GA TERUG
Oorzaak pijn bij het vrijen
bergman-clinics-verwijzers-nascholing.jpg
imageHomepage
Informatie Coronavirus Informatie Coronavirus
In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.Meer weten
imageHomepage
Gespecialiseerde zorg
bij abnormaal bloedverlies
Gespecialiseerde zorg bij abnormaal bloedverlies
"Mijn klachten waren heel persoonlijk.
Gelukkig was de zorg dat ook."
"Mijn klachten waren heel persoonlijk. Gelukkig was de zorg dat ook."Meer weten
imageHomepage
Blaas- en bekkenbodemklachten Blaas- en bekkenbodemklachten
"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee.""Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."Meer weten

Toon submenu

Oorzaak pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen is een veel voorkomende klacht bij vrouwen van alle leeftijden. Dit kan te maken hebben met  gynaecologische klachten zoals bijvoorbeeld langdurig of overmatig bloedverlies, afscheidingsklachten, bloedverlies na gemeenschap, ongewild urineverlies, verzakkingklachten of endometriose.

Gynaecologische klachten

Gynaecologische klachten kunnen niet alleen seksuele problemen veroorzaken, maar ook het gevolg ervan zijn. Een voorbeeld is terugkerende onderbuikpijn. Vaak zijn de bekkenbodemspieren dan overmatig gespannen. Dit wordt ook wel een hypertone bekkenbodem genoemd. Dan is het vaak moeilijk de blaas en/of darmen goed te legen; de spieren drukken als het ware de uitgang voor urine en ontlasting dicht. Dit kan klachten geven van veelvuldig kleine beetjes plassen of steeds terugkerende blaasontstekingen.

Vaak ervaren vrouwen ook problemen met de ontlasting zoals verstopping en diarree, aambeien of het gevoel dat er iets achterblijft. Vrouwen met dit soortklachten, kunnen in het verleden negatieve seksuele ervaringen hebben doorgemaakt. Ook kan er sprake zijn van vaginisme. Hierbij spannen vrouwen onwillekeurig de spieren van de bekkenbodem aan als iets de vagina nadert of als de vagina wordt aangeraakt. Bij een verzwakte bekkenbodem kunnen er klachten zijn zoals minder 'gevoel' hebben bij het vrijen, moeilijker tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of bij een orgasme. In het geval van een vaginale verzakking is het vrijen soms ook moeilijker of pijnlijker.

Juist omdat gynaecologische klachten en seksuele problemen nauw met elkaar samenhangen, is het belangrijk dat u seksuele problemen met uw huisarts of gynaecoloog bespreekt, ook al is dit niet altijd gemakkelijk. De arts kan er dan samen met u achter proberen te komen waardoor uw problemen veroorzaakt worden en in overleg met u naar een oplossing zoeken.

Psychische oorzaken

Het komt nogal eens voor dat vrouwen vrijen om hun partner een plezier te doen of om problemen te voorkomen, terwijl ze er eigenlijk geen of weinig zin in hebben. Soms zijn ze bang hun partner te verliezen of bang dat deze vreemd zal gaan. Misschien is de duur van het voorspel te kort, of vrijt uw partner op een manier die voor u niet prettig en opwindend is, of die u misschien zelfs tegenstaat. Mogelijk hebt u te veel afleidende gedachten om seksueel opgewonden te kunnen raken of blijven.

Angst voor het vrijen kan het gevolg zijn van negatieve ervaringen, seksueel en niet-seksueel. Dat kan bijvoorbeeld een vervelende seksuele ervaring in het verleden zijn, maar ook een onprettige ervaring met een inwendig onderzoek of bijvoorbeeld een bevalling.

Ook kunnen negatieve boodschappen ten aanzien van het eigen lichaam en seks, tijdens de opvoeding , aanleiding zijn voor het ontstaan van angst- of schuldgevoelens. In veel gevallen veroorzaken deze gevoelens (vaak onbewust) dat een vrouw geen zin (meer) heeft in seks of zelfs weerzin heeft. Daardoor raakt zij niet opgewonden, wordt de vagina niet vochtig en zijn meestal ook de spieren rondom de vagina aangespannen.Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.