. Hierdoor kunnen u en uw partner pijn hebben tijdens het vrijen. Hiervoor kan een medische behandeling nodig zijn of verwijdering van het bandje. Er is ook een klein risico dat het materiaal kan eroderen in andere organen, zoals de blaas of de urinebuis. Dit kan onder andere pijn geven.

Wat is het verschil tussen de incontinentiebandjes 'retropubisch' en 'single incision'?

Afhankelijk van de exacte operatiewijze heeft het incontinentiebandje een bepaalde naam. Bij de retropubisch-ingreep worden er twee drie sneetjes gemaakt: een van ongeveer één centimeter onder de urinebuis en twee kleine sneetjes van ongeveer vijf millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt een kunststof bandje van één centimeter breed onder de urinebuis gebracht.

Bij de Single Incision Ingreep ® wordt het bandje via een sneetje in de vagina in het bekken geplaatst en heeft u geen wondjes in de huid. Binnen korte tijd vergroeit met bandje met het weefsel eromheen. Na de operatie heeft u alleen een klein wondje in de vagina, wat met oplosbare hechtingen wordt gesloten.

 

Wat is het verschil tussen een matje tegen verzakking en een bandje tegen stress-incontinentie?

Het plaatsen van een vaginaal matje tegen verzakking is een hele andere operatie dan het plaatsen van het incontinentiebandje. Het bandje tegen stress-incontinentie is al vanaf 1996 in gebruik en de ervaring leert dat het bandje goed door het lichaam wordt verdragen. Dit maakt het plaatsen van een incontinentiebandje tot de voorkeursbehandeling van stress-incontinentie. Bergman Clinics heeft heel veel ervaring met het plaatsen van een incontinentiebandje.

Wat zijn de risico’s van een operatie?

De risico’s van een ingreep met een incontinentiebandje zijn gelijk aan die van alle bekkenoperaties. Bij alle operaties kan iets mis gaan of kan uw lichaam anders reageren dan gewenst. Complicaties komen niet vaak voor maar als ze voorkomen, is het belangrijk dat we er direct wat aan doen. Daarom informeren wij u voor uw behandeling uitgebreid over de mogelijke risico’s. Na de operatie zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Welke operatie is het beste?

Als de urine-incontinentie niet het gevolg is van een vaginale verzakking, is een midurethrale sling-operatie vaak de beste oplossing. Dit is een relatief kleine ingreep, waarbij de urinebuis een draagband krijgt (midurethrale sling) die zonder spanning via de vagina wordt aangebracht. Meer dan 90% van de vrouwen met dagelijks urine-incontinentie heeft geen last meer van incontinentie na deze midurethrale sling-ingreep.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

Bekken fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering voor 9 behandelingen (1 keer in hele leven) vergoed.

Houdt u in deze situatie rekening met uw eigen risico.

Bent u verwezen voor een andere klacht, en is urine incontinentie niet de hoofdklacht of heeft u al eerder 9 behandelingen gehad? Dan kan vergoeding plaatsvinden via uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor uw polisvoorwaarden.

Heeft u geen vergoeding vanuit de basis verzekering of aanvullende verzekering? Dan komen de kosten van de behandelingen voor uw eigen rekening.

Wordt de behandeling vergoed?

Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. Uw behandeling wordt daarom gewoon 100% vergoed na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. Uiteraard dient u wel rekening te houden met uw eigen risico. Meer informatie over vergoedingen vindt u bij Afspraken met alle zorgverzekeraars.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
 • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
 • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
 • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.