Een verzakking (Prolaps)

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen verzakking

Verschillende oorzaken van een verzakking

Een verzakking komt voor als de bekkenbodem verzwakt is en niet meer goed werkt. Sommige vrouwen hebben aanleg voor een zwakkere bekkenbodem. De bekkenbodem kan ook verzwakken door een bevalling, zware lichamelijke inspanning, veroudering en de hormoonhuishouding rond de overgang. Afwijkingen in spieren, bindweefsel, overgewicht en eerdere operaties in de bekkenstreek hebben ook invloed op de stevigheid van de bekkenbodem. Een verzakking kan dus elke vrouw overkomen, op elke leeftijd.

Enkele cijfes over verzakkingen:

  • 1 op de 3 vrouwen krijgt een verzakking
  • 9 op de 10 vrouwen met een verzakking hoeven géén operatie
  • 1 op de 10 vrouwen met een verzakking wordt geopereerd
  • 2 op de 100 vrouwen die geopereerd worden, krijgen een matje

Klachten en symptomen bij een verzakking

De klachten hangen af van de soort en de ernst van de verzakking en kan variëren van een onaangenaam drukkend gevoel, weefsel dat uit de vagina stulpt en verstoring van de normale werking van blaas en darmen. Sommige vrouwen hebben vrijwel geen klachten van hun verzakking. Dan is behandeling ook niet nodig. Heeft een verzakking wel invloed op uw dagelijks leven en/of seksualiteit, dan is het raadzaam de verzakking te behandelen. De klachten kunnen verholpen worden. In de meeste gevallen is daarvoor zelfs geen operatie nodig.

De belangrijkste klachten bij een verzakking:

  • Een vol gevoel in uw vagina
  • Weefsel dat uit uw vagina stulpt

Een aantal andere symptomen:

  • Een zwaar, vol of drukkend gevoel in bekken, buik of vagina
  • Verlies van controle over de blaas en soms de darmen (incontinentie)
  • Obstipatie of moeite met poepen of plassen
  • Vaak moeten plassen
  • Steeds terugkerende blaasontsteking
  • Overmatige vaginale afscheiding
  • Pijn of weinig gevoel tijdens het vrijen
  • Lage rugpijn

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Hoe lang ben ik van huis bij een verzakkingsoperatie?

Wordt u geopereerd aan een verzakking, dan duurt de opname gemiddeld één tot enkele dagen. Bij een standaardoperatie blijft u soms een nachtje in onze kliniek.

Ik heb last van een verzakking. Moet ik geopereerd worden?

Dat zou kunnen, maar de meeste klachten kunnen we zonder operatie al goed verhelpen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk.

Krijg ik bij een operatie voor een verzakking altijd een matje of implantaat?

Nee. Meestal wordt er allereerst een standaardoperatie uitgevoerd zonder gebruik van een matje. We kiezen alleen voor een matje bij vrouwen die al eens eerder geopereerd zijn aan een verzakking of bij vrouwen waarbij de kans erg groot is dat ze direct weer een verzakking zouden krijgen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk waarbij het eigen weefsel hersteld wordt. Slechts in 2% van de gevallen is het implanteren van een matje een optie.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Waar vind ik meer informatie over operaties waarbij matjes of implantaten worden geïmplanteerd?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt u meer informatie over operaties waarbij matjes worden geïmplanteerd.

Waarom is de operatie niet altijd bij Bergman Clinics?

De gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw zijn zowel betrokken bij Bergman Clinics als bij de academische ziekenhuizen AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Hiermee is een unieke mix ontstaan van cliëntgerichtheid en hoogwaardige kennis en expertise. De standaardoperaties doen we in de klinieken. De operaties met implantaten doen we in het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Deze operaties komen niet vaak voor. We bundelen die operaties op een paar plekken in Nederland om ervoor te zorgen dat de chirurgen voldoende ervaring opdoen.

Wat zijn de kosten van een operatie en worden deze vergoed?

De behandelingen binnen Bergman Clinics | Vrouw worden gewoon 100% vergoed vanuit uw basisverzekering na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. U moet wel rekening houden met uw eigen risico. Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bekkenfysiotherapie wordt niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de exacte vergoeding.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!